Doar doi antrenori din Județul Hunedoara, Daniel Timofte și Romulus Gabor își permit să fie cursanți la cea mai scumpă școală de fotbal din România
Licența PRO a devenit un lux pentru antrenorii din România, iar în Valea Jiului cu atât mai mult. Începând cu sezonul 2004- 2005, licența UEFA Pro este obligatorie pentru orice antrenor care activează la o echipă din Liga I, dar pentru că în România existau foarte puțini tehnicieni cu această calitate, au fost și abateri de la regulă.
În momentul de față activează în fotbalul românesc 68 de antrenori posesori de licență Pro, care este o metodă implementată de forul continental pentru a armoniza clasificarea profesională a antrenorilor. Obligatorie pentru ocuparea postului de antrenor principal la o echipă din Liga I, începând cu sezonul 2006-2007, licența are o valabilitate de doi ani, după care o comisie specială a FRF începe să analizeze activitatea fiecărui antrenor. Începând cu anul 2010, nici o echipă nu va putea juca în cupele europene dacă nu va fi condusă de un antrenor cu o astfel de licență.
Marin Tudorache, fostul antrenor al echipei Jiul și Minerul Lupeni, spune că pe viitor se gândește să meargă și la aceste cursuri. „Mă bate și pe mine gândul să merg la această școală, dar pe viitor pentru că este destul de scumpă. Pe an costă cam 5000 de euro. Este totuși un lux pentru antrenorii de la noi să facă școala, dar eu spun că merită acest sacrificiu financiar”,a afirmat Marin Tudorache.
Romulus Gabor, fost antrenor la CFR Cluj: „Sunt foarte importante cursurile PRO. Îmi doresc să antrenez la o echipă de liga secundă, care are pretenții de promovare. Dacă prinzi o astfel de echipă și reușești să promovezi în prima ligă, atunci ai și o carte de vizită. Nu vedeți că în Liga I antrenează aceeași oameni, care se rotesc între ei? Acum a devenit și mai greu să prinzi un contract, pentru că în România au fost aduși mulți antrenori străini”.
Daniel Timofte, antrenor Jiul: „Prinde bine o astfel de școală de aceea m-am decis și eu să merg la cursuri”.