Diego Longo (48 ani) a pregătit Chindia din luna noiembrie a anului 2023 până în mai 2024, echipa ratând play-off-ul promis de autoritățile locale încă din vara trecută, după retrogradarea din SuperLigă.
Până la momentul sosirii italianului, în decurs de doar trei luni, clubul din Târgoviște avusese deja doi antrenori principali, Dragoș Militaru și Vasile Miriuță, plus interimarul Irinel Voicu, și doi președinți, Andrei Cordoș și Lorin Petrescu. Longo l-a prins și pe al treilea, Gabriel Boriga, ba și ”culoarul” făcut de factorii decizionali pentru actualul, Marcel Ghergu.
Fără angajament din vară, fostul secund al lui Răzvan, dar și Mircea Lucescu a acceptat un dialog deschis cu Liga2.ro despre experiența de la Târgoviște, opinând, în dese rânduri, că s-a simțit trădat din interior, chiar de către cei cu care ar fi trebuit să colaboreze, într-un fel sau altul!
Domnule Longo, ce mai faceți, în primul rând?
Aștept, deocamdată, ce să fac! Nu vreau să mai întâlnesc situații precum cea de la Chindia. Vreau să lucrez cu inima deschisă cu oameni profesioniști, cu un proiect la care să lucreze toată lumea. Nu mai vreau să văd interese personale și politică, unii să tragă doar pentru binele lor. Ce oferte am avut până acum nu mi-au plăcut. Am avut și din România, dar nu am acceptat. Îmi e dor să antrenez, dar nu mai vreau să găsesc situații ca la Târgoviște. Ori merg undeva pentru un proiect comun, ori nu.
Ce s-a întâmplat până la urmă astă-vară? V-ați despărțit de Chindia, nu ați avut nicio ieșire publică, până astăzi, să explicați motivele deciziei.
De când a plecat domnul Boriga (n.r. – președintele clubului din perioada februarie – mai 2024), aproape nimeni din club nu a mai vorbit cu mine. Nu erau jucători, nu erau stabilite date pentru antrenamente, pentru cantonament… Eu ce puteam să fac? Singurul om cu care mai vorbeam din staff – și vorbesc și acum – este Dragoș Pătru, un băiat cu un suflet mare, care lucrează pentru echipă, nu pentru el, ca alții. Indiferent de cine e acolo, Dragoș e cu Chindia, e om de mare valoare.
Vi s-a reproșat atunci că ați ratat vreun obiectiv? Play-off, baraj, promovarea în Liga 1…
Obiectivul era să se promoveze într-un an și jumătate, cu mulți tineri. Dacă se întâmpla vreun miracol, și se reușea în șase luni, și mai bine. Le-am spus la revedere, faceți voi ce știți și vedeți anul viitor ce se întâmplă. Se vede acum cât s-au priceput. Despărțirea de Chindia s-a produs în 30 de secunde. Am vorbit cu domnul Boriga, tot respectul pentru el, i-am spus că demisionez pentru binele echipei. Nu au contat banii pentru mine, a fost ceva bărbătesc. Niciodată nu a fost problemă pentru Chindia contractul meu. Eu am discutat acolo doar cu Lorin și cu domnul Boriga, nu cu alții. Cei cu care nu am colaborat au rămas acolo, să răspundă ei de situația de acum. Am lăsat o echipă care juca frumos și avea un grup unit. Acum vedeți și dumneavoastră ce se întâmplă.
Cu domnul Nicu Croitoru cum ați colaborat? La un moment dat, a susținut că demisionează pentru că nu poate lucra cu dumneavoastră.
