Un document al juristului FRF către AMFB aruncă în aer fotbalul românesc! Cluburile din București, printre care Steaua, FCSB, Dinamo, Rapid sau Metaloglobus, nu mai îndeplinesc condițiile de participare în primele două ligi! Adrian Stângaciu îndeamnă la calm: ”Să nu producem un haos!”

Marius ANGHEL 17 Oct. 2024, 14:59 Liga 2
Un document al juristului FRF către AMFB aruncă în aer fotbalul românesc! Cluburile din București, printre care Steaua, FCSB, Dinamo, Rapid sau Metaloglobus, nu mai îndeplinesc condițiile de participare în primele două ligi! Adrian Stângaciu îndeamnă la calm: ”Să nu producem un haos!”

Radierea Asociației Municipale de Fotbal București (AMFB) de către Tribunalul Municipiului București, la data de 26 septembrie 2024, crează și alte probleme în fotbalul românesc. Cluburi importante, inclusiv din vârful piramidei, sunt afectate direct de această situație creată după ce competițiile care erau organizate de asociația condusă de Marian Lumînare nu mai pot fi organizate legal.

Toate cluburile cu sediul în București și care activează cu principala lor echipă în primele trei ligi ale fotbalului românesc sunt în această situație, precum FCSB, Dinamo, Rapid, Steaua și Metaloglobus, enumerându-le doar pe cele din primele două eșaloane.

Odată cu radierea AMFB și imposibilitatea desfășurării competițiilor organizate de aceasta, cluburile mai sus menționate nu mai îndeplinesc cerințele minime de participare în Liga 1 sau Liga 2, după caz, deoarece formațiile lor de juniori, care își desfășurau activitatea sub organizarea asociației conduse de Lumînare, nu mai au activitate.

Document care aruncă în aer fotbalul românesc, marile echipe din România, emis de FRF către AMFB, care a fost radiată

Florin Alboiu, implicat în procesul care a dus la radierea AMFB, a dezvăluit miercuri seară, 16 octombrie, o adresă semnată de Adrian Stângaciu, șef Serviciu Juridic al FRF, către AMFB, din data de 31 mai 2024, solicitată de Marian Lumînare, probabil pentru a fi folosită în procesul cu AFC Rapid și AFC Progresul București, care avea să fie pierdut.

În această adresă, reprezentantul FRF explică de ce AMFB este ”de maximă importanță” pentru bunul mers al fotbalului românesc.

”Trebuie avut în vedere și că, în conformitate cu regulile impuse de Federația Română de Fotbal, echipele participante în competițiile profesioniste (Liga 1 și Liga a 2-a) sunt obligate să aibă un număr minim de echipe de juniori pentru a putea participa în competițiile menționate anterior.
În acest sens, existența AMFB este de maximă importanță, deoarece unele categorii de vârstă au organizate competiții exclusiv la nivelul asociațiilor județene de fotbal/AMFB. Implicit dacă AMFB nu va mai putea organiza competițiile respective, nici cluburile cu sediul în București și cu echipe participante în ligile profesioniste cum ar fi CSA Steaua, FCSB, Dinamo 1948 SA, Rapid 1923 București nu vor avea posibilitatea de a îndeplini condițiile de participare în competițiile organizate de LPF/FRF, ceea ce va conduce la afectarea întregii piramide competiționale specifice sistemului european al sportului și aplicată de FRF în ceea ce privește sistemul de promovare-retrogradare în sistemul competițional din România”, scris Stângaciu.

Steaua, FCSB, Dinamo, Rapid, printre cluburile care nu mai îndeplinesc criteriile minime de participare în Liga 1 sau Liga 2!

Iar comentariul lui Florin Alboiu față de această adresă a fost următorul: ”Conform documentului oficial emis de FRF, sub semnătura lui Adrian Stângaciu, utilizat de Rapid Canapele 1923 SA pentru a justifica interesul intervenției în favoarea AMFB în procesul de dizolvare recent încheiat, CSA Steaua, FCSB, Dinamo 1948 SA și Rapid 1923 București, din data de 26.09.2024, nu mai îndeplinesc condițiile de participare în competițiile profesioniste Liga 1 și Liga a 2-a! Așteptăm decizia Comisiei de Disciplină a FRF…”

Cu alte cuvinte, conform celor scrise de Stângaciu, ”cluburile cu sediul în București și cu echipe participante în ligile profesioniste”, adică inclusiv granzii fotbalului românesc, nu mai îndeplinesc în acest moment condițiile de participare în campionatele în care activează, în urma dizolvării AMFB, iar FRF ar trebui să se autosesizeze în această situație, să reclame la Comisia de Disciplină și Etică a FRF, iar aceasta, în mod normal, să excludă respectivele cluburi.

Este, însă, o situație specială, nemaiîntâlnită în fotbalul românesc, și, probabil, asta a făcut până acum FRF să nu ia vreo măsură împotriva cluburilor respective, care nu au nicio vină pentru că AMFB nu și-a desfășurat legal activitatea și a ajuns să piardă un proces în care i-a fost declarată radierea!

Altfel, FRF a creat o comisie specială prin care să încerce să deblocheze activitatea fotbalistică din București în acest moment

Adrian Stângaciu: ”Echipele nu vor avea acum probleme, deoarece au apucat să își primească licența!”

ProSport l-a contactat pe Adrian Stângaciu, juristul FRF, pentru a comenta acea adresă semnată de el către AMFB, din urmă cu cinci luni.

Acesta spune că cluburile bucureștene din primele trei ligi nu au cum să aibă acum probleme, deoarece ele deja și-au obținut licența pentru actualul sezon. Abia pentru sezonul următor ar avea probleme, dacă, între timp, situația fotbalului din Capitală nu va fi rezolvată.

”Da, am trimis acel document, dar eu nu știu ce a făcut domnul Lumînare cu el, dacă s-a apărat sau nu în instanță cu el, că nu am fost parte în dosar și nu cunosc dosarul. Eu zic să fim calmi în aceste momente și să nu producem un haos în fotbal. Echipele despre care îmi amintiți nu vor avea acum probleme, deoarece au apucat să își primească licența, iar echipele lor de juniori au jucat câteva partide. Însă, din 2026 (n.r. – probabil 2025), în cazul în care nu va exista până atunci un AMFB pus pe picioare sau nu va fi repus acesta vechi, o să fie probleme pentru echipele respective. Grupele lor de juniori trebuie să fie înscrise oficial în competiție pentru a putea să primească licența. Dar, până atunci hai să nu producem un haos!”, a spus Stângaciu pentru ProSport.

Cu alte cuvinte, din ceea ce afirmă Stângaciu reiese faptul că cluburile care vor licență pentru una din primele trei ligi au nevoie ca echipele de juniori solicitate în dosar să fie înscrise în competiții la momentul depunerii actelor pentru obținerea licenței, iar apoi și le pot desființa! Chiar așa să fie?

”Documentul depus în instanță este un act oficial și produce efecte juridice”, mai scrie Alboiu pe pagina sa de Facebook, ceea ce înseamnă că această adresă a juristului FRF către AMFB a fost folosită în procesul pierdut de asociația condusă de Marian Lumînare.

Adresa juristului FRF către AMFB:

Marius ANGHEL 17 Oct. 2024, 14:59 Liga 2
Pe aceeași temă