În această lună, FC Brașov își joacă poate cele mai importante meciuri din istoria clubului. Miza este mai presus de un trofeu pentru că în joc este chiar viitorul clubului brașovean. Planul de reorganizare al FC Brașov a fost depus la Tribunalul Brașov, prin administratorul special Gheorghe Alexandru-Cosmin și va fi supus spre aprobare Adunării Generale a Creditorilor în 16 februarie. Dacă planul de reorganizare va fi votat de Adunarea Generală a Creditorilor, a doua zi, pe 17 februarie, este fixat termenul de judecată.
Două variante
Administratorul special al FC Brașov, Gheorghe Alexandru-Cosmin, spune că sunt două variante, fie planul de reorganizare va fi confirmat, fie FC Brașov va intra în faliment! „Planul de reorganizare a fost întocmit de debitoare, iar eu l-am depus la Tribunalul Brașov. Pe 16 februarie a fost convocată Adunarea Generală a Creditorilor, care va avea loc la sediul clubului. În cazul în care este aprobat, urmează ca la termenul de judecată, fixat pe 17 februarie, planul de reorganizare să fie confirmat sau nu de către judecător. În cazul în care planul de reorganizare nu va fi aprobat, clubul va intra în faliment”, a precizat administratorul judiciar al FC Brașov. La Adunarea Generală a Creditorilor care va avea loc pe 16 februarie, fiecare creditor are dreptul la vot sau poate să și-l exercite prin reprezentant.
Datorii de circa 6 milioane de euro
Conform tabelului preliminar, FC Brașov are datorii de 35.979.885,45 (circa 8 milioane de euro), însă administratorul judiciar a aprobat suma de 10.020756,86 (2,25 milioane de euro). Pe parcurs, suma a crescut vertiginos, asta pentru că s-au admis mai multe contestații, cea mai importantă fiind cea a Administrației Județene a Finanțelor Publice Brașov. Tribunalul Brașov a admis contestația AJFP Brașov și a dispus înscrierea în tabelul preliminar a creanței acesteia ca și bugetară. De asemenea, Tribunalul Brașov a admis și contestațiile formulate de cîțiva fotbaliști împotriva tabelului preliminar și a dispus înscrierea în tabelul preliminar a creanțelor contestatorilor în categoria creanțelor salariale. În acest moment, conform tabelului definitiv, datoriile ajung la aproape 6 milioane de euro! Conform Legii Insolvenței, SC FC Brașov SA trebuie să achite în primul rînd creanțele salariale, apoi pe cele garantate, cele bugetare și în ultimul rînd pe cele chirografare.
„Neculaie și-a luat mâna de pe club”
În urmă cu o lună, patronul lui FC Brașov, Ioan Neculaie, era ferm convins că va câștiga bătălia cu Finanțele. „Noi avem un proces câștigat cu Finanțele. S-a trezit o judecătoare să accepte Finanțele la masa credală cu 21 de milioane de lei. Am contestat această decizie la Curtea de Apel, pentru că nu avea voie să facă acest lucru. Dacă există o hotărâre a Înaltei Curți de Casație și Justiție că nu avem datorii la Finanțe, nu poate o judecătoare de la Tribunal să spună că avem. Finanțele nu au nimic de încasat de la FC Brașov, asta să fie clar”, spunea Ioan Neculaie luna trecută.
Între timp, copleșit de problemele cu procurorii, Neculaie nu vrea să mai audă de fotbal, astfel că șefii lui FC Brașov caută soluții pentru finanțarea echipei în perioada imediat următoare. „Neculaie și-a luat mâna de pe club. Am fost înștiințați eu, care sunt președintele onorific al clubului, și Vasile Dochița, președintele executiv, să ne ocupăm de echipă. Dochița are drept de semnătură și răspunde de activitatea clubului împreună cu mine”, spunea consilierul Romeo Pașcu, în ziua în care Neculaie era reținut de procurorii Parchetului Tribunalului Brașov.
Articol scris de Adi MARICA (Monitorul Expres)