Fostul antrenor al ASU Politehnica, Sorin Brîndescu, a trecut în fotbalul feminin. Pandemia îi întârzie debutul de peste două luni, iar sistemul împământenit îl nemulțumește

Anda DELIU 10 May. 2020, 17:58 Diverse
Fostul antrenor al ASU Politehnica, Sorin Brîndescu, a trecut în fotbalul feminin. Pandemia îi întârzie debutul de peste două luni, iar sistemul împământenit îl nemulțumește

La nivel național, Sorin Brîndescu (46 de ani) e cunoscut prin faptul că a fost antrenor la ASU Politehnica, în perioada 2014-2017. Tehnicianul a fost o vreme și secund al naționalei U18 și a început meseria de antrenor în fotbalul juvenil, după care a trecut în zona masculină. Din iarnă, e antrenorul vicecampioanei de fotbal feminin, Fortuna Becicherecu Mic, dar, din cauza meciurilor amânate de rivale, iar, apoi, din caua pandemie, nu știe când va debuta într-un meci oficial!

Brîndescu este cadru didactic la Facultatea de Educaței Fizică și Sport de la Universitatea de Vest din Timișoara. Are licența UEFA, dar a început cu copiii de la LPS Banatul și Poli Timișoara, cea a lui Marian Iancu. Ulterior, la seniori a antrenat echipa Flacăra Făget, iar din 2014 până în vara lui 2017 a fost principal la ASU Politehnica, pe care a dus-o din Liga 4 în Liga 2. Din septembrie 2019 e manager al echipelor de fotbal ale clubului Fortuna Becicherecu Mic (juniori, Liga 3 și feminin Liga 1).

În iarnă, conducerea i-a cerut să coboare pe bancă. ”În toamnă m-am alăturat clubului ca manager, iar din iarnă am preluat echipa de fete. Conducerea și-a dorit mai mult de la echipa de fete și și-a dorit să devin antrenor. Iar dacă cei din conducere îți cer, e normal să accepți”, spune Brîndescu pentru Liga2.ro.

Fetele, nu neapărat atât de diferite ca băieții, susține Sorin Brîndescu

În fotbalul românesc, există mulți oameni care spun că fotbalul feminin e ca și cum ar fi alt sport. Șablonurile și stereoptipurile sexiste sunt încă la ordinea zilei.

Brîndescu spune că a discutat cu colegii săi, antrenori din sporturi în care bariera dintre sexe nu e așa mare, ca să afle dacă e atât de diferit să treci de la a pregăti băieți la fete. I s-a spus că da, însă pe propria piele s-a convins că nu e chiar așa. ”Am discutat și eu cu alți colegi, cadre didactice, antrenori de handbal, volei, baschet, care au antrenat și băieți și fete. Mi-au spus cu toții că va fi diferit. În mare parte, nu mi se pare că e ceva foarte diferit. Într-adevăr, sunt unele diferențe la mentalitate și comportament, dar nu mi se pare că e o mare diferență. Mingea de fotbal e tot rotundă”, mărturișește tehnicianul.

Principalul obiectiv: să îmbunătățească jocul echipei

Fortuna joacă la marginea satului Becicherecu Mic, o comună periurbană din nord-estul Timișoarei. Echipa a jucat anul trecut finala Cupei României și a terminat pe locul 2 în campionat. La final de tur, fetele au căzut pe locul 3 și, tocmai de aceea, conducerea a ”plusat” cu Brîndescu, de la birou pe banca tehnică.

Antrenorul este foarte mulțumit de cum a decurs perioada de pregătire din iarnă. ”Am început pregătirea din 10 ianuarie, fetele au muncit nesperat de bine. Am avut și o serie de meciuri de pregătire. Nu aveam neapărat un obiectiv, dar cred că locul 2 îl puteam obține. Locul 1 nu mai aveam cum, mai ales că Clujul avea în retur meciurile cele mai importante acasă. În Cupă ne doream cel puțin să ajungem în finală, dacă se poate, să o și câștigăm. Nu aveam un obiectiv anume, ci să jucăm cât mai curat și mai bine”, a explicat Brîndescu.

Meciurile amânate, o meteahnă care nu se mai vindecă în fotbalul feminin

FRF marșează mult pe promovarea fotbalului feminin în ultimii ani, la fel cu futsalul. În prima ligă, care trimite o echipă în Europa, există însă obiceiul de a amâna meciurile la orice mic pretext. Fortuna ar fi avut meci oficial, în 29 februarie, la Reșița, cu Banat Girls, în Cupa României. Și debutul în campionat care ar fi trebuit să fie în 14 martie, pe terenul campioanei din Cluj, era amâmat pentru 1 aprilie. Oricum, în 12 martie, pandemia a oprit fotbalul, iar debutul lui Brîndescu a rămas ”în aer”.

Tehnicianul e nemulțumit de permisivitatea amânării partidelor. ”La fete, poate aici e diferența cea mai mare, nu există suficientă organizare. Am și trimis hârtie la FRF. Sunt foarte multe meciuri amânate. Ar trebui să se dezobișnuiască cluburile. Se amână un meci că au o jucătoare la lot, că alta vine obosită de la lot, că s-a îmbolnăvit o jucătoare. Ar trebui să respectăm programul așa cum este el stabilit”, crede Sorin Brîndescu.

O comună sub 3.000 de locuitori poate ajunge în Liga Campionilor la fete?

Clubul din Becicherec este axat în principal pe ambiții în fotbalul feminin, întrucât primarul comunei, un cunoscut om de afaceri din domeniul mobilei și al instalațiilor sanitare, e conștient că e greu ca Becicherecul să depășească vreodată statul de formație de Liga 3 la masculin. În schimb, la fete, cu o investiție nu cu mult mai mare, s-a putut lua un loc 2 național. Sporadic, Fortuna i-a mai administrat înfrângeri Clujului, semn că hegemonia Olimpiei nu va fi neapărat veșnică.

Dacă Fortuna ar fi campioană, chiar dacă meciurile nu s-ar putea disputa acolo, ar fi șansa unei comune să joace în Liga Campionilor!

”Conducerea își dorește mai mult să performeze cu echipa de fete, pentru că e mai ușor, suntem și în prima ligă. La băieți, e foarte greu să faci performanță, mai ales pentru o comună ca Becicherec”, a mai spus Brîndescu.

La ultimul recensământ din 2011, comuna Becicherecu Mic, care are o singură localitate în componență, avea 2853 de locuitori. Foarte posibil, populația să mai fi crescut, deoarece asemeni altor comune periurbane ale Timișoarei, este o zonă unde orășenii își construiesc case.

Altfel, Liga 1 de fotbal feminin nu este oficial anulată, dar cluburile ar avea dificultăți mari cu respectarea protocolul medical impus pentru reluarea antrenamentelor din 15 mai

Anda DELIU 10 May. 2020, 17:58 Diverse
Pe aceeași temă