Aflat în vizită la Craiova, preşedintele Federației Române de Fotbal, Răzvan Burleanu, a confirmat că Steaua, echipă calificată în play-off-ul Ligii 2, nu are drept de promovare în Liga 1.
În schimb, șeful fotbalului românesc a declarat că FC Hermannstadt are drept de accedere în prima ligă, chiar dacă este în insolvenţă. Reacția lui Burleanu privind clubul sibianul este cu atât mai interesantă, cu cât procesul de licențiere nici nu a început, iar FC Hermannstadt nu știe în acest moment dacă va primi sau nu dreptul de a juca în Liga 1.
”La nivel de Liga a 2-a, lucrurile au fost deja clarificate. Biroul de presă al FRF a trimis deja un comunicat şi CSA Steaua este clubul care nu are drept de promovare în Liga 1. Nu mă tem de jocuri de culise din cauză că nu are drept de promovare. FC Hermannstadt are drept de promovare, chiar dacă este în insolvenţă”, a spus Răzvan Burleanu.
Referitor la Steaua, FRF a publicat zilele trecute, pe site-ul oficial, o avancronică a play-off-ului din Liga 2, în care despre Steaua se comunica următoarele: ”Cu CSA Steaua fără drept de promovare, locul acesteia în cazul în care se va clasa pe o poziție de promovare directă (primele două locuri) sau de baraj (locurile 3-4) va fi luat de următoarea echipă clasată cu drept de promovare.”
Este doar o reconfirmare a unui lucru care se știa încă de la începutul sezonului, având în vedere regulamentul din fotbalul românesc. Steaua și suporterii ei au tot sperat că FRF își va încălca propriul regulamentul pentru a permite echipei să promoveze.
În ceea ce o privește pe FC Hermannstadt, Emilian Hulubei, președintele AFAN, spunea săptămâna trecută că echipa sibiană are o situație dificilă din cauza procesul de intrare în insolvență și că e în pericol de a nu primi licența pentru viitorul sezon al Ligii 1.
Despre situaţia în care se află echipele din subsolul Ligii 1, Gaz Metan Mediaș și Academica Clinceni, afectate de problemele financiare, Răzvan Burleanu a declarat: ”Ce vedem la nivelul Ligii 1 este şi consecinţa pandemiei, cluburile au fost afectate, nu s-au adaptat, managementul cluburilor a jucat un rol important pe plan financiar şi sportiv. Datorită sistemului de licenţiere, din nouă cluburi aflate în insolvenţă în 2019, înainte de pandemie nu mai era niciunul în insolvenţă în Liga 1. În vară vom avea intervenţii la nivel de licenţiere, pentru a le sprijini, să le ajutăm să nu mai ajungă în aceste situaţii, dar FRF nu poate suplini rolul unui manager de Liga 1. Vedem sancţiunile care se iau în privinţa clubului din Mediaş, alte pârghii nu avem.”
Gaz Metan Mediaș a fost sancționată cu 22 de puncte din cauza litigiilor nestinse cu foști antrenori sau jucători, din acest motiv a încheiat sezonul regular cu 2 puncte, pe ultimul loc. Și Academica Clinceni risca să aibă puncte scăzute, însă a evitat acest lucru în ultimul moment. Ambele echipe au mari probleme financiare și sunt principalele favorite la retrogradarea directă în Liga 2.
După reacția lui Răzvan Burleanu despre situația Stelei, Gigi Becali, patronul FCSB, a avut la rândul său o reacție, față de președintele FRF și Florin Talpan, juristul de la CSA.
”Nici la anul CSA nu o să aibă drept de promovare. Ascultați la mine ce vă zic eu aici. Ăia de la CSA nu vor putea să dea echipa nimănui, că nu o să poată să facă licitație, iar pentru un astfel de lucru îți trebuie licitație.
Îl felicit pe Burleanu că se ține tare pe poziții, iar omul aplică legea cu ăștia de la CSA. Burleanu știe că nu te poți juca cu legea, iar Talpan tot o forțează el cu promovarea. Lasă, mă, oamenii, nu le mai băga aiurea lucruri în cap, că nu pot promova. Tot acest circ este făcut de ani de zile din cauza lui Talpan”, a declarat Gigi Becali, pentru ProSport.
De de altă parte, Asociația Salvați Steaua, entitatea care a apărat-o pe FCSB inclusiv în instanță, după declanșarea scandalului privind continuatoarea adevăratei echipe Steaua București, au remis un comunicat prin intermediul căruia reacționează după ultima declarație a lui Răzvan Burleanu despre dreptul la promovare al formației antrenate de Daniel Oprița.
