VIDEO | Marian Iancu știe cum Timișoara poate fi din nou o forță în fotbalul românesc și e de părere că o retrogradare în Liga 3 a Politehnicii ”nici nu contează”

Dana CERVEANU, Gabriel IONIȚĂ 24 Feb. 2023, 12:35 Liga 2

Marian Iancu (57 de ani), fost patron la Poli AEK Timișoara, a vorbit, pentru ProSport, despre actuala Politehnica Timișoara, echipă activă în Liga 2 ce aparține de Universitatea cu același nume și care până în urmă cu câteva luni era condusă în primul rând de suporteri, acum trecuți în plan secund.

Iancu este de părere că actualul club are toate premisele de a deveni o forță în fotbalul românesc, așa cum era cel de pe vremea când investea el în orașul de pe Bega, însă este nevoie de 4-5 ani pentru a se ajunge într-un astfel de punct.

Marian Iancu e de părere că Timișoara trebuie mai întâi să investească într-un stadion și o bază sportivă

Fost investitor în fotbal la începutul anilor 2000, omul de afaceri care în 2022 a fost eliberat din închisoare după opt ani petrecuți după gratii, susține că Timișoara trebuie mai întâi să investească într-un nou stadion și într-o bază sportivă, pentru ca abia apoi echipa să poată crește și să ajungă în prima ligă. O retrogradare în acest sezon în Liga 3 nici nu contează, e de părere Marian Iancu.

”Nici nu contează astăzi ce soartă va avea, în Liga 2 sau în Liga 3. Eu sper și sunt sigur că odată ce se va dezvolta, pentru că Timișoara nu va sta pe loc, sigur va dezvolta logistica în jurul stadionului Dan Păltinișanu printr-o construcție nouă, printr-o investiție la nivelul urban, modern, a unei logistici legate de fotbal.

În momentul ăla abia ne putem gândi unde este echipa și cum trebuie să vină. Echipa nouă de administrație, în frunte cu Pantilimon, Codrea și toți ceilalți, trebuie să gândească pe termen mediu și lung. Nu trebuie să pună presiune pe echipă astăzi, pe lot, «Domne, rămânem în Liga 2, că merg în Liga 3», nu contează. Contează să așeze clubul cu raportare la o viitoare implicare a autorităților locale sau naționale în investiția într-un stadion și a unei baze de antrenament. Eu am făcut-o, doar trebuie să o modernizeze”, a spus Marian Iancu pentru ProSport.

De curând, Poli Timișoara și-a numit o nouă conducere administrativă, în frunte cu fostul portar Costel Pantilimon, ca manager general. Fostul internațional Paul Codrea a fost numit director sportiv, iar Iosif Rotariu se ocupă de găsirea de tineri jucători cu potențial.

”Lucrurile sunt învechite, nu există o motivație mai mare decât în alte părți”

Marian Iancu este convins că Banatul dispune de o resursă umană de mare calitate, în sensul că tinerii jucători de fotbal din această regiune sunt talentați și dispun de calități fizice foarte bune pentru a face performanță. Nu aceasta este problema locală, ci infrastructura sportivă.

”Și atunci viitorul… cu certitudine. Banatul are calitate fotbalistică, tinerii bănățeni au calitate motrică, atletică, mentală, sunt buni pentru fotbal. Trebuie doar luați, aduși la sport și o să vedeți că vor reconstrui, vor renaște din propria cenușă, așa cum am spus-o.

Dar astăzi nu au bază, nu au la ce să se raporteze. Lucrurile sunt învechite, nu există o motivație mai mare decât în alte părți. Ori, în momentul ăla va veni lume la stadion, familiile își vor aduce copiii într-un cadru civilizat, să-și dezvolte calitățile fotbalistice. Și va reveni. Dar asta înseamnă 4-5 ani de aici încolo”, a mai spus Marian Iancu pentru ProSport.

Timișoara, dezastruoasă la capitolul infrastructură. Echipele ei din Liga 2 sunt aproape de retrogradare

Timișoara, unul dintre orașele mari ale României, este codașă la infrastructură sportivă. Cel mai mare stadion al ei, ”Dan Păltinișanu”, este închis publicului de un an de zile, iar acolo se mai pot organiza doar antrenamente și meciuri amicale fără spectatori.

Timișoara are două echipe de fotbal în Liga 2, pe Poli și Ripensia, iar ambele evoluează pe arene modeste, Știința și Electrica, care abia sunt omologate și pentru acest nivel fotbalistic. Ambele formații sunt în partea inferioară a clasamentului Ligii 2 și riscă să retrogradeze. Poli a picat, sportiv, și la finalul sezonului trecut, însă a rămas în liga secundă datorită faptului că retrogradatele din prima ligă Gaz Metan Mediaș și Academica Clinceni s-au desființat. Deasupra lor în clasament este până și CSC Dumbrăvița, o echipă mică dintr-o comună lipită de Timișoara.

Poli Timișoara condusă de Marian Iancu a fost aproape să câștige titlul de campioană în 2009 și 2011, când a terminat de fiecare dată pe locul 2, după Unirea Urziceni, respectiv Oțelul Galați, a participat în cupele europene și a sfârșit prin a da faliment. Ulterior au apărut ACS Poli Timișoara, fostă ACS Recaș, și ASU Politehnica Timișoara, actuala echipă din Liga 2 adoptată de galerie pe când era în Liga 5. ACS Poli a sfârșit și ea prin a falimenta și ASU Poli, devenită SSU Poli se zbate în mediocritate și poate bifa a doua retrogradare sportivă cnosecutivă în Liga 3.

https://liga2.prosport.ro/seria-1/paul-codrea-si-iosif-rotariu-au-fost-prezentati-oficial-la-poli-timisoara-suntem-intr-o-mare-suferinta-19260859

Dana CERVEANU, Gabriel IONIȚĂ 24 Feb. 2023, 12:35 Liga 2
Pe aceeași temă