ProSport vă prezenta în urmă cu doi ani o poveste de viață, una a sportivului care caută să-și găsească împlinirea departe de casă, după ce un sistem bolnav al fotbalului românesc i-a trântit ușa în nas. Lui. Și altor colegi. Răzvan Gorea, fundaș cu 12 partide în Liga 1, la Ceahlăul, pleca în octombrie 2015 în Anglia pentru a munci…
5 octombrie 2015 E joi. O zi obișnuită de septembrie. Sunt nori negri în Piatra Neamț și un autocar răgușit cu numărul de înmatriculare NT 02 VIS își drege vocea. La peronul 3, sub o copertina găurită a autogării, un tip înalt cu zâmbet trist pune câte o îmbrățișare de urs. Pe mamă. Pe tată. Și pe doi-trei prieteni. Fotbaliști, și ei. Îl așteaptă un drum lung. Lung și plictisitor. Și vrea să călătorească în minte cu persoanele dragi. Persoane care-i îndulcesc sufletul zi și noapte. Răzvan Gorea are în buzunar niște bani și un bilet spre Londra. Piatra Neamț – Londra. Doar dus. Două zile cât două săptămâni. Două zile de reflecție. De încercare. De chin. De pășit spre o nouă viață. 23 de ani și-au închis bucla și cele 12 meciuri jucate în Liga 1 pentru Ceahlăul îi invadează mintea. Răzvan e un caz emblematic pentru sportul românesc. Și pentru fotbal. Fotbalul manageriat de incompetenți sau indivizi cu interese obscure. Fotbalul marcat de oameni pătrunși prin efracție în fenomen. Povestea lui e simplă. Neplătit de opt luni, stoperul de 1,87 m a plecat să-și caute împlinirea departe. Și-a dat seama că doar prin căsătoria cu o altă țară nivelul său de trai va crește și a renunțat la ce avea mai drag: fotbalul. De două săptămâni ridică. Ridică niște cutii într-un depozit din Banbury, Oxfordshire. Răspunde timid: „E un fel de fabrică…” Citiți continuarea în acest link.
7 decembrie 2016 Site-ul Federației Române de Fotbal a scris săptămâna trecută despre punctul în care a ajuns fotbalistul cu atitudine de campion. Iată mai jos materialul integral apărut pe frf.ro.
În județul Neamț, în Liga 4 există un jucător care a evoluat pentru echipa sa în nouă jocuri în tur și a marcat măcar un gol de fiecare dată.
Răzvan Gorea joacă pentru Teiul Poiana Teiului, echipă cu mari pretenții în acest sezon al Ligii 4 Neamț. A evoluat pentru formația care va ierna pe locul 2 în clasamentul acestui campionat în nouă jocuri la rând și-n fiecare a reușit să înscrie. Pentru că a dorit să se alăture proiectului celor de la CSM Ceahlăul Piatra Neamț, Gorea a ratat primele trei etape ale Teiului. Din etapa 4 până în etapa 15, numele său a apărut printre titulari și marcatori în nouă meciuri. Nu și-a putut ajuta colegii în meciurile din rundele 9 și 10 pentru că în etapa 8 a fost eliminat în derby-ul local de la Borca. Până atunci înscrisese de cinci ori la rând: etapa 4 – cu Moldova Cordun (în minutul 29); etapa 5 – la Vulturul Costișa (minutul 37); etapa 6 – cu Steel-Man Târgu Neamț (minutul 9); etapa 7 – la Voința Dobreni (minutul 71); etapa 8 – la Bradu Borca (minutul 39). La Borca, Gorea a văzut un cartonaș roșu pe final de meci și a ratat astfel șansa de a-și continua seria, neputând fi utilizat cu Cimentul Bicaz și Zimbrul Vânători Neamț.
Teiul a stat în etapa 11, iar Răzvan Gorea a revenit cu gol în disputa din fieful campioanei en-titre, Voința Ion Creangă. A fost 0-0 la pauză, dar la final s-a consemnat succesul oaspețiloor cu 3-1. Gorea (74) a fost iar printre marcatori. Până la finele turului, fostul fundaș central al Ceahlăului în Liga 1 (n.n. – eșalon în care a bifat 12 prezențe) a mai marcat și-n partidele cu Bradul Roznov (14), ACS Unirea Tămășeni (74) și Tineretul Cândești (72, 77).
A lăsat fotbalul pentru Anglia în 2015
Răzvan Gorea are 24 de ani. A jucat pentru FC Ceahlăul în Liga 1 și-n Liga 2, iar în septembrie 2015 a plecat în Anglia. A ales să nu mai joace pentru echipa la care nu era plătit de luni bune. A ales atunci să se lase de fotbal pentru a-și câtiga traiul pe tărâmul insularilor britanici. La nici șase luni distanță, Răzvan Gorea s-a întors acasă și și-a găsit repede „acoperiș” la Teiul Poiana Teiului. Între timp bifase prezențe și-n tricoul amatorilor de la FC România, în Londra. Acum, la Poiana Teiului, face parte dintr-un grup ce vrea titlul județean și mai apoi promovarea în Liga 3. Și poate că pe strada sa va răsări iar soarele fotbalului de performanță.
În clasamentul golgheterilor nemțeni este pe 10
Cu zece goluri marcate, Răzvan Gorea este pe locul 10 în topul golgheterilor Ligii 4 din Neamț, poziție pe care o împarte cu Marian Lupașcu (Bradul Borca). Un coleg de-al celui din urmă, Ionuț Gavril, este liderul marcatorilor nemțeni, cu 18 goluri. Un alt fost jucător la Ceahlăul în Liga 1 și-n Liga 2, Radu Miron, ocupă locul secund în topul marcatorilor, cu 17 goluri, în timp ce podiumul este completat de Romeo Chiriță (16 goluri – Vulturul Costișa).
Campioană de toamnă în Neamț este Bradul Borca în 2016, echipă care nu a pierdut niciun joc din 14 posibile. Borca are 13 victorii și o remiză (3-3, acasă cu Speranța Râucești) și are cea mai bună defensivă, cu numai 12 goluri primite. Teiul Poiana Teiului este a doua, cu 13 victorii și o înfrângere (1-2 la Borca), dar se laudă cu cel mai eficient atac: 66 de goluri marcate. Cele două formații sunt deja aproape sigure de prezența în play-off-ul Ligii 4 Neamț, dar pentru celelalte două locuri bătălia se anunță dură. Asta pentru că la jumătatea sezonului regular Bradul Roznov (locul 3), Moldova Cordun (locul 4) și Voința Ion Creangă au câte 28 de puncte. Nu va renunța la aces obiectiv nici Speranța Râucești (locul 6 – 24p), dar poate că nici Tineretul Cândești, Vulturul Costișa (ambele cu câte 22p) sau Unirea Tămășeni.