Salvare pe ultima sută de metri a echipei de fotbal fanion a Brăilei: a fost preluată de la CF Brăila (societate comercială aflată în insolvență) la un club nou înființat în regim de ONG, Asociația Sportivă Club Dacia Unirea Brăila. Formula vine să rupă nodul gordian al finanțării publice de care echipa din Liga 2 este dependentă pentru a se menține în campionatul de fotbal ce bate la ușă.
După cum se cunoaște, Consiliul Județean a refuzat în ultimii ani să mai bage vreun leu în fotbal, pe motiv că nu poate finanța cu bani publici o societate comercială, cu referire la Clubul de Fotbal Brăila, context în care doar Primăria Brăila a mai alocat sume de la bugetul propriu și câțiva finanțatori privați, printre care omul de afaceri Florin Cîrligea. Intrată în insolvență și pusă în fața refuzului categoric al Consiliului Județean de a mai finanța, soarta CF Brăila și implicit a echipei pe care o păstorește părea pecetluită.
„Am demonstrat că fotbalul la Brăila nu moare. Era clar că CJ Brăila nu va mai finanța, așa că au fost analizate toate variantele de lucru disponibile, inclusiv aceasta, în care înființăm un ONG care să preia ștafeta de la CF Brăila. Sub titulatura ASC Dacia Unirea Brăila care este, așa cum am spus, un ONG, legal nu mai este niciun impediment ca finanțarea să se deruleze, iar la Brăila să se formeze, în timp, o echipă performantă”, a declarat Vasile Popa, din partea clubului sportiv.
„Există însă o condiție”
De asemenea, conducătorul a explicat că Federația Română de Fotbal a fost de acord să-i primească în competiția ce va demara în 29 august, tot în Liga a II-a, sub noua titulatură. „Există însă o condiție și anume aceea ca planul de reorganizare stabilit pentru CF Brăila, aflată în insolvență, să fie respectat și aplicat în continuare. În plus, a trebuit să aducem și acordul de principiu al autorităților locale privind continuarea finanțării echipