CSC Ghiroda și Giarmata Vii va face memoriu după arbitrajul de la meciul tur cu FC Bihor. Conducerea clubului e revoltată, primarul vorbește despre bani primiți de arbitri și DNA!

Anda DELIU 03 Jun. 2024, 18:27 Liga 3
CSC Ghiroda și Giarmata Vii va face memoriu după arbitrajul de la meciul tur cu FC Bihor. Conducerea clubului e revoltată, primarul vorbește despre bani primiți de arbitri și DNA!

Scandalul continuă după meciul dintre CSC Ghiroda și Giarmata Vii și FC Bihor Oradea, joc terminat la egalitate, scor 2-2, în turul finalelor barajului de promovare în Liga 2.

Clubul timișean acuză arbitrajul lui Mihai Motan, în speță, cele două lovituri de la 11 metri prin care bihorenii au ajuns să egaleze.

Primarul comunei vorbește și de bani primiți de arbitri și de Direcția Națională Anticorupție (DNA).

Arbitrul Motan a mutat, la propriu, un fault în careu. Și al doilea penalty acordat Bihorului este controversat

Primul penalty s-a dat în minutul 67, când gazdele conduceau cu 2-0, după golurile lui David Pop și Cosmin Mancaș. Arbitrul Mihai Motan a dat lovitură de la 11 metri după ce Rareș Butnărașu de la gazde și Sergiu Jurj de la oaspeți s-au atins undeva la circa 1 metru în fața liniei de 16 metri, deci în afara careului.

Aparent, conform declarațiilor antrenorului gazdelor Sorin Bălu, centralul ar fi făcut asta la îndemnul arbitrului de rezervă Marius Chioran! Brigada a avut căști de comunicație la acest meci.

Lovitura de la 11 metri nu a fost transformată, portarul a respins, iar Sergiu Jurj a urmărit balonul și a înscris din câțiva metri.

Ulterior, în minutul 80, după o lovitură liberă din marginea terenului, peste 20 de metri dreapta, Mircea Stupu îl ține pe Csaba Preklet, iar jucătorul orădean plonjează. Un penalty pentru care există acoperire regulamentară, după care Stupu a și fost eliminat. Din zece arbitri, probabil doar Motan dicta penalty la această fază.

De remarcat că observatorul de arbitri, Marian Salomir, este din același județ cu doi dintre arbitri din brigadă, asistentul George Suciu și rezerva Marius Chioran.

Conducerea Ghirodei e nemulțumită de decizii arbitrului

Directorul clubului din Ghiroda, Marius Poclid, spune că rezultatul a fost influențat de arbitri.

”Suntem o comunitate care investim foarte mult în sport, care aducem foarte mulți oameni în tribune datorită jocului pe care echipa noastră l-a prestat întreg sezonul și am arătat acest lucru în meciurile din baraj. Tribunele au fost neîncăpătoare, oamenii stăteau cu o oră și jumătate înainte de a începe meciul la coadă pentru a intra pe stadion. Tot ce ne dorim este să avem parte de 90 de minute de corectitudine, atât pentru noi, cât și pentru acești suporteri minunați! Fotbalul nu este doar fotbal pentru noi, este pasiune și determinare pe teren, dar și în tribune, iar sâmbătă ne-a fost furată emoția și trăirea celui mai important moment pentru comunitatea noastră, care a muncit un an întreg pentru această finală, ca mai apoi să fie stricat în ultimele 15 minute prin două decizii majore care au influențat rezultatul”, spune Poclid într-un comunicat de presă.

Ghiroda face memoriu la CCA. Am spus-o înainte de acest meci, o voi mai spune încă o dată: nu ne vom da la o parte niciodată doar «pentru că suntem o comună». Pe parcursul meciului sunt mai multe decizii împotriva echipei noastre! Urmează să facem o analiză a meciului, să trimitem un memoriu către CCA în speranța unor măsuri drastice împotriva acestei brigăzi, care a stricat un spectacol și, în speranța unor delegări mai inspirate în partida retur de la Oradea, în care sperăm că vom avea un meci fără greșeli de arbitraj și că vom putea arăta că ne merităm locul la Liga 2!”, mai precizează Poclid.

Primarul din Ghiroda vorbește de bani dați la arbitri!

Altfel, într-o declarație trimisă de cei din primăria comunei publicației debanat.ro, primarul Ionuț Stănușoiu vorbește despre faptul că DNA trebuie să ancheteze dacă arbitrii au primit bani să-i dezavantajeze echipa.

Am asistat la o demonstrație șocantă de incompetență și lipsă de profesionalism din partea brigăzii de arbitri. Deciziile luate pe teren nu au fost doar greșite, ci complet inacceptabile pentru nivelul competițional al anului 2024.

La scorul de 2-0 în favoarea echipei noastre, arbitrii au decis să schimbe scorul și au acordat două lovituri de la 11 metri pentru FC Bihor, complet gratuit. Ambele decizii au fost furturi pe față: prima pentru o fază petrecută evident în afara careului, iar a doua pentru o săritură la cap în careu, pe lângă celelalte incidente din timpul meciului care garantează interesele arbitrilor.

Este uluitor și revoltător că astfel de practici încă mai au loc în fotbalul românesc, unde pentru un meci de baraj pentru Liga a 2-a au fost folosiți arbitri care nu se ridică la nivelul de Liga a 5-a, iar Federația Română de Fotbal nu ia măsuri împotriva arbitrilor corupți și incompetenți, care compromit integritatea competițiilor. Este evident că arbitrii nu doar că nu sunt competenți, ci fac parte dintr-un sistem corupt, unde interesele ascunse și banii vorbesc mai tare decât spiritul sportiv și fair-play-ul.

Din păcate, și la primul meci din barajul de calificare din semifinală s-au observat greșeli de arbitraj, pe care le-am considerat tolerabile și că se încadrau în anumite limite. Însă ceea ce s-a întâmplat la Ghiroda în meciul cu FC Bihor demonstrează clar că nu contează calitatea jucătorilor sau efortul lor pe teren, ci doar interesele celor de la Federație sau, probabil, banii pe care îi primesc anumiți arbitri pentru a influența rezultatele în favoarea unei echipe sau alteia.

Deși, Ghiroda a jucat împotriva a 12 jucători, rezultatul este unul care ne dă speranțe către o calificare în liga superioară. Sperăm ca în următorul meci de la Oradea, indeferent de rezultate, să avem parte de un arbitraj corect, care să reflecte adevăratele valori ale sportului și să permită echipelor să concureze pe teren în condiții de egalitate. Federația Română de Fotbal trebuie să ia măsurile necesare pentru a asigura integritatea competiției și pentru a preveni repetarea unor astfel de incidente.

Situația de la Ghiroda nu va rămâne așa. Vom înainta plângeri la toate instituțiile competente, inclusiv la DNA, dacă va fi necesar, pentru a investiga traficul de influență și sumele de bani pe care le-ar fi primit arbitrii. Este de-a dreptul trist și tragic că astfel de practici încă mai au loc în fotbalul românesc. De aceea, vom merge până la capăt pentru a ne asigura că fotbalul se joacă pe teren, nu în culise, și că integritatea sportului este respectată. Aici, la Ghiroda și Giarmata Vii, susținem un sport curat, liber de corupție și influențe externe, spune edilul Ghirodei.

Cel mai probabil, va exista un raport suplimentar

Ceea ce s-a întâmplat pe teren a generat o atitudine nervoasă a publicului. Inclusiv de la microfonul arenei, Alin Miloș, șeful Centrului de Copii și Juniori, care a avut rolul de crainic la acest joc, a  spus că ”Ceea ce se întâmplă este o japcă”.

După meci, mulți spectatori au rămas să huiduie în dreptul vestiarelor, un mesaj atât pentru arbitri, dar și adversar.

Altfel, și între cele două echipe au fost clinciuri la vestiare și pentru că și vizibilitatea din tribună a fost redusă, cel mai probabil, delegatul de joc, George-Valentin Gîdea, va face raport suplimentar. Din informațiile Liga2.ro, în raportul inițial al arbitrului, rubrica ”incidente” a rămas goală.

Altfel, pe teren, la final, a pătruns și delegatul echipei ghirozene, Florin Brădău, suspendat după primul meci din semifinale cu Poli, când a luat un cartonaș roșu. El apare în imagini postat inclusiv pe contul bihorenilor de social media și nu avea ce să caute pe teren.

În spatele unei porți au stat mai mulți juniori, dar și o serie de alte persoane adulte care, în mod normal, nu aveau ce căuta acolo.

Returul dintre cele două echipe are loc miercuri, de la 17:30, la Oradea.

Foto: Jozsi Leczki / Mediafax Foto 

Anda DELIU 03 Jun. 2024, 18:27 Liga 3
Pe aceeași temă