Mai multe state au transformat pavilioanele expoziționale, stadionele și sălile de sport în spitale de campanie pentru bolnavii de coronavirus. Ideea s-ar putea materializa și în România, după ce Victor Costache, fostul ministru al Sănătății, a respins propunerea lui Raed Arafat să facă așa ceva la Romexpo, în București, în urmă cu câteva săptămâni. După Craiova, și Timișoara e pregătită să își pună la dispoziție cea mai mare sală polivalentă din oraș, ”Constantin Jude”, fosta Olimpia.
Primarul interimar al Craiovei, Mihail Genoiu, a declarat recent că Polivalenta din Bănie, mai mare și mai modernă decât sala din Timișoara, este liberă să devină spital de campanie, dacă va fi nevoie. Vineri, Doljul avea 40 de cazuri de coronavirus confirmate. Timișul stă mult mai rău la acest capitol, cu 259 de cazuri.
Primarul Timișoarei, Nicolae Robu, spune că Sala ”Constantin Jude” poate deveni spital de campanie, dar speră să nu fie cazul. ”În Sala Olimpia, suntem pregătiți, dacă va fi nevoie, – bat în lemn, sper să nu fie nevoie! – dar avem tot conceptul pus la punct. Și dacă ar fi nevoie, am intra acolo și am face amenajările de rigoare”, a anunțat primarul Timișoarei.
Întrebat câte paturi ar încăpea în sala timișoreană, edilul-șef Robu spune că nu s-a făcut o analiză atât de detaliată, dar că medicii spun că într-o sală e ușor de amenajat un spital de campanie. ”Este o gândire de utilizare a suprafeței din Sala Olimpia, pentru a avea un spital cu tot ce spun medicii că ar trebui să aibă. După necesități, va fi echipat. Avantajul de amenaja spitale într-o astfel de locație este că sunt ușor de gestionat, există încălzire, există toate utilitățile. Ne-am gândit de la bun început la Sala Olimpia, dar nu am întreprins nimic concret”, a mai detaliat Nicolae Robu.
Sala Olimpia din Timișoara nu mai e tocmai în cea mai bună stare, deoarece a fost finalizată la sfârșitul anilor 1960.
Pe timp de pandemie, lângă București, MApN a ridicat un spital în perimetrul Institutului de Gerontologie şi Geriatrie „Ana Aslan” din Otopeni. Acesta a fost declarată operaţională în data de 28 martie, în prezenţa preşedintelui Klaus Iohannis şi a prim-ministrului Ludovic Orban. Spitalul ROL 2 va funcţiona ca secţie externă a Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central (SUUMC) și va asigura asistenţă medicală specializată pentru pacienţii potenţial infectaţi cu virusul SARS-CoV-2, cazurile uşoare şi medii.
https://www.prosport.ro/eveniment/sala-polivalenta-din-craiova-spital-de-campanie-19011504