Noua ediție a campionatului ligii secunde va avea în componență, cel puțin teoretic, 23 de echipe, după deciziile Federației Române de Fotbal de a încheia premarul sezoanele actuale de Liga 2 și Liga 3, din cauza pandemiei de COVID-19. Dacă toate cluburile vor obține certificarea și se vor înscrie în campionat, atunci forul condus de Răzvan Burleanu ia în calcul revenirea la două serii. Șansele să se producă această schimbare sunt analizate de o sursă a Liga2.ro din cadrul FRF.
Primele șase clasate din Liga 2 sunt concentrate la maximum pe cele cinci etape pe care le au de disputant în play-off-ul care decide promovarea în Liga 1 în acest sezon dat peste cap de pandemia de COVID-19 și văd în față doar șansa de a urca în elită. Șansă care, îndeplinită, le-ar ușura existența, având în vedere că banii pe care îi vor primi din drepturile de televizare în prima ligă asigură un buget frumușel, incomparabil cu ce au avut până acum.
Celelalte 12 cluburi rămase active în Liga 2 au intrat în cea mai lungă vacanță de care au beneficiat vreodată și până la startul noului sezon, anticipat pentru finalul lunii august, își fac calcule. Inactivitatea de aproximativ cinci luni va afecta cu siguranță bugetul fiecărui club, o face chiar în aceste momente, iar sponsorii, afectați la rândul lor de această pandemie, nu vor mai fi la fel de darnici sau nu vor mai fi deloc.
De aceea, tot mai mulți conducători din Liga 2 au lansat în ultima perioadă propuneri pentru modificarea componenței campionatului în ediția 2020/2021. Se dorește a fi un sezon de tranziție după această pandemie care afectează bugetele și produce cheltuieli mult mai mari privind organizarea meciurilor. În loc de o Liga a 2-a cu o serie formată mai nou din 23 de echipe, câte ar trebui să ia startul dacă toate s-ar înscrie în noul sezon, se dorește una cu două serii. Deplasările ar fi mai scurte, meciurile mai puțin, implicit cheltuielile mai mici. În plus, cu un ajutor din partea FRF privind reducerea costurilor de organizare, cluburile cred că ar putea face față unui sezon post-pandemie.
Public, conducătorul Federației Române de Fotbal, Răzvan Burleanu, a spus că pentru două ediție a Ligii 2 sunt analizate două scenarii. ”Vom avea maximum 23 de echipe în Liga a 2-a sezonul următor. Nu pot să spun cu certitudine pentru că nu am încheiat procesul de licențiere. Sunt două scenarii pe care le analizăm, pe care le-am și prezentat pe scurt reprezentanților Ligii a 2-a. Pe de-o parte vom avea varianta de a avea o singură serie de maximum 23 de echipe sau două serii, una de 11 echipe, alta de 12. Nu ne dorim să creștem numărul de echipe la nivelul Ligii a 2-a, astfel încât să putem reveni la o singură serie peste încă un sezon, la maximum 20 de echipe”, a declarat Burleanu după ce reprezentanții cluburilor din Liga 2 au votat varianta pentru ”înghețarea” actualului sezon pentru ocupantele locurilor 7-18, fără să se retrogradeze, iar primele șase clasate să joace într-un play-off de cinci etape, în care se intră doar cu jumătate dintre punctele acumulate în primele 24 de runde, pentru a se stabili cele două promovare și echipa care merge la barajul de promovare.
De la declarația lui Burleanu a trecut mai bine de o lună, iar informații noi privind viitorul mod de desfășurare al noului sezon de Liga 2 nu sunt.
O sursă Liga2.ro din cadrul federației spune că planurile privind ediția 2020/2021 a Ligii 2 stagnează în acest moment, până la aflarea verdictului privind certificarea cluburilor, care ar trebui să se încheie la finalul lunii iunie. Șansele ca noul sezon să înceapă cu două serii rămân în continuare în picioare.
”În acest moment, sunt anumite șanse ca următorul sezon de Liga 2 să fie organizat în două serii. Nu sunt foarte mari, dar sunt. În situația în care toate cele 23 de echipe vor trece cu bine peste certificare și dacă se vor înscrie toate, sunt convins că se va analiza și o astfel de perspectivă. Ar putea fi o serie de 12 și o serie de 11 echipe, cu play-off și play-out. Nu ai cum altfel, să joci doar 22 de etape. Nu își dorește niciun club să joace doar 22 de etape.
În situația în care una sau alta dintre echipe nu va mai participa, cred că se va rămâne într-o singură serie, cu 22 – 21 de echipe. Depinde”, susține sursa Liga2.ro.
ASU Politehnica, Ripensia, Pandurii Târgu Jiu, Universitatea Cluj, Unirea Slobozia sau Progresul Spartac, acestea două din urmă fiind candidate la promovarea din Liga 3, sunt echipele care și-au expus în mod public dorința ca noua ediție a Ligii 2 să fie formată din două serii.
Sursa Liga2.ro din cadrul federației spune care ar fi unul dintre marile dezavantaje dacă se alege varianta cu două serii. Echilibrul valoric nu ar exista. Seria 1 ar avea în componență echipe mult mai puternice ca cele care ar trebui să participe în Seria 2.
”Sunt destui partizani pentru două serii, într-adevăr, dar nu toate cluburile vor asta. Cea mai mare problemă legată de reorganizarea Ligii a 2-a în două serii este plecată de la echilibru. Ar fi două serii dezechilibrate. O serie foarte puternică și alta mai puțin puternică, să nu spun altfel. Să ne gândim așa. În seria de est poți întâlni Rapid, Petrolul, Chiajna, FC Argeș, Mioveni, Farul. Am dat doar câteva nume. Iar în seria a 2-a pe cine întâlnești? ”U” Cluj și pe mai cine? Niciuna din Timișoara nu poate să îndeplinească un asemenea obiectiv. Să spunem că acum ar promova UTA și Turris. Deci în Seria 1 ai avea șase – șapte echipe care s-ar lupta pentru promovare, iar în partea cealaltă, în Seria 2 ar fi, să spunem, două echipe. Deja e un dezechilibru”, sunt argumente pe care federalul le pune împotriva unei Liga 2 cu două serii.
De altfel, susține sursa Liga2.ro din cadrul FRF, acest dezechilibru între serii a fost și unul dintre motivele pentru care începând cu ediția 2016/2017 s-a trecut la o singură serie: ”Acesta a fost și unul dintre motivele reorganizării: reechilibrarea forțelor. Cluburile, atunci când s-a trecut la o serie, au susținut aceeași problemă ca acum, că nu vor rezista. Și au rezistat!”
Totuși, situația financiară care se anunță începând cu noua ediție, una de criză după ieșirea din această pandemie care a afectat toate domeniile, nu numai fotbalul, nu se poate compara cu ce a fost în 2016/2017.
Un alt argument contra a două serii în Liga 2 pentru ediția 2020/2021 este legat de drepturile TV. Revenirea la un format cu două serii e considerat a fi un pas înapoi în dorința federației de a întări din punct de vedere sportive eșalonul secund.
”În ideea în care se dorește ca Liga 2 să progresese de la an la an, ca valoarea contractului privind drepturile TV să crească. Cum poți să le crești, făcând pași înapoi? Acum, fiind situația asta de criză, conform contractului acela semnat pe trei ani, la fiecare an se adăuga o sumă în plus la drepturile TV, tocmai plecând de la faptul că Liga a 2-a s-a reorganizat. Acum, în situația în care s-ar face pasul înapoi, ne putem trezi într-o situație juridică dificilă cu partenerul media. Fiecare gândește din punctul lui de vedere. Cei de la federație sunt obligați să gândească global, chiar dacă, poate, nu sunt cele mai populare măsuri”, a mai susținut sursa Liga2.ro din cadrul FRF.
Din drepturile TV, cluburile din Liga 2 împart în mod egal suma de 500 de mii de euro, iar de la sponsorul care dă numele competiției, Casa Pariurilor, vine alte 200 de mii.
> Două sau trei echipe din play-out-ul Ligii 1, dintre: Sepsi OSK Sfântu Gheorghe, FC Voluntari, FC Hermannstadt, Dinamo, Politehnica Iași, Chindia Târgoviște și Academica Clinceni. A treia e decisă în funcție de rezultatul barajului de promovare/menținere în Liga 1;
> Două sau trei echipe din play-off-ul Ligii 2, dintre: UTA Arad, CS Mioveni, Turris Oltul Turnu Măgurele, Campionii FC Argeș, Petrolul Ploiești și Rapid. Două promovează direct, iar a treia e decisă în funcție de rezultatul barajului de promovare/menținere în Liga 1;
> Metaloglobus București, SCM Gloria Buzău, Farul Constanța, Viitorul Pandurii Târgu Jiu, ASU Politehnica Timișoara, Dunărea Călărași, Ripensia Timișoara, Universitatea Cluj, CSM Reșița, Concordia Chiajna, FK Csikszereda, Pandurii Târgu Jiu – cele 12 cluburi au dreptul de a continua în Liga 2;
> Aerostar Bacău și U Craiova 1948 SA au fost declarate direct promovare din Liga 3, drept campioane în Seria 1, respectiv Seria 4;
> Câștigătoarea barajului dintre: Unirea Slobozia – Mostiștea Ulmu (Seria 2), Progresul Spartac – CSM Slatina (Seria 3) și Fotbal Comuna Recea – Minaur Baia Mare (Seria 5). Acestea sunt barajele de promovare în Liga 2 între primele clasate din trei serii ale Ligii 3. Respectivele echipe s-au aflat la egalitate sau la o distanță de cel mult trei puncte în seriile din care au făcut parte.
https://liga2.prosport.ro/seria-1/exclusiv-discursul-lui-razvan-burleanu-in-fata-reprezentantilor-ligii-2-dupa-ce-s-a-votat-modul-in-care-se-incheie-acest-sezon-este-cea-mai-buna-decizie-va-da-liniste-e-un-compromis-pe-c-19132413
https://liga2.prosport.ro/seria-1/19135883-19135883
https://liga2.prosport.ro/seria-1/statistica-ingrijoratoare-pentru-echipele-retrogradate-in-liga-2-in-ultimii-noua-ani-10-au-disparut-petrolul-e-singura-care-a-revenit-si-impune-respect-19135904