Strategie pe termen lung la Poli Iași. Managerul Academiei din Copou: ”În 5-6 ani vreau ca Poli să aibă jumătate de echipă provenită din propria academie.” Anunț de ultimă oră privind colaborarea cu LPS Iași

Narcis POHOAȚĂ 22 Dec. 2022, 20:10 Liga 2

Indiferent de eșalonul din care a făcut parte, clubul Politehnica Iași s-a remarcat în ultimii ani, dar nu în sens pozitiv, prin numărul exagerat de jucători străini din lot.

S-a întâmplat și în prima ligă, în sezonul retrogradării Iașiul fiind echipa cu cei mai mulți străini în lot, dar chiar și în această stagiune, în eșalonul secund. Aspect criticat la scurt timp după venirea în Copou chiar și de către antrenorul Leo Grozavu.

Proiect ambițios la Poli Iași: jumătate de echipă provenită din propria academie în 5-6 ani

Oficialii Politehnicii Iași încearcă să scape în timp de această meteahnă, iar actualul manager al Academiei din Copou are un plan îndrăzneț pe termen lung.

Cezar Honceriu speră ca în 5-6 ani Poli Iași să aibă jumătate din echipă provenită din propria academie.

”Visul meu este ca mai mult de jumătate din echipa Politehnicii Iași să fie formată, în 5-6 ani, din jucători produși de academia noastră. Acestra visul meu, pentru asta muncim. Chiar dacă mulți spun că este greu sau imposibil, eu consider că este un obiectiv realizabil. Noi trebuie să creștem jucători pe care să-i promovăm la echipa mare”, a declarat Lector Univ. Dr. Cezar Honceriu, managerul Academiei Politehnica Iași.

Ochii ațintiți către propriii juniori

Șeful academiei din Copou spune că strategia de viitor a clubului trebuie să fie creșterea de jucători și vânzarea lor ulterior, mai cu seamă că Poli nu este un club ținut în spate de un sponsor puternic. Oficialul ieșean este încrezător că își poate pune în aplicare proiectele, în condițiile în care este susținut de către superiorii clubului.

”Este fezabil ceea ce ne-am propus, pentru că sunt oameni acum la club care chiar își doresc și ei acest lucru. Avem o conducere care a înțeles importanța promovării tinerilor jucători, avem un antrenor care se raliază și el la această idee. Fiind un club fără investitori puternici în spate, în viitor va fi mult mai rentabil să ne creștem jucătorii și să-i vindem apoi, decât să aducem de prin alte părți. Lucrurile s-au schimbat de la venirea președintelui Cornel Șfaițer. Dânsul a spus clar că vrea să pună accentul pe Academie și chiar a participat la foarte multe trialuri, a urmărit mulți copii. Iar managerul Florin Briaur și vicepreședintele Dan Cojocaru ne sprijină în demersul nostru de a crește nivelul academiei”, a completat Cezar Honceriu.

Trei direcții de urmat

Managerul academiei ieșene spune că rezultatele se vor vedea în timp doar dacă toți cei implicați în club fac front comun. De la cei din cadrul academiei și până la cei din staff-ul echipei mari. Și a punctat trei direcții de urmat pe viitor.

”Pentru a reuși ceea ce ne-am propus, trebuie să ne ținem de planul nostru. Sunt trei direcții principale de la care nu avem voie să ne abatem, două ale clubului și una a municipalității. În primul rând, la nivelul grupelor de elită de la copii și juniori va trebui ca noi să muncim mai mult, este important să ne dăm interesul pentru acești copii talentați. Doi, clubul va trebui să înțeleagă că trebuie să-i promoveze pe acești copii. Degeaba îi avem talentați, degeaba au o perspectivă frumoasă, dacă în ultimul an de juniorat nu avem grijă de ei și nu le facem o tranziție către echipa de seniori așa cum scrie la carte. Și nu în ultimul rând este nevoie de o infrastructură adecvată, iar aici municipalitatea ar trebui să ne ajute și avem promisiuni că ne va ajuta cu terenurile de iarbă”, a explicat cel care se ocupă de destinele academiei Politehnica Iași.

Antrenorii de la echipa mare, un rol important în acest proiect

Honceriu este de părere că antrenorii de la echipa de seniori, indiferent de numele lor, ar trebui să aibă o colaborare strânsă cu conducerea academiei și să ajute acest demers al clubului prin promovarea jucătorilor tineri talentați aflați la finalul junioratului.

”Oricare antrenor ar fi la echipa mare, el are un președinte deasupra lui. Și dacă președintele clubului înțelege că acești copii trebuie promovați, ei vor face cu siguranță la rândul lor totul pentru a-i promova. Sigur, fără să sărim pașii. Copiii trebuie aduși în curtea academiei la un nivel foarte înalt. Când vin la echipa mare nu ar trebui să se mai simtă diferența între juniori și seniori. Vom crește nivelul de antrenament, astfel încât să avem echipe mai performante. Iar din aceste grupe antrenorii de la echipa mare să aibă de unde alege pe profilul dorit”, a mai spus Honceriu.

Grupele 2008 de la Poli Iași și LPS Iași vor fuziona anul viitor

În ultimul an, clubul ieșean a început colaborări cu mai multe cluburi private de copii și juniori din Iași, dar și cu Liceul cu Program Sportiv.

Din vara anului viitor, grupele 2008 ale Politehnicii și LPS vor fuziona, anunțul fiind făcut de către managerul Academiei din Copou.

”Cu LPS Iași avem o colaborare foarte bună și pot să spun că din vară se vor uni grupele cele două grupe 2008. Din cele două vom selecționa cei mai buni jucători și vom crea o echipă competitivă care să aibă rezultate bune la nivel național. Această fuziune va fi în interesul copiilor. Dintr-un grup bun care se antrenează bine și performează vor ieși și individualitățile. Obiectivul final este să dăm cât mai mulți jucători în prima ligă și la liga a doua, iar noi dorim să ajungă la Poli. Grupa va fi pregătită de antrenorii Andrei Marian, de la LPS și Mihai Drăgoi, de la Politehnica. De asemenea, va fi și un preparator fizic la grupă. Le vom da șanse acelor copii să se antreneze în cele mai bune condiții”, a explicat Cezar Honceriu.

Voluntari de la FEFS pentru fiecare grupă de copii, analiști video școliți de club

Oficialul ieșean a dezvăluit că la fiecare din cele 12 grupe de copii și juniori de la academie lucrează câte un voluntar de la Facultatea de Educație Fizică și Sport din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași. De asemenea, clubul ieșean va școli în următoarea perioadă doi analiști video care vor putea lucra în viitor la echipa de seniori.

”Fiecare grupă de copii are un voluntar de la specializarea Sport și Performanță Motrică din cadrul Facultății de Educație Fizică și Sport Iași, Universitatea Alexandru Ioan Cuza. Sunt foști sportivi care au urmat această cale profesională și au trei ani la dispoziție pentru a-și lua diploma de antrenori. După ce învață meserie pot merge să-și dea Licența B, B junior și mai departe. Eu îi împing către cursuri de perfecționare atât pe antrenori, cât și pe voluntarii studenți. Anul viitor vrea să trimit doi voluntari la cursuri de analiști video. Din fonduri private încercăm să aducem un sistem de monitorizare a meciurilor. După meci, fiecare antrenor va avea raportul de joc și fiecare jucător va primi toate secvențele unde a jucat, cu ce a fost bine, ce nu a fost bine, vor urmări toate aceste aspecte împreună cu antrenorul și cu analistul video”, a dezvăluit managerul academiei din Copou, care ocupă locul 18 la nivel național.

https://liga2.prosport.ro/seria-1/poli-iasi-a-castigat-batalia-pentru-alexandru-musi-cu-alte-doua-echipe-de-pe-pozitii-de-play-off-cand-ajunge-in-copou-sa-semneze-jucatorul-de-la-fcsb-19256763

https://liga2.prosport.ro/seria-1/diverse/gest-superb-facut-de-juniorii-politehnicii-iasi-au-donat-o-suma-de-bani-dar-si-haine-si-jucarii-pentru-copiii-fara-posibilitati-materiale-19256741

https://liga2.prosport.ro/seria-1/capitanul-politehnicii-iasi-vrea-punctaj-maxim-in-ultimele-etape-din-sezonul-regular-unde-considera-florin-plamada-ca-echipa-a-ramas-datoare-19256656

https://liga2.prosport.ro/seria-1/primele-tinte-ale-politehnicii-iasi-in-afara-de-alexandru-musi-moldovenii-vizeaza-doi-jucatori-care-activeaza-la-echipe-din-superliga-19256602

https://liga2.prosport.ro/seria-1/leo-grozavu-pune-punctul-pe-i-sunt-prea-multi-jucatori-straini-pentru-liga-2-antrenorul-critic-la-adresa-olandezului-torino-hunte-si-fata-de-persoanele-care-au-declarat-ca-obiecti-19251279

Narcis POHOAȚĂ 22 Dec. 2022, 20:10 Liga 2
Pe aceeași temă