România este în stare de șoc după decesul fotbalistului dinamovist Patrick Ekeng. Prăbușit pe gazon în minutul 70 al meciului Dinamo – FC Viitorul, scor 3-3 disputat vineri seara în Ștefan cel Mare, Ekeng a fost declarat mort la Spitalul de Urgență Floreasca. În vârstă de 26 de ani, Patrick Ekeng s-a prăbușit pe gazon și și-a pierdut cunoștința. După intervenția staffului medical al echipei Dinamo, s-a apelat la ambulanță, Ekeng primind îngrijiri pe gazon, iar apoi fiind transportat la spital, unde s-a constatat decesul, după ce fotbalistului camerunez i s-au inițiat manevre de resuscitare care au durat o oră și 30 de minute. Legiștii suspectează o afecțiune cardiacă nedepistată în cazul fotbalistului camerunez.
„Nu trebuia să joace”
Sora fostului mijlocaș dinamovist a declarat pentru BBC Africa faptul că Patrick Ekeng i-a spus unui prieten că se simte „foarte obosit” și că nu ar fi trebuit să joace în meciul cu Viitorul. „I-a spus celui mai bun prieten că nu putea juca. A spus că este foarte obosit. Este precum un coșmar”, a declarat sora mai mare a lui Ekeng, Monique Chantal, pentru sursa citată. După decesul lui Patrick Ekeng s-au deschis numeroase anchete, iar secretarul de stat al Ministerului de Interne, Raed Arafat, a declarat că au fost găsite „nereguli serioase” după controlul efectuat de Departamentul pentru Situații de Urgență, împreună cu Ministerul Sănătății. Mai mult, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul București au deschis dosar penal pentru ucidere din culpă în cazul morții fotbalistului de 26 de ani.
Șansa lui Ezequias
Și la Brașov puteam avea un caz Ekeng. Medicul lui FC Brașov, Gheorghe Popa, a dezvăluit că în urmă cu șase ani a avut un caz asemănător, care s-a încheiat însă fericit pentru brazilianul Ezequias. „În urmă cu șase ani am avut un caz asemănător cu brazilianul Ezequias. La primul antrenament după pauza de iarnă, «Eze» a venit la mine și mi-a spus că se simte foarte obosit. Mi s-a părut ceva normal, am pus oboseala pe seama drumului din Brazilia, astfel că nu l-am lăsat să facă antrenament. A doua zi mi-a spus că tot nu se simte odihnit. Am mers cu el imediat la o clinică privată de specialitate, unde i s-au făcut analize amănunțite, care au arătat că avea probleme mari de ritm cardiac. A urmat timp de zece zile un tratament recomandat de medicii specialiști, iar când testele au fost repetate, totul a fost în regulă, astfel că a primit acceptul pentru a putea reveni la antrenamente. Așa am reușit să evităm o tragedie. Ulterior, «Eze» s-a transferat la Rapid, iar după o perioadă a avut și acolo probleme asemănătoare, tot după un drum din Brazilia. Am ținut legătura cu cei din stafful medical al Rapidului, le-am spus de problemele pe care jucătorul le-a avut la Brașov, astfel că în urma analizelor amănunțite și a tratamentului recomandat de medicii specialiști, Eze a putut să-și continue cariera. Și acum joacă în Brazilia”, a declarat medicul lui FC Brașov.
„Avem ambulanță dotată cu defibrilator”
Potrivit Legii sportului, ambulanțele care sunt prezente la evenimentele sportive ar trebui să fie de tip B, dotate cu defibrilator, oxigen, trusă de resuscitare și aspirator. Gheorghe Popa spune că FC Brașov are un contract în derulare de mai bine de doi ani cu o firmă privată de ambulanță, iar la fiecare meci, mașinile sunt dotate corespunzător pentru intervențiile în regim de urgență. „La capitolul ambulanță nu avem probleme, avem un contract de mai bine de doi ani cu Asistența SOS, o firmă privată de ambulanță din Brașov, iar la fiecare meci, mașinile sunt dotate corespunzător pentru intervențiile în regim de urgență. Am verificat personal ambulanțele și toată aparatura. Înaintea fiecărui meci, observatorul de joc are obligația să verifice dacă mașinile de salvare au toate dotările. Știu să folosesc un defibrilator, însă sper să nu avem ocazia să-l folosim pe un teren de fotbal”, a spus Popa.
Articol scris de Adi MARICA (Monitorul Expres)