:format(webp):quality(80)/https%3A%2F%2Fliga2.prosport.ro%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F07%2FProSport-are-imaginile-emotionante-ale-durerii-de-la-Hunedoara-1024x576.jpg)
Controversata Lege 4 e tot mai aproape să devină istorie în formatul ei care a produs nemulțumiri constante din partea suporterilor, a conducătorilor și patronilor de cluburi din fotbalul românesc, dar și în rândul instituțiilor implicate în organizarea evenimentelor sportive.
Forma finală a noului proiect de Lege a fost depusă deja în circuitul legislativ și se află în dezbatere publică, pe site-ul Senatului, până pe data de 15 august. Iar asta a produs o avalanșă de reacții, fără precedent, după cum explică sursele noastre mai jos! Ce spun acestea și care sunt detaliile din culise?
După perioada de dezbatere publică, „Legea Paraschiv” urmează să intre în dezbatere pentru avizele cu rol consultativ ale comisiilor din Parlament. După care va merge spre vot. Sursele noastre confirmă că, în ciuda vacanței parlamentare, cel mai probabil „Legea Paraschiv” are șanse mari să intre totuși în vigoare până la finalul anului 2025. Asta dacă votul, promulgarea și publicarea în Monitorul Oficial se vor derula în mod firesc și dacă nu vor interveni obstacole pe parcurs.
În doar câteva zile de când a fost publicată pe site-ul Parlamentului pentru dezbatere publică, proiectul noii legi dedicate bunei desfășurări a evenimentelor sportive din România a primit deja 141 de reacții din partea cetățenilor! Un parlamentar cu experiență explică pentru ProSport:
„E un număr record, se întâmplă foarte rar, cel puțin din câte îmi amintesc eu, să existe atâta interes public pentru un proiect de lege. În mod normal, sincer, marea majoritate a proiectelor dacă au o reacție sau două. Hai să spunem că unele mai strâng câte 3-4 opinii, dar cam asta e media. Spre exemplu, acum sunt 82 de proiecte în dezbatere publică. Acesta are deja 141 de reacții. Pe locul doi e un proiect cu doar 7 reacții, altul are 5. Celelalte, între niciuna și trei. Avalanșa din cazul ăsta spune tot despre cât de așteptat e impactul noii legi, e un indicator extrem de relevant din acest punct de vedere”
Principalele noutăți aduse de proiect asupra Legii 4, așa cum au fost dezvăluite ele aici chiar de către inițiator, deputatul Ciprian Paraschiv, într-un interviu exclusiv ProSport sunt următoarele:
Proiectul de restructurare a Legii 4 îi aparține lui Ciprian Paraschiv, deputat AUR de Iași aflat la primul mandat și președinte al Comisiei pentru Tineret și Sport din Camera Deputaților. Fost fundaș central și căpitan al Politehnicii Iași, ulterior Manager Dezvoltare Fotbalistică în FRF și apoi președinte al clubului ieșean pentru care a jucat, Paraschiv este totodată profesor universitar doctor și, până la cariera politică, a îndeplinit inclusiv funcția de observator UEFA la meciuri internaționale.
Care sunt principalele reacții din seria celor 141 la proiectul de lege aflat în dezbatere publică pe site-ul Parlamentului? Într-o proporție covârșitoare, ele susțin proiectul. Iată câteva dintre cele mai elocvente, cu userul care le-a publicat: