Scandalos! E dorită FC Bihor în Liga 2, oricum, în orice condiții? Arbitrul Motan a ”zgâriat” rău Ghiroda, cu două simulări transformate în penalty-uri, una mutată în careu, și o eliminare | VIDEO

Marius ANGHEL 03 Jun. 2024, 14:42 Liga 2
Scandalos! E dorită FC Bihor în Liga 2, oricum, în orice condiții? Arbitrul Motan a ”zgâriat” rău Ghiroda, cu două simulări transformate în penalty-uri, una mutată în careu, și o eliminare | VIDEO

Cunoașteți scandările ”Hoții! Hoții!” ale spectatorilor la meciurile de fotbal! Uneori, aceste strigăte către arbitri sunt exagerate, publicul judecând de multe ori din impuls, subiectiv, fără să vadă și a doua oară faza pentru a decide apoi dacă are dreptate! La Ghiroda, în Timiș, sâmbătă, s-a auzit de mai multe ori din tribune ”Hoții! Hoții!”, iar despre acest apelativ întreptat către arbitrul Mihai Motan nu se poate spune deloc, de această dată, că este unul exagerat!

Arbitrul central delegat tocmai din Târgoviște de Comisia Centrală a Arbitrilor la jocul tur al barajului de promovare în Liga 2 dintre CSC Ghiroda și Giarmata Vii și FC Bihor Oradea (scor 2-2) a ”tors” mai bine de o oră pe terenul din comuna de lângă Timișoara, pentru ca apoi să zgârie rău! A inventat un penalty și mai apoi a acordat încă unul extrem de ușor, că să nu spunem că l-a inventat și pe acesta, dictând, totodată, și o eliminare, prin care a favorizat pe față echipa oaspete și a reintrodus-o în cărțile pentru accederea în eșalonul superior.

Filmările cu cele două penalty-uri acordate de Motan au revoltat o țară întreagă, mai puțin pe bihoreni, care își freacă mâinile de bucurie că păcălesc încă un meci și continuă neînvinși în acest sezon în fața echipelor de același nivel.

Fosta CA Oradea, acum marea echipă de tradiție FC Bihor Oradea, pare să fie împinsă cu forța în Liga 2 în această vară, după două baraje pierduse în precedentele sezoane, după care nu s-a plâns deloc!

Ghiroda, îngenungheată de arbitrul Mihai Motan, în fața unui FC Bihor slab!

CSC Ghiroda și Giarmata Vii, lider în Seria 7 a Ligii 3 în acest sezon și calificată în faza finală a barajului după ce în semifinală a trecut de Poli Timișoara, a dominat prima parte a jocului organizat cu FC Bihor Oradea, lider în Seria 8, de unde Ghiroda a fost mutată în vara trecută de FRF pentru a-i face loc Bihorului adus din Seria 10!

S-a văzut pe gazon, pe tabelă și au spus-o și antrenori cu nume aflați în tribună ca spectatori, Mircea Rednic, Vasile Miriuță și Dan Alexa. A fost 1-0 din minutul 26, după reușita lui David Pop, și 2-0 din minutul 57, după execuția spectaculoasă a lui Cosmin Mancaș. Un rezultat care lăsa broboane reci pe chelia antrenorului Florin Farcaș și bătăi puternice în piept pentru preşedintele George Tătar.

Emoții probabil că a avut și arbitrul Mihai Motan. Adus de la mare distanță de CCA pentru acest meci totuși între două echipe din Liga 3, ”centralul” târgoviștean din lotul pentru Liga 2 a luat o decizie halucinantă în minutul 67, când, la o atingere din spate a lui Butnărașu asupra lui Tincău, a dictat imediat penalty pentru FC Bihor! ”Tragerea” s-a petrecut la cel puțin un metru în fața liniei de 16 metri a careului, oricum nu a avut atâta putere ca să-l țină pe loc pe jucătorul oaspeților, ce să mai spunem de împins în careu, însă Motan atât a așteptat și a dictat penalty, spre stupefacția gazdelor și a spectatorilor neutri! A fost, cel mult, un fault în afara careului, dar mai degrabă o simulare a lui Tincău, o păcăleală oferită fotbalului!

Execuția de la punctul cu var a experimentatului Sergiu Jurj a fost parată de tânărul portar Tudor Ciocan, însă atacantul Bihorului a profitat de respingerea în față și a marcat din câțiva metri golul care i-a reintrodus echipa în meci.

Faza în urma căreia Mihai Motan a acordat penalty pentru FC Bihor contra Ghirodei, primul penalty:

Simulările lui Tincău și Preklet, primul chiar în afara careului, l-au ”păcălit” pe arbitrul Motan!

Meciul a continuat, Bihorul a prins tupeu, iar în urma unei lovituri libere din dreapta, cu mingea aruncată în careu, arbitrul Mihai Motan a înclinat din nou balanța așa cum și-a dorit el!

Târgovișteanul a văzut un contact minor între Mircea Stupu și Csaba Preklet, o presupusă ținere a fundașului Ghirodei efectuată asupra fundașului Bihorului, și a acordat în minutul 79 al doilea penalty pentru orădeni.

A fost o cădere teatrală a lui Preklet de lângă Stupu, o simulare penibilă pentru un fotbalist, dacă acesta s-ar respecta, iar ”omul în negru” căutător de orice contract în careu, cu fluierul deja pregătit în gură, a suflat!

Mai mult, Stupu a fost și avertizat cu al doilea cartonaș galben pentru simularea lui Preklet, iar Ghiroda s-a trezit nu numai cu un nou penalty, ci și cu un jucător eliminat atât pentru ultimele 15 minute, dar și pentru meciul retur.

De la punctul cu var, Florin Chitaș nu a ratat, iar FC Bihor a egalat și a evitat o înfrângere pe care, altfel, cu un arbitru central mai puțin părtinitor probabil că ar fi meritat-o.

  • După fluierul final, publicul n-a mai putut fi stăpânit, mințit de deciziile arbitrului! Spectatorii au huiduit brigada condusă de Mihai Motan și au rămas zeci de minute în fața clădirii în care se afla vestiarul ”cavalerilor în negru”, unde unde au intrat cu ajutorul stewarzilor și de unde nu au ieșit până nu s-au calmat spiritele!

Faza în urma căreia Mihai Motan a acordat al doilea penalty pentru FC Bihor contra Ghirodei:

E FC Bihor dorită în Liga 2? Cu un astfel de arbitraj, Ghiroda poate să nu se mai prezinte la retur. Primarul comunei timișene pune la zid brigada de arbitri și spune că va face plângere inclusiv la DNA!

Cu 2-2 după manșa tur, după ce bihorenii au înscris din două penalty-uri făcute cadou de arbitrul Mihai Motan, CSC Ghiroda ar putea să nu se mai prezinte la meciul retur de la Oradea. La modul în care a fost arbitrajul, nu ne putem gândi decât la faptul că FC Bihor e dorită de FRF în Liga 2, nu neapărat pentru că demonstrează asta pe teren, ci oricum, prin orice mijloace.

  • Asistenții arbitrului Mihai Motan (Târgovişte) la meciul desfășurat sâmbătă pe stadionul ”Emilian Pavel” din Ghiroda (Timiş) au fost Doru Zamfir (Slatina) și George Suciu (Câmpia Turzii). Rezervă de arbitru a fost Marius Nechita Chioran (Floreşti – Cluj), iar observator de arbitri a fost Marian Salomir (Cluj-Napoca). Delegat de joc din partea FRF a fost trimis tocmai de la București, George Valentin Gîdea.

O reacție interesantă despre arbitrajul din acest meci a avut-o primarul Ghirodei, Ionuţ Stănuţoiu, care a vorbit despre plângeri la forurile abilitate, de bani pentru arbitri şi chiar de DNA!

”Am asistat la o demonstrație șocantă de incompetență și lipsă de profesionalism din partea brigăzii de arbitri. Deciziile luate pe teren nu au fost doar greșite, ci complet inacceptabile pentru nivelul competițional al anului 2024.

La scorul de 2-0 în favoarea echipei noastre, arbitrii au decis să schimbe scorul și au acordat două lovituri de la 11 metri pentru FC Bihor, complet gratuit. Ambele decizii au fost furturi pe față: prima pentru o fază petrecută evident în afara careului, iar a doua pentru o săritură la cap în careu, pe lângă celelalte incidente din timpul meciului care garantează interesele arbitrilor.

Este uluitor și revoltător că astfel de practici încă mai au loc în fotbalul românesc, unde pentru un meci de baraj pentru Liga a 2-a au fost folosiți arbitri care nu se ridică la nivelul de Liga a 5-a, iar Federația Română de Fotbal nu ia măsuri împotriva arbitrilor corupți și incompetenți, care compromit integritatea competițiilor. Este evident că arbitrii nu doar că nu sunt competenți, ci fac parte dintr-un sistem corupt, unde interesele ascunse și banii vorbesc mai tare decât spiritul sportiv și fair-play-ul.

Din păcate, și la primul meci din barajul de calificare din semifinală s-au observat greșeli de arbitraj, pe care le-am considerat tolerabile și că se încadrau în anumite limite. Însă ceea ce s-a întâmplat la Ghiroda în meciul cu FC Bihor demonstrează clar că nu contează calitatea jucătorilor sau efortul lor pe teren, ci doar interesele celor de la Federație sau, probabil, banii pe care îi primesc anumiți arbitri pentru a influența rezultatele în favoarea unei echipe sau alteia.

Deși, Ghiroda a jucat împotriva a 12 jucători, rezultatul este unul care ne dă speranțe către o calificare în liga superioară. Sperăm ca în următorul meci de la Oradea, indeferent de rezultate, să avem parte de un arbitraj corect, care să reflecte adevăratele valori ale sportului și să permită echipelor să concureze pe teren în condiții de egalitate. Federația Română de Fotbal trebuie să ia măsurile necesare pentru a asigura integritatea competiției și pentru a preveni repetarea unor astfel de incidente.

Situația de la Ghiroda nu va rămâne așa. Vom înainta plângeri la toate instituțiile competente, inclusiv la DNA, dacă va fi necesar, pentru a investiga traficul de influență și sumele de bani pe care le-ar fi primit arbitrii. Este de-a dreptul trist și tragic că astfel de practici încă mai au loc în fotbalul românesc. De aceea, vom merge până la capăt pentru a ne asigura că fotbalul se joacă pe teren, nu în culise, și că integritatea sportului este respectată. Aici, la Ghiroda și Giarmata Vii, susținem un sport curat, liber de corupție și influențe externe”, a declarat Ionuţ Stănuşoiu.

Meciul retur are loc miercuri, de la ora 17:30, pe stadionul ”Iuliu Bodola” din Oradea, acolo unde FC Bihor s-a chinuit în faza semifinală a barajului să câștige jocul cu ACSO Filiași. A făcut-o abia după reprizele de prelungiri, pentru un 1-0, care a ”șters” acel 1-1 de la Filiași.

Foto: Jozsi Leczki / Mediafax Foto

Marius ANGHEL 03 Jun. 2024, 14:42 Liga 2
Pe aceeași temă