Finalul sezonului de Liga 2 a fost unul liniștit pentru FC Argeș, echipa piteșteană nou-promovată terminând campionatul pe locul 4, fără alte pretenții din cauza situației juridice a cluÂbului. Concret, trupa lui Emil Săndoi nu putea promova în acest sezon din cauză că este un club de drept public, iar Legea Sportului nu permite promovarea în fotbalului profesionist a unei astfel de grupări sporÂtive.
Pe finalul sezonului s-a adus în atenția publicului faptul că echipa susținută de primăria Pitești a fost contestată de fostul președinte Viorel Ilinca și că din această cauză nu s-a mai putut promova.
Am stat de vorbă cu fostul președinte al FC Argeș, care în momentul de față este secretajul general al AJF Argeș și observator FRF de Liga 1, pentru a explica situația creată și despre contestația făcută.
Conform lui Ilinca, primăria Pitești a achiziționat de la SC FC 2005 SA Argeș un lucru pe care nu îl deținea. Asociația Fotbal Club Argeș e cea care are sigla, culorile și palmaresul emblematicului club la care a evoluat și Nicolae Dobrin și care acum reclamă la OSIM dreptul de utilizare a siglei de către actualul FC Argeș din Liga 2.
S-a contestat dreptul de utilizare a siglei
Domnule Ilinca, la ultimul meci al lui FC Argeș de acasă s-a spus pe stadion că echipa nu a putut promova din cauza unei contestații depuse de dvs. împotriva clubului. De asemenea, la o conferință de presă acum ceva timp, s-a făcut referire la faptul că împiedicați echipa să promoveze și s-a adus aminte de o contestație făcută de cei de la fostul FC Argeș. Despre ce este vorba?
De fapt, noi, semnatarii contestației, Viorel Ilinca în calitate de fost președinte și membru fondator al Asociației Fotbal Club Argeș Pitești – club înființat în anul 1953 și reorganizat în anul 1993, dupa legea 21 din 1924 și ulterior reorganizat conform Legii Educației Fizice și Sportului 69/2000 și Ion Răileanu – secretar al Asociației, am contestat, în numele unui mare număr de membri, la OSIM, dreptul de utilizare a mărcii (siglei) FC Argeș de către actuala structură de drept public FC Argeș. Această marcă a fost și este înregistrată la Judecătoria Pitești de către Asociația Fotbal Club Argeș în anul 2001.
SC FC Argeș SA nu a deținut niciodată…
Marca și sigla au fost cumpărate de Primăria Pitești anul trecut…
Municipiul Pitești, prin hotărârea 219 de CL, din 22.06.2017 a aprobat cumpărarea brandului Fotbal Club Argeș de la lichidatorul judiciar Nicolae Enoiu. Acest brand a fost identificat prin marca înregistrată Fotbal Club Argeș 1953, sigla, culorile și palmaresul echipei de fotbal FC Argeș. Dar, trebuie cunoscut faptul că, SC FC Argeș SA, ceea ce a achiziționat municipalitatea nu a deținut niciodată aceste lucruri, ele au aparținut și aparțin Asociației Fotbal Club Argeș Pitești, care la momentul actual se află în procedură de faliment.
A avut doar drept de utilizare a siglei
Fiind fost președinte, trebuie să știți care este istoria reorganizării clubului…
În 2001, la reorganizare, pe legea 69/2000, vorbeam de Asociația Fotbal Club Argeș – clubul înființat în 1953. În anul 2003, a fost înființată SC Sportag SA, societate comercială care a avut la constituire un număr de 11 acționari. În această societate, Consiliul Județean împreună cu Consiliul Local Pitești dețineau peste 50% din acțiuni. Sportag a fost constituită în ideea desfășurării unor activități economice care să susțină financiar Asociația Fotbal Club Argeș Pitești. Adunarea Genrală a Acționarilor de la Sportag a hotărât, în primăvara anului 2005, schimbarea obiectului principal de activitate al societății, din actitivate economică în activitate sportivă. De asemenea s-a schimbat denumirea societății în SC FC 2005 SA Argeș. Aici vreau să menționez că nu s-a cedat către SC FC 2005 SA Argeș palmaresul, culorile și sigla, ci doar i s-a dat firmei dreptul de utilizare a siglei. În continuare, palmaresul, sigla și culorile au rămas la Asociație.
Revenind la Sportag, odată cu schimbarea denumirii și trecerea la societate pe acțiuni au mai venit încă doi acționari, SC Motor Trust SRL și Asociația FC Argeș, ajungându-se la un număr de 13 acționari. FC Argeș avea însă un procent de 0,03% din acțiuni.
CL nu a participat la majorarea de capital
Ce a urmat?
În primăvara lui 2006, Adunarea Generală a acționarilor FC 2005 a hotărât majorarea capitalului social al societății. Consiliul Local Pitești, reprezentat la acea ședință de dl Cornel Ionică – viceprimar la acel moment, a făcut cunoscut Adunării Generală a Acționarilor faptul că CL Pitești nu dispune de suma necesară, 5 miliarde lei vechi, pentru a participa la majoratea de capital, urmând a cesiona acest drept către unul din acționarii soietății. Nici Grampet nu a participat la majorare, iar firma PIC prin Cornel Penescu a devenit acționar majoritar în cadrul societății. Mereu m-am întrebat, oare Municipiul Pitești nu dispunea de suma respectivă la acel moment, mai ales că aceasta putea fi vărsată în cadrul societății comerciale în interval de 1 an de la data hotărârii Adunării Generale a Acționarilor? Apoi, din mai 2006, eu nu am mai fost în conducerea clubului, fiind îndepărtat de către acționarul majoritar, după care în 2007, SC FC 2005 SA Argeș și-a schimbat denumirea în SC FC Argeș SA.
Sigla și culorile, deținute de Asociația FC Argeș
Revenind la sigla, palmaresul și culorile FC Argeș…
Noi nu am cedat niciodată către SC FC Argeș SA palmaresul, sigla și culorile. În plus, nu știu care sunt documentele care au stat la baza evaluării făcute de către administratorul judiciar, la suma de 311.000 euro, aflată de mine din media, și nu la 800.000 euro cum am văzut în declarațiile inițiale, făcute în conferință. De asemenea, nu înțeleg cum în obiectul contractului de vânzare-cumpărare încheiat între Municipiul Pitești și SC Fotbal Club Argeș SA, la capitolul 2, obiectul îl constituie transmiterea în proprietatea Municipiului Pitești a brandului Fotbal Club Argeș, identificat prin marca Fotbal Club Argeș 1953, sigla, culorile și palmaresul echipei de fotbal FC Argeș, din moment ce acestea nu sunt deținute de către SC FC Argeș SA, ci de către Asociația Fotbal FC Argeș, din care eu și dl Răileanu facem parte. Pentru palmaresul, sigla și culorile care aparțin adevăratului FC Argeș a fost prezentat de către SC Fotbal Club Argeș SA un certificat de înregistrare a mărcii, documentul nr. 091483 acordat de OSIM în 2018, caracteristicile certificatului fiind revendicarea culorii violet, marca înregistrată Fotbal Club Argeș 1953. Pe scurt, SC FC Argeș SA nu a avut niciodată înregistrată marca și nu avea cum să o dea.
Nu am împiedicat promovarea
Ați primit răspuns la contestație?
Noi nu împiedicăm cu nimic desfășurarea activității echipei de fotbal FC Argeș și așa cum am spus-o și în urmă cu aproximativ un an, o repet acum, sub actuala formă de organizare, echipa nu va putea promova niciodată în Liga 1. Iar asta nu mai ține de nicio contestație făcută de noi, pentru cu totul și cu totul altceva. Contestarea depusă la OSIM a avut un ultim termen de judecată, 16 mai, Comisia rămânând în pronunțare.
Membrii fondatori ai Asociației Fotbal Club Argeș, club înființat în 1953, au depus la Tribunalul București o acțiune pentru anularea mărcii, indiferent de hotărârea care va fi luată de comisia de la OSIM. Și încă o precizare, această contestație nu are nicio legătură cu Asociația Fotbal Club Argeș 1953 Vulturii Alb-Violeți.
SC Sportag SA – acționari: CL, CJ, IATSA, Daperom, Comesad, Argecom, TEF Group, Conarg, Girexim, PIC SRL, Grampet, SC FC 2005 SA Argeș – acționari, SC Motor Trust SRL, Asociația FC Argeș.
Articol scris de Silviu MIHAI (Curierul zilei)