:format(webp):quality(80)/https%3A%2F%2Fliga2.prosport.ro%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F04%2Fcostel-pana-afc-campulung-muscel-chindia-targoviste-etapa-4-play-out-liga-2-1024x595.jpg)
Miercuri, 16 aprilie 2025, la Palatul Victoria, la București, a avut loc ceremonia de semnare a contractelor de investiții ”Complex Sportiv Corvinul 1921 Hunedoara” și ”Arena Multifuncțională C.S. DINAMO București”. Un eveniment mult așteptat în special de reprezentanții celor două cluburi, dar și de suporterii lor, chiar și de politicieni, pentru o promovare a imaginii lor.
Un astfel de eveniment a mai avut loc, de exemplu, și în data de 30 septembrie 2024, tot la Guvernul României, atunci când au fost semnate contractele pentru noile stadioane de la Constanța și Pitești. Suntem în aprilie 2025 și la niciuna dintre aceste două arene nu s-au început lucrările nici până acum, iar vechile stadioane, în locul cărora vor apărea cele noi, sunt și mai demult demolate! În schimb, la Hunedoara și stadionul Dinamo sunt încă în picioare și organizează competiții.
Printre participanții la ceremonia din 16 aprilie, pentru stadioanele Dinamo și Corvinul, s-au numărat Ionuț Lupescu, Ionuț Popa, din partea CS Dinamo, și Dan Bobouțanu, primarul Hunedoarei, dar și premierului Marcel Ciolacu și Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Adminsitrației, Attila Cseke. Aceștia doi din urmă au și luat cuvântul.
În comunicatul despre această acțiune, ministerul DLPA a transmis că ”au fost semnate două contracte de importanță națională, cu un impact social major pentru modernizarea infrastructurii sportive”.
”Construim stadioane ultramoderne și punem astfel bazele unor centre de viață comunitară. Aceste complexe sportive europene vor deveni repere ale dezvoltării locale și spații în care copiii, tinerii și familiile lor vor găsi motivație, sprijin și oportunități. Cred cu tărie că aici se vor naște nu doar campioni, ci și comunități mai unite, mai sănătoase și mai optimiste”, a declarat Marcel Ciolacu.
”Îmi amintesc cu drag momentul în care am vizitat Stadionul Dinamo și Stadionul Corvinul din Hunedoara. Mă bucur enorm că aceste două stadioane primesc acum finanțare de la Guvern, prin Ministerul Dezvoltării, în valoare de aproape 900 milioane de lei pentru a fi modernizate.
Am observat pasiunea pentru fotbal a celor pe care i-am întâlnit atunci, fie că erau copii sau adulți, sportivi sau suporteri. Dacă aceste investiții vor fi făcute cu aceeași dedicație, aceeași pasiune, vor fi investiții de succes ale statului român! Dragi sportivi și suporteri! Fiți învingători, fiți un model pentru societate, pentru tinerele generații, dați dovadă de fair-play pe teren și în viață, pentru că sportul înseamnă capacitatea umană de a-ți atinge sau chiar depăși limitele, respectând adversarul”, a spus și ministrul Attila Cseke.
Iată cum sunt descrise de către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Adminsitrației cele două stadioane:
Cu o capacitate de 25.059 locuri, arena stadionului va fi dimensionată în conformitate cu cerințele aplicabile prin regulamentul de acreditare UEFA pentru nivelul 4. Proiectul include și un spațiu expozițional, care va găzdui evenimente culturale, expoziții temporare, precum și o expoziție permanentă în care vor fi expuse trofeele clubului, precum și un heliport în vederea aterizării aeronavelor SMURD, cu acces către Spitalul Clinic de Urgență Floreasca.
Suprafața desfășurată totală a arenei este de 66.716 mp, iar valoarea totală a investiției este de 620 milioane de lei.
Obiectivul, în valoare totală de aproape 270 milioane de lei, va cuprinde, printre altele, o sală de box, săli de forță și cardio, cabinet medical, vestiare dotate cu dușuri, săli de conferință, zonă de restaurant, birouri administrative. În plus, vor fi amenajate zone exterioare de promenadă și evenimente. Terenul principal de fotbal va fi dotat cu nocturne, ecran de difuzare și tabele de scor electronice.
Complexul, cu o suprafață de 37.207 mp și o capacitate de 10.100 de locuri, va respecta normele FIFA și Ghidul UEFA pentru stadioane de calitate.
Dan Bobouțanu, primarul Hunedoarei, nu a oferit nicio declarație la întâlnirea de la Guvernul României, însă a avut un mesaj lung pe pagina sa de Facebook, în mare parte o preluare a comunicatului ministerului DLPA, dar a avut și câteva considerente personale.
A se remarca faptul că ministerul a transmis că noul stadion din Hunedoara va avea o valoare totală de 270 de milioane de lei, în timp ce primarul Bobouțanu vorbește despre circa 313 milioane lei! Tot el mai spune că durata de elaborare a proiectului tehnic este de 6 luni, iar durata de execuţie a noii arene este de 22 de luni, conform contractului pe care și-a pus semnătura.
”Un vis şi mai aproape de realitate!
Astăzi, la Palatul Victoria, în prezenţa premierului Marcel Ciolacu, a ministrului dezvoltării Cseke Attila, a preşedintelui Consiliului Judeţean Hunedoara Laurenţiu Nistor şi a altor oficiali importanţi din cadrul Guvernului, am asitat la semnarea contractului de execuţie a lucrărilor de construire a noului stadion de la Hunedoara. Aceeaşi ceremonie a cuprins şi semnarea contracului de execuţie pentru Noua Arenă multifuncţională C.S. Dinamo Bucureşti.
Contractul pentru proiectarea şi construirea Stadionului Corvinul 1921 Hunedoara a fost atribuit prin licitaţie asocierii de firme Construcţii Erbaşu – P.A.B. România – New RPC 321, iar întregul proiect investiţional are o valoare totală de 313.785.691 lei inclusiv TVA (aproximativ 64 de milioane de euro). Conform contractului semnat astăzi, durata de elaborare a proiectului tehnic este de 6 luni, iar durata de execuţie de 22 de luni.
(…)
Demersurile pentru construirea unui nou stadion la Hunedoara au început în urmă cu mai mulţi ani, iar materializarea acestora a fost accelerată în ultimii 3 ani.
Mulţumesc Guvernului României, format din coaliţia de guvernare PSD, PNL şi UDMR, implicit premierului Marcel Ciolacu, Ministrului Dezvoltării Cseke Attila, preşedintelui Consiliului Judeţean Hunedoara – Laurenţiu Nistor, oamenii împreună cu care am pornit această idee la drum, în urmă cu mai mulţi ani, idee care astăzi s-a materializat sub forma semnării acestui contract de execuţie. Mulţumesc, de asemenea, şi echipei administrative a Primăriei municipiului Hunedoara, care a făcut, până acum, un efort consistent pentru realizarea acestui obiectiv.
Este cel mai mare proiect de infrastructură derulat în Hunedoara în ultimii 40 de ani. În acelaşi timp, este un vis mai vechi al meu şi al hunedorenilor pe cale să fie transpus în realitate. În 2016, când am afirmat pentru prima dată, public, că vom începe demersurile pentru un stadion nou, aproape toată lumea a spus că nu avem nicio şansă. Eu am crezut în această idee şi am avut parte şi de sprijinul consistent al conducerii Consiliului Judeţean. În 2017 am făcut acel parteneriat cu CJ Hunedoara pentru a avea un demers comun la Compania Naţională de Investiţii destinat unui stadion nou. Restul parcursului acestei idei se cunoaşte.
Sper din tot sufletul ca, de acum înainte, etapele să se deruleze fără nicio problemă. În perioada de proiectare tehnică, Primăria Hunedoara, cu sprijinul Consiliului Judeţean, se va ocupa de demolarea vechiului stadion, astfel încât la finele lui 2025 sau începutul lui 2026 să poată fi demarate lucrările efective pentru noul stadion.
Obiectivul va fi construit pe o suprafață de 37.207 mp, pe un regim de înălțime de S+P+3E (subsol + parter + 3 etaje), și va avea o capacitate de 10.100 de locuri (9.730 locuri pentru public, 50 pentru persoanele cu dizabilități, 195 locuri VIP și 125 pentru presă).
Prin proiect, se dorește realizarea unui teren de fotbal în conformitate cu regulile de suprafață FIFA și Ghidul UEFA pentru Stadioane de calitate, cu spațiu de gradene pentru spectatori, utilizat atât pentru meciuri oficiale, cât și pentru alte activități.
Complexul va cuprinde și vestiare dotate cu grupuri sanitare și camere de dușuri, grupuri sanitare pentru public, cabinet medical, birouri administrative, spații tehnice și de depozitare, zonă de restaurant, săli de conferință, sală de box, săli de forță și cardio, dar și spații destinate închirierii.
Pe lângă spațiile interioare, se va propune o nouă amenajare exterioară, prin care să se creeze zone de promenadă și de evenimente, precum și o parcare cu 435 de locuri. Terenul principal de fotbal va fi dotat cu nocturne, ecran de difuzare și tabele de scor electronice”, a transmis Bobouțanu.
Foto: Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei