„Conferențiarul” Cosmin Petruescu, la primul derby al Vestului adjudecat în carieră. Mesajul emoționant pentru Ionuț Popa, care i-a ajuns mentor antrenorului alb-violeților

Marius ANGHEL 04 May. 2019, 19:11 Campionat
  • ASU Politehnica s-a impus cu 2-0 pe terenul marii rivale UTA, după un meci în care arădenii nu au avut mai nicio replică.
  • Fotbalistic, partida nu s-a ridicat la nivelul suporterilor și a rivalității dintre cele două orașe din vestul țării, dar victoria e una uriașă pentru echipa suporterilor alb-violeți, care pierduseră cu ACS Poli și cu siguranță ar fi atras oprobiul fanilor dacă pierdeau și pe malurile Mureșului.
  • La finalul partidei, Cosmin Petruescu a povestit o discuție interesantă dintre el și Ionuț Popa, desfășurată în luna februarie a acestui an.

 

După succesul cu de la Arad, antrenorul Politehnicii a făcut o amplă radiografie tehnică a partidei. „Victorie meritată, o victorie muncită, în urma unui joc foarte disputat, aprig pe alocuri. Împotriva unei echipe care s-a întărit considerabil în această pauză de iarnă. Știam pe cine aveam în fața, în condițiile în care eram într-o foarte mare criză de puncte. Mă bucur că am știut să gestionăm jocul până la final, am înscris atunci când a trebuit și nu pot decât să-i felicit pe băieți pentru modul cum au respectat planul tactic pe care l-am pregătit în această săptămână. A fost o partidă echilibrată din punct de vedere al jocului. De multe ori, UTA a preluat inițiativa din punct de vedere al posesiei, la fel cum am făcut-o și noi în foarte multe partide, dar atunci rezultatul nu a fost de partea noastră. Știam calitatea tehnică a acestor jucători de la Arad, știam cum putem să-i contracarăm și mă bucur că ceea ce am pregătit în această săptămână la antrenamente s-a regăsit pe teren, dar cel mai important, s-a regăsit în rezultatul final. Gazdele au jucat slab datorită faptului că și noi am jucat bine. Și noi în partida anterioară am spus că am jucat slab, dar de fapt, a făcut-o ACS-ul foarte bine. În fotbal, nu întotdeauna ceea ce îți și propui, și realizezi. Acum nu mai contează motivele pentru care am câștigat noi astăzi. Importante au fost cele trei puncte, vitale mai ales dacă ne raportăm puțin la configurația actuală a clasamentului sau la rezultatele, multele surprinzătoare, din ultima perioadă. A fost un meci cu ambiție, un meci cu dăruire. Poate nu a fost un meci foarte spectaculos din punct de vedere tehnic, dar primordiale pentru noi erau cele trei puncte”, a spus Cosmin Petruescu despre joc.

Unul dintre goluri a fost reușit chiar de Alin Ignea, fost utist, vizibil emoționat după golul marcat în fața galeriei arădene. „Noi, astăzi, am început jocul cu șapte jucători sub 21 de ani. Mă bucur că Ignea, Scutaru, Bogdan Vasile și Tavi Ursu, cei care erau peste 21 de ani, au înțeles și au respectat ei, în primul rând, planul tactic, iar ceilalți, mai tineri, s-au corelat în funcție de jocul lor. Ignea este un jucător polivalent, care poate evolua foarte bine pe mai multe posturi”, a spus Petruescu despre mijlocașul central timișorean.

Nu s-au lăsat copleșiți de înfrângerea cu ACS Poli

Deocamdată, ASU Poli a urcat pe locul 11, dar Petruescu spune că echipa nu e salvată de la retrogradare. „Atât promovarea, cât și retrogradarea se vor juca până pe final. Am câștigat astăzi, într-adevăr, o partidă extrem de importantă pentru noi, pentru suporterii noștri, cărora vreau să le mulțumesc că au fost alături de noi, în număr foarte mare. Cu ajutorul lor am reușit să obținem cele trei puncte. E clar că mare parte din rezultat li se datorează și lor. Nicidecum ecuația retrogradării nu este finalizată, pentru că mai sunt etape de disputat. Mai sunt 15 puncte puse în joc și, matematic, orice este posibil”, crede „Conferențiarul”.

Antrenorul a precizat că echipa a rămas pozitivă după meciul pierdut cu ACS Poli și acesta a fost secretul reușitei. „Am încercat în toată această săptămână să fim pozitivi, încă după meciul cu ACS-ul, să încercăm să scoatem în evidență lucrurile bune, atâte cât au fost ele în partidele anterioare, să corectăm greșelile pe care le-am făcut. Dar cel mai important a fost să avem o gândire pozitivă, pentru că știam ce ne așteaptă aici, la Arad, din toate punctele de vedere, și fotbalistic, și ca atmosferă. Cred că a fost un derby al Vestului. Din punct de vedere al încrâncenării, al spectacolului din tribune, a fost un spectacol foarte bun”, a explicat Petruescu.

„Conferențiarul”, meditat de Ionuț Popa la un botez!

Cu probleme de sănătate, Ionuț Popa nu a fost prezent la meci, dar Cosmin Petruescu a dezvăluit că în iarnă s-au întâlnit la un botez și că experimentatul antrenor născut la Pesac, în Banat, i-a dat sfaturi importante. „Vreau să-i transmit multă sănătate lui nea Popică. Ne-am intersectat la un eveniment fericit înainte de începerea returului, la un botez. Chiar am stat la aceeași masă și am avut o discuție care pe mine, personal, m-a marcat oarecum. Țin să-i mulțumesc pentru sfaturile, nu știu dacă neapărat intenționate sau nu. Dar, în urma discuției cu dânsul, am avut foarte multe lucruri de învățat în plan profesional. Îi mulțumesc și îi transmit multă sănătate. Am vorbit toată noaptea. Lăsând la o parte considerentele tehnico-tactice, mi-a povestit un pic din experința dânsului de viață. Are o experiență bogată și nu are cum să nu te marcheze astfel de experiență. Cu numeroasă promovări, cu meciuri cu miză pe care le-a avut în cariera sa. Sper să aibă în continuare, pentru că fotbalul românesc are nevoie de nea Popică”, a dezvăluit Petruescu.

După succesul cu UTA, ASU Politehnica a acumulat 41 de puncte și a urcat pe locul 11, fiind acum la șase puncte peste Energeticianul, ocupanta ultimei poziții retrogradabile. În etapa următoare, echipa timișoareană joacă pe teren propriu cu liderul Academica Clinceni.

Articol scris de Anda DELIU
Foto: Sebastian TĂ‚TARU / Mediafax foto și UTA Arad

Marius ANGHEL 04 May. 2019, 19:11 Campionat
Pe aceeași temă