Într-un fotbal insolvent, măcinat de probleme financiare, în care chiar și echipe din Liga 1 fac pregătirile centralizate în țară, un club de Liga a 4-a din Iași iese din tipare. „Steaua Magică” Iași, echipă formată doar din juniori și înscrisă în Liga a 4-a, a efectuat recent un stagiu de pregătire de o săptămână în Cipru, în localitatea Paphos.
Președintele clubului este Dan Florin Croitoru, fost jucător al Politehnicii Iași, fratele mijlocașului lui ACS Poli Timișoara, Marius Croitoru. Florin Croitoru este și antrenorul principal al echipei, el fiind ajutat de alți trei tehnicieni, Petre Sinescu, Radu Chelaru și Dan Curcă (antrenorul cu portarii).
Antrenorul a deplasat în Insula Afroditei un lot de 21 de jucători Under 19 și Under 17 și s-a declarat extrem de mulțumit de pregătirea făcută.
„Poate părea ceva ieșit din comun ca o echipă de Liga a 4-a să se pregătească în afara țării, dar pentru noi nu este. Am mai fost în Austria, în trecut am participat și în Spania la un turneu cu copiii. Este pentru prima dată când facem cantonamentul de iarnă în Cipru și sper ca acest lucru să se întâmple în fiecare an”, spune președintele și antrenorul AS „Steaua Magică” Iași, Florin Croitoru.
Trei amicale
În Cipru, acolo unde s-au deplasat pe calea aerului, ieșenii au disputat și trei meciuri amicale cu adversari redutabili din zonă, bilanțul fiind pozitiv, două victorii și un egal. În primul meci, Steaua Magică a remizat cu FC Akritas Chloraka, echipă de ligă secundă cipriotă, scor 3-3, goluri Ciută-2 și Sinescu. Ieșenii au câștigat celelalte două întâlniri, 4-2 cu Enad Poliss Under 21 (goluri Tătărușanu-2 și Ciubotariu-2) și 8-0 cu Enad Poliss (goluri Sinescu-3, Ciută-3, Tătărușanu și Dascălu câte unul).
Golgheterii echipei ieșene în cantonamentul din Cipru au fost Marian Ciută (5 goluri), Andi Sinescu (4), Cezar Tătărușanu (3), Cosmin Ciubotariu (2) și Mihai Dascălu (1), ultimii doi fiind jucători sub 16 ani.
Lotul deplasat în cantonamentul din Cipru: Andi Sinescu, Ionuț Potorac, Armand Onică, Ionuț Mărincean, Vlad Bencef, Marian Ciută, Călin Șerban, Dănuț Tucaliuc, Ștefan Boțoc, Mihai Dascălu, Constantin Minea, Dorin Sadosche, Cezar Tătărușanu, Ionuț Corlățeanu, Alex Tofan, Răzvan Costin, Gabi Bordeianu, Paraschiv Zaharia, Cosmin Ciubotariu, Adi Pristavu și Rareș Pânzaru.
Numele echipei, ales de soție
Florin Croitoru a ținut din start să elimine orice legătură a numelui echipei sale cu Steaua București. Acesta spune că este rapidist de mic copil și că numele de „Steaua Magică” a fost ales de către soția sa.
„Eu sunt rapidist de mic copil, nu sunt stelist. Pentru echipa mea am vrut numele de Viitorul Iași, dar soția mea a ales Steaua Magică. Atunci când am ales denumirea, mi-a spus că fiecare copil are o stea a lui, o stea magică. Atunci am decis ca echipa să se numească Steaua Magică. Și nu-mi pare rău. Sună frumos. Vreau să spun că această echipă nu are absolut nicio legătură cu Steaua București. Nu vreau să fie nicio confuzie”, spune Croitoru.
Vrea să promoveze în Liga a 3-a
Copiii de la Steaua Magică se pregătesc pe terenul din cartierul ieșean Tătărași, în „Abator” cum îi spun iubitorii fotbalului. Acolo își dispută și partidele din Liga a 4-a.
Echipa s-a înscris în Liga a 5-a în anul 2013, iar după numai două sezoane a promovat în Liga a 4-a. În sezonul trecut a terminat pe locul 2, după campioana Siretul Lespezi, care ulterior s-a desființat. În sezonul actual, Steaua Magică a lui Florin Croitoru ocupă locul 3 în al patrulea eșalon ieșean, cu 35 de puncte acumulate în 16 meciuri, fiind la o distanță de cinci puncte de primul loc. Evident, gândurile antrenorului se îndreaptă către o promovare în Liga a 3-a. „Chiar dacă în Liga a 3-a vorbim despre un efort mult mai mare, noi vrem să promovăm. Acești copii se vor putea exprima mult mai bine în al treilea eșalon. Anul trecut am ratat primul loc, sperăm ca la finalul acestui sezon să fim pe primul loc”, a spus Croitoru.
Locul 2 la un turneu la Barcelona, campioni la județ
În anul 2011, Steaua Magică a participat la un puternic turneu internațional la Barcelona, unde a ocupat locul 2 cu grupa Under 13. În finala „Cupei Maresme”, la care au participat 48 de echipe din Europa, ieșenii au fost învinși de echipa germană Wolfsburg, ocupând în final un onorant loc 2. În același an, echipa lui Florin Croitoru a devenit campioană județeană.
A început antrenoratul în 2008
În vârstă de 38 de ani, Florin Croitoru a început fotbalul la vârsta de 6 ani, la Giurgiu, oraș în care a făcut și junioratul. La 16 ani a plact în București, unde a jucat în Liga a 3-a, la Electromagnetica. Pe lângă Politehnica Iași, unde a evoluat și în prima ligă, Florin a mai jucat la FC Bihor, FC Vaslui, FC Onești, FCM Bacău, Tiligul Tiraspol și Concordia Chiajna, de la aceasta din urmă retrăgându-se din carieră. În 2008 s-a apucat de antrenorat, la clubul privat „Noua Generație”.
Articol scris de Narcis POHOAȚĂ‚