Nicu Croitoru nici nu trebuia să lucreze cu mine. El coordona Centrul de Copii și Juniori, nu ar fi trebuit să aibă treabă cu prima echipă. Avea biroul lui, avea treburile lui, însă obiectivul lui a fost să se implice la echipa mare, deși el nu era nimic acolo! Nu era director sportiv sau director tehnic. Eu eram antrenorul echipei, peste mine era doar președintele executiv al clubului. Am venit când era Lorin Petrescu, am continuat cu Gabriel Boriga. A fost o plăcere să lucrez cu ei, oameni cu mult bun simț. Însă pe lângă ei au apărut acești oameni care acum sunt în club și se vede ce dezastru au făcut… După scurt timp de când am ajuns, mi-am dat seama care sunt intențiile: Nicu Croitoru și alții au avut de la început intenția de a «lucra» noul staff, pentru că aveau frustrările lor și, probabil, ambițiile lor de a pune mâna pe club. Obiectivul lor nu era să ajute echipa, ci să ajungă ei în prim-plan. A fost clar pentru jucători, pentru mine, pentru toți. Apăreau articole în ziare comandate de acești oameni, numai lucruri strâmbe, neadevăruri!
Marcel Ghergu? E adevărat că venea la birou deși nu figura ca angajat al clubului? Cum a apărut acolo? Și când?
A apărut dintr-odată, dar, de fapt, el lucra echipa pe la spate mai demult. A început să creeze mai multe probleme cu prezența lui. El, domnul Croitoru și încă unul-doi lucrau contra echipei. A încercat să intre în vestiar domnul Ghergu și să facă legea, dar l-am dat afară imediat. Nu era nici măcar angajat la club. Jucătorii au fost de acord cu mine că nu are ce căuta acolo. Nu știu cum e acum, am auzit că s-a făcut singur președinte, poate s-au schimbat lucrurile. Pentru mine, din acel moment, nu a mai existat vreo discuție. Până în ultima zi când am stat la club a încercat să mă lucreze. Din ce am auzit, așa a procedat mereu, cu toată lumea, așa e el, să lucreze pe toți oamenii. Timpul a dovedit că am avut dreptate.
Locul 10 în Liga 2, cu 17 puncte acumulate în 13 jocuri, ocupa Chindia când a fost adus Diego Longo. Cu italianul, echipa târgovișteană a disputat 12 partide, dintre care șase în sezonul regular și șase în play-out. La final, Chindia a terminat cu 38 de puncte, pe locul 2 în Grupa B a play-out-ului. Ținând cont de numărul de puncte avute, despre Chindia se poate spune că a terminat pe locul 9 din 20 în ediția 2023-2024 a Ligii 2. Chindia a ajuns, cu Longo antrenor, și în faza grupelor Cupei României.
Din vară, Chindia, înscrisă in extremis în campionat, e condusă de cuplul Nicolae Croitorul – Marian Vătavu, îl are președinte pe Marcel Ghergu, iar în acest moment, după 11 etape, ocupă locul 17 din 21, cu 10 puncte acumulate în 10 meciuri în decurs de 11 etape. Victoria cu Viitorul Pandurii i-a fost anulată, la fel ca altor șapte echipe, după excluderea clubului gorjean din campionat, pentru două neprezentări. În Cupă, Chindia a fost eliminată în acest sezon de la primul meci, de modesta AFC Câmpulung Muscel, nou-promovată în Liga 2.
Diego Longo a colaborat cu Răzvan Lucescu timp de aproape 17 ani, dar și șase luni cu Mircea Lucescu. Italianul nu este deloc străin de fotbalul românesc. A mai activat la Rapid (2005-2007), FC Brașov (2007–2009) și Petrolul (2014), ba chiar și la naționala României (2009–2011). La toate a colaborat cu Răzvan Lucescu, în stafful căruia a fost pentru început preparator fizic. Inclusiv licența UEFA PRO a obținut-o în România, cu nota 9,36, făcând parte din generația 2018. Ca antrenor principal a condus echipele albaneze FK Kukesi (iulie 2021 – mai 2022), Flamurtari FC (martie – mai 2023) și FK Teuta Durres (iulie – septembrie 2023). Pe Chindia a antrenat-o în Liga 2 în perioada noiembrie 2023 – mai 2024.
Foto: Marius Tudor