Comunicatul Asociației Salvați Steaua debutează cu o referință de pe site-ul oficial al CSA Steaua, unde se precizează că ”Secţia de fotbal a C.S.A. Steaua Bucureşti s-a desprins de club în anul 1998. În urma adreselor şi somaţiilor de la Liga Profesionistă de Fotbal şi de la Federaţia Română de Fotbal, pentru a nu risca înscrierea echipei de fotbal în campionatul intern şi în special în cupele europene, s-a înfiinţat Asociaţia fără scop patrimonial A.F.C. Steaua Bucureşti”.
”Revenind în zilele noastre, observăm că Federația Română de Fotbal, în acord cu legislația națională în materie (Legea nr. 69/2000), comunică oficial că echipa de fotbal a Clubului Sportiv al Armatei, înființată «începând cu sezonul competițional 2017-2018», nu poate participa în Liga Profesionistă de Fotbal pentru aceleași motive avute în vedere și în 1998.
Dacă învățarea din ceea ce s-a întâmplat în trecut apare ca fiind un proces sinuos și incompatibil cu conducerea actuală a C.S.A., totuși, pentru rezonanța numelui „STEAUA”, ar fi indicat să nu se intre – din nou – în sfera penibilului. Asta s-ar putea întâmpla numai dacă reprezentanții acestui club istoric ar recunoaște ceea ce, de altfel, au recunoscut deja: secția de fotbal de performanță a Clubului Sportiv al Armatei Steaua s-a desprins de club în anul 1998. Parcursul unei echipe noi a statului până la stadiul de ligă neprofesionistă nu credem că avantajează pe nimeni, cu atât mai mult cu cât această nouă echipă a fost înființată și augmentată doar de imaginea unei mărci care nu le-a aparținut niciodată.
Întrebare (cel mai probabil eliptică de răspuns): Ce veți face acum?… veți fi de acord cu înființarea unei alte asociații fără scop patrimonial? Dacă da, bănuim că știți că nu se poate numi Steaua București!… acest nume este deja rezervat de entitatea din 1998. Sau poate veți fi de acord cu înființarea unei Societăți comerciale, caz în care condițiile de folosire a mărcii sunt cele stabilite prin evaluarea din procesul privitor la „prejudiciu”. În orice caz, dacă ne raportăm la susținerile domniilor voastre, palmaresul celor două promovări nu poate fi cedat, ci doar locul în clasament?!
Rațiunea pentru care emitem acest comunicat rezidă în aceea că publicul trebuie să afle că «Steaua» a mai trecut o dată obstacolul riscului de a continua pe prima scenă fotbalistică a țării și în cupele europene. L-a trecut prin înființarea A.F.C. Steaua București, entitate de drept privat, cu drepturi și obligații proprii, transferate ulterior către o altă entitate privată S.C. Fotbal Club Steaua București S.A. Acesta este parcursul ECHIPEI NOASTRE DE FOTBAL! Comunicatul F.R.F. din 14.03.2022 nu reprezintă o victorie pentru nimeni… poate doar o înfrângere a rațiunii unor oameni care și-au bătut joc de STEAUA!
P.S.: Poate ni se comunică și nouă informațiile de interes public. Pentru respectarea hotărârilor judecătorești, nu din alt motiv.
P.S.2: În dosarul privind marca/mărcile ce soluție a dispus instanța de recurs?”, comunică Asociația Salvați Steaua.
https://www.prosport.ro/fotbal-intern/oaspeti-importanti-in-banie-conducerea-frf-in-frunte-cu-razvan-burleanu-a-vizitat-baza-de-pregatire-football-park-a-lui-u-craiova-1949-in-care-adrian-mititelu-a-investit-12-milioa-19426738
https://www.prosport.ro/fotbal-intern/liga-1/gigi-becali-mesaj-dur-pentru-florin-talpan-dupa-ce-razvan-burleanu-a-anuntat-ca-csa-steaua-nu-are-drept-de-promovare-in-liga-1-tot-acest-circ-este-facut-de-ani-de-zile-de-el-nu-le-mai-bag-19426806
https://liga2.prosport.ro/seria-1/marius-maldarasanu-dupa-informatiile-presedintelui-afan-ca-fc-hermannstadt-risca-sa-nu-primeasca-licenta-pentru-liga-1-se-incearca-o-destabilizare-a-noastra-19222350