CS Afumați ratează ”la mustață” barajul de promovare dacă planul de ”înghețare” a sezonului de Liga 3 va fi pus în practică: ”Este unul discriminatoriu. FRF să găsească cea mai bună formă de continuare, așa cum a recomandat UEFA”

Marius ANGHEL 08 May. 2020, 11:17 Liga 3
CS Afumați ratează ”la mustață” barajul de promovare dacă planul de ”înghețare” a sezonului de Liga 3 va fi pus în practică: ”Este unul discriminatoriu. FRF să găsească cea mai bună formă de continuare, așa cum a recomandat UEFA”

Fosta divizionară secundă CS Afumați e printre marile pierzătoare ale acestui sezon de Liga 3 dacă unică propunere pentru încheierea acestei ediții de campionat rămâne ”înghețarea” sa, așa cum a prezentat ieri, președintele FRF în videoconferința cu reprezentanții cluburilor din cel de-al trei eșalon fotbalistic.

Răzvan Burleanu a precizat că acest sezon de Liga 3 va fi suspendat definitiv, că nimeni nu va retrograda, însă cinci cluburi vor promova în Liga 2 în situații diferite. Totodată, a prezentat și ce structură va avea noua ediție de campionat, una cu și mai multe echipe, 90 în loc de 80, repartizate tot pe cinci serii. Promovarea se va decide prin baraj între ocupantele locurilor 1 și 2 din fiecare serie, dacă diferența de puncte dintre ele este de minimum trei puncte. Bineînțeles, totul devine valid după ce va fi aprobat de Comitetul Executiv al FRF.

CS Afumați ar rata la un punct participarea la baraj. Vasile Neagu: ”Sper ca FRF să găsească cea mai bună formă de continuare, în care să primeze meritul sportiv”

Astfel, după ce sezonul trecut n-a putut ține ritmul cu Rapid, încheind pe locul 2, acum, în această ediție, CS Afumați, aflată la patru puncte în spatele liderului Unirea Slobozia, ratează ”la mustață” prezența într-un baraj de promovare propus de FRF în situația actuală, după ce campionatul a fost suspendat din cauza pandemiei de COVID-19. Clubul ilfovean se clasează pe locul 3 în Seria a 2-a, la un punct de Mostiștea Ulmu, care va juca dublă manșă de baraj cu trupa ialomițeană.

Managerul și, totodată, antrenorul principal al echipei CS Afumați, Vasile Neagu, spune că așteaptă încheierea stării de urgență declarate în România din cauza noului coronavirus pentru a relua antrenamentele. Acesta nu vrea să creadă că propunerea făcută de Răzvan Burleanu este singura variantă pentru încheierea prematură a actualei ediții de campionat și speră ca FRF să găsească altă formă de desfășurare a acestui sezon, în care să se respecte recomandările UEFA, să primeze meritul sportiv.

”Nu vreau să comentez, deocamdată, aceste consultări. Eu sper ca acest campionat al Ligii a 3-a să se tranșeze pe teren, nu la masa verde.

Clubul Sportiv Afumați așteaptă data de 15 mai pentru reluarea antrenamentelor și apoi continuarea jocurilor oficiale din acest campionat. Perioada de inactivitate a fost una grea și dură, dar măsurile de relaxare sper să aducă liniștea și responsabilizarea tuturor cetățenilor. Ne bucură decizia luată de președintele Iohannis de a reveni la sport, deoarece sportul, fotbalul în cazul nostru, este un fenomen social, care nu poate aduce decât sănătate, educație și, totodată, bucuria tuturor românilor care îndrăgesc acest sport rege. Sper ca Federația Română de Fotbal să găsească cea mai bună formă de continuare, desfășurare a acestei ediții de campionat 2019/2020, în care să primeze meritul sportiv, așa cum a fost recomandat de UEFA”, a spus, pentru Liga2.ro, Vasile Neagu.

”Acest scenariu propus este unul discriminatoriu față de unele cluburi”

Oficialul echipei din Afumați îndeamnă la răbdare, fiindcă speră ca protocolul propus inițial de autorități să fie relaxat, în așa fel încât și echipele din Liga 3 să poată îndeplini condițiile și să ducă la bun sfârșit acest sezon. Altfel, actualul scenariu avansat de FRF este considerat unul discriminatoriu față de unele echipe, dând exemplul chiar propriului club.

Vasile Neagu spune că CS Afumați a jucat în deplasare toate meciurile din acest tur de sezon cu echipele fruntașe din Seria a 2-a: Unirea Slobozia (pierdut cu 2-1), CS Tunari (scor 1-1) și Înainte Modelu (scor 1-1). Cu a doua clasată Mostiștea Ulmu a apucat să joace atât în tur, cât și în retur. La Ulmu a câștigat cu 1-0, iar acasă, la Afumați, a pierdut cu 2-1.

”Dacă se va reuși o relansare a protocolului cu ministerele, să beneficieze și Liga a 3-a, pentru că și noi suntem cluburi profesioniste, cu drepturi și îndatoriri. Sper ca scenariu propus de FRF vizavi de Liga a 3-a să nu se pună în practică, deoarece este unul discriminatoriu față de unele cluburi. Exemplu este chiar clubul nostru, CS Afumați, care a disputat în turul campionatului toate jocurile cu echipele fruntașe în deplasare, iar acum nu este prinsă nici măcar în scenariul unui baraj între trei sau patru echipe, cum vor să facă în Liga a 4-a, competiție interzisă, deocamdată, de relaxarea sportivă”, a mai spus Vasile Neagu pentru Liga2.ro.


CS Afumați și Mostiștea Ulmu și-au împărțit victoriile în acest sezon de Liga 3 cât a apucat să se desfășoare. Afumați a câștigat cu 1-0 la Ulmu, iar Mostiștea s-a impus cu 2-1 pe terenul ilfovenilor. Acest meci retur a avut loc chiar în singura etapă desfășurată în acest an, după aceea sezonul fiind suspendat din cauza noului coronavirus. Cu victoria de la Afumați, Mostiștea a trecut în clasament cu un punct peste trupa lui Vasile Neagu, fapt care ar putea-o duce la barajul pentru promovare cu Unirea Slobozia.

Conform unicului plan prezentat de FRF, care va fi și adoptat dacă Comitetul Executiv al FRF îl votează, din Liga 3 ar promova direct Aerostar Bacău (Seria 1) și U Craiova 1948 SA (Seria 4), care sunt la șapte, respectiv 13 puncte distanță de a doua clasată. În schimb, în celelalte serii vor avea loc baraje, tur / retur între primele două clasate despărțite de maximum trei puncte, pentru desemnarea echipei care promovează în Liga 2: Unirea Slobozia – Mostiștea Ulmu (Seria 2), Progresul Spartac – CSM Slatina (Seria 3) și Fotbal Comuna Recea – Minaur Baia Mare (Seria 5).

Propunere încheiere sezon competițional 2019/2020 Liga 3, prezentată de FRF:

⇒ Înghețarea sezonului competițional 2019/2020 la Liga 3;
⇒ Nu va retrograda nicio echipă;
⇒ Din Liga 3 în Liga 2 vor promova 5 echipe, astfel:
* echipele de pe locul 1 din fiecare serie sau, dacă diferența dintre locul 1 și locul 2 din fiecare serie în parte este egală sau mai mică de 3 puncte, învingătoarea dintre primele două clasate dintr-un baraj disputat în două manșe;
* se vor lua în calcul locurile/punctele la acest moment (care coincid cu punctele din momentul întreruperii campionatului). Jocurile de baraj sunt preconizate a se desfășura la sfârșitul lunii iulie (în aceeași perioadă în care se desfășoară și barajul de Liga 2 spre Liga 1).
⇒ Vor promova în Liga 3 din Liga 4 cele 14 câștigătoare ale unui baraj în 3 (14 x 3 = 42 echipe), baraje ce se vor stabili prin tragere la sorți. Datele de baraj se preconizează a fi la sfârșitul lunii iulie.
⇒ Vor retrograda din Liga 2 în Liga 3 echipele de pe locurile 16, 17, 18 (două echipe sunt retrase deja și, astfel, din cele 20 de formații de la startul sezonului mai rămân doar trei de retrogradat).

Foto: Cătălin NIȚU / Ediție

https://liga2.prosport.ro/liga-3/exclusiv-razvan-burleanu-a-prezentat-planul-de-incheiere-a-sezonului-in-liga-3-si-cum-va-arata-noua-editie-aerostar-sobozia-si-fc-u-craiova-sunt-direct-promovare-celelalte-doua-19131832

https://liga2.prosport.ro/liga-3/foresta-suceava-se-considera-discriminata-de-frf-dupa-ce-a-propus-inghetarea-sezonului-de-liga-3-si-a-desemnat-aerostar-bacau-ca-promovata-andrei-ciutac-eu-de-ce-sa-nu-joc-19131853

https://liga2.prosport.ro/seria-1/exclusiv-frf-ingheata-campionatul-ligii-3-si-schimba-formatul-barajului-promovarii-din-liga-4-care-e-situatia-promovarii-si-retrogradarii-din-liga-3-si-cum-ar-putea-ajunge-mai-no-19131781

Marius ANGHEL 08 May. 2020, 11:17 Liga 3
Pe aceeași temă