Caransebeșul se impune în „Derby de Caraș”. În ceasul al doisprezecelea, gugulanii au găsit formula câștigătoare

În etapa cu numărul 18 a Ligii a II-a, ultima a minireturului, FC Caransebeș 1913 a întâlnit sâmbătă, 5 decembrie, pe Stadionul Municipal din Parcul Teiuș, pe conjudețeana Metalul Reșița, singura echipă aflată sub ea în clasament. Se anunța un meci al orgoliilor, cu atât mai mult cu cât actualul technician al gugulanilor, Dan Firițeanu, a antrenat de nu mai puțin de șapte ori, de-a lungul carierei sale, formația din municipiul de pe malurile Bârzavei.

În timp ce oaspeții au aliniat în formula de start cinci jucători de 17 ani, caransebeșenii au reușit să alcătuiască probabil cel mai bun „unsprezece” din ultimele luni, lucru care avea să se reflecte nu doar în desfășurarea jocului, ci și în scorul final.

Reșițenii au început mai bine partida, ambiția dându-le aripi juniorilor, lucru la care gazdele probabil că nu se așteptau, iar surpriza nu a întârziat să apară. Astfel, în minutul 9, Bona l-a faultat în careu pe Guehi Keaton, intervenție la care „centralul” Marius Omuț a arătat fără ezitare punctul cu var. Penalty-ul a fost executat de același Guehi, în dreapta lui Negrilă, care, deși plecat pe minge, nu a reușit să împiedice golul.

În minutul 17, același Guehi a făcut ce a vrut pe partea dreaptă a apărării caransebeșene și, după ce a driblat trei adversari, a scos pentru A. Coviț, șutul acestuia de la 20 de metri trecând puțin pe lângă poarta apărată de Negrilă.

Chiar dacă și-au dorit să egaleze cât mai repede, pentru a reintra în joc, gazdele s-au precipitat la construcție și au greșit foarte multe pase la mijlocul terenului, lucru ce le-a permis reșițenilor să țină jocul departe de poarta lui Zimmermann.

În cele din urmă, gugulanii au reușit să spargă gheața în minutul 25, atunci când Telecican i-a pasat în adâncime lui Bușu, acesta a avansat cu mingea la picior și, de la linia careului de 16 metri, a trimis plasat, lângă bară, în dreapta lui Zimmermann, restabilind egalitatea.

După doar două minute, Negoescu l-a angajat bine, pe dreapta, pe Săulescu, șutul acestuia de la 12 metri, la colțul lung, învingându-l încă o dată pe goal-keeper-ul Metalului. Din acel moment, gazdele au preluat conducerea partidei și nu au mai cedat-o până la pauză.

Caransebeșenii au dominat și începutul părții a doua, Săulescu trecând pe lângă gol în minutul 57, atunci când a fost la un pas de a introduce în poarta reșițeană centrarea venită de pe aripa stângă, de la Bușu. El s-a revanșat însă în minutul 65, când, servit excelent de Stoica, a pătruns pe dreapta, reșițenii au ezitat un moment, crezând că atacantul gazdelor se află în poziție de ofsaid, însă răstimpul a fost suficient pentru ca gugulanul să intre în careu și, de la 8 metri, să-l execute pe Zimmermann.

Meciul s-a aprins din nou în minutul 73, atunci când portarul gazdelor, Negrilă, l-a faultat pe Epure în suprafața de pedeapsă, lovitura de la 11metri fiind transformată cu siguranță de Cristian, care a bătut în dreapta portarului, goal-keeper-ul caransebeșean plecând pe celălalt colț.

În minutul 79, gazdele au mai avut o fază la care puteau înscrie, când M. Ion, aflat pe aripa stângă, i-a trimis lui Lupu, șutul acestuia de la 18 metri, deviat de apărarea reșițeană, fiind prins în cele din urmă de Zimmermann.

Scorul final, 4-2, a fost stabilit în minutul 85, în urma unei faze create tot de M. Ion, care, din careul reșițean, a șutat pe jos, Zimmermann a reușit să respingă, însă numai până la Stoica, iar acesta, de la 12 metri, a trimis cu latul, plasat, în vinclul stâng al porții reșițene. Tot Stoica putea să majoreze scorul în minutul 87, când a șutat violent de la 6 metri, însă transversala s-a opus golului.

Firițeanu: „Dacă vor să scape și să facă un club serios, care să nu mai fie ca o pasăre călătoare, ba se desființează, ba nu”

„Jocul de azi a căpătat ceva valențe în plus față de meciurile anterioare, numai că atunci când judeci sau analizezi o partidă trebuie să iei în calcul și adversarul. Dacă un meci cu valențele astea îl disputam cu Baia Mare sau cu o echipă de top, atunci spuneam, da, este un real câștig. Dar, luând în calcul faptul că am jucat cu o echipă care e debusolată și ea din punct de vedere administrativ, e un câștig doar prin prisma schimbării atitudinii jucătorilor…

În ceea ce privește viitorul, eu am contract până în iarnă doar. Dacă cei care răspund de echipă se gândesc la o formă de organizare care să se apropie de necesitățile Ligii a II-a profesioniste, putem încerca salvarea. Dacă nu, nu are rost să facem o activitate, care, din punctul meu de vedere, până acum se situează la nivel de județ. Și acolo sunt mai organizați decât aici. Sunt condiționări, pentru că performanța are legile ei și, dacă nu le respecți, nu poți să ajungi la succes. Din punctul meu de vedere, dacă mă raportez la jocul de azi al echipei și la modul în care s-au mobilizat, firește, și cu câteva înlocuiri vizavi de unii jucători care nu au făcut pregătire, echipa asta, antrenată, ar trebui să aibă o altă poziție în clasament. Probabil că cine gestionează activitatea echipei va avea un cuvânt de spus. Adică, dacă vor să scape și să facă un club serios, care să nu mai fie ca o pasăre călătoare, ba se desființează, ba nu, un club stabil, care să poată face performanță și, ușor-ușor, să-și creeze și o bază de juniori”, a spus la conferința de presă antrenorul gugulanilor, Dan Firițeanu.

Gurgu: „Copiii n-au experiență și probabil că i-a luat valul și s-au avântat puțin mai mult decât trebuia”

„Astăzi am încercat să facem un joc cât mai bun, în special axându-ne pe juniori. Cred eu că acești copii joacă din ce în ce mai bine și sper ca planul de reorganizare din iarnă să fie de bun augur și să avem o altă echipă la începutul anului viitor. Cred că azi, la scorul de 3-2, dacă ne concentram mai mult și, știu eu, ne-am fi așezat mai bine, am fi putut obține mai mult. Copiii n-au însă experiență și probabil că i-a luat valul și s-au avântat puțin mai mult decât trebuia. Am rămas descoperiți în apărare și așa au venit și golurile. Nu au suficientă experiență, dar, după ultimele trei, patru meciuri, au căpătat, și acesta cred eu că va fi viitorul fotbalului în Caraș-Severin, fiindcă fotbalul aici e în regres, ceea ce este foarte grav. E un semnal de alarmă pentru toți cei care se ocupă de destinele acestui sport în județ…

În privința viitorului, urmează să se facă o reorganizare. Sper că ea va fi făcută cu cap, nu în grabă, jucătorii ar trebui să fie mai responsabili în ceea ce fac, să nu se gândească numai la bani, să pună suflet în joc, pentru că nu numai fotbalul din Reșița, ci și cel din Caransebeș are un trecut și nu e voie ca ambele echipe să ajungă la retrogradare și s-o ia din Liga a III-a, înapoi. Echipa nu se va desființa, sub nicio formă! Vom juca cu copiii, dacă nu va fi bugetul pe care îl preconizăm noi, cred că, pe lângă copii, vom aduce și câțiva jucători, dar vom duce campionatul la bun sfârșit, indiferent ce se va întâmpla. Domnul primar Ioan Crina ne-a susținut și înainte, el vede clar lucrurile și probabil că își va da seama că în Reșița trebuie să existe o echipă de Liga a II-a. El ne-a dat «binecuvântarea», în sensul că, dacă rămânem în Liga a II-a, ne va susține în continuare. Sper ca din ianuarie să avem bugetul necesar pentru a crea o nouă echipă, cu jucători care pun suflet, și nu stau cu gândul la altele. Eu cred în salvarea de la retrogradare, fiindcă, dacă nu crezi în ea, atunci pentru ce să mai lupți?”, a declarat după meci Carol Gurgu, antrenorul Metalului Reșița.

FC CARANSEBEȘ    4
METALUL REȘIȚA    2

Bușu ”25, Săulescu ”27, ”65, C-tin. Stoica ”85 / Guehi ”11 – pen., R. Cristian ”73 – pen.

Negrilă – H. Bona (Livan ”76), Stelitano, Răducu, Bogdanovici, Telecican, Suru, Săulescu, C-tin. Stoica, Negoescu (M. Ion ”74), Bușu (S. Lupu ”68)(cpt.)
Rezerve neutilizate: Birăescu – Stoichițoiu, I. Boldea, Imbre
Antrenor: Dan Firițeanu

Zimmermann (cpt.) – Feher, R. Cristian, M. Chițu, Guehi (N. Buga ”46), Jamali, Ponoran, A. Coviț (I. Coviț ”71), Bloju (Cr. Pîrvu ”88), Epure, Krkelic
Rezerve: Ciule – Dincă, Doban, Holovcici
Antrenor: Carol Gurgu

Stadion: Municipal (Caransebeș); Spectatori: 120; Arbitru: Marius Omuț 2 (Oradea); Asistenți: Doru Zamfir 2 (Slatina) și Ramona Doriana Bunget 2 (Târgu Jiu); Jucătorul meciului: Dragoș Săulescu 3.

Articol și foto de Adrian CRÂNGANU

Pe aceeași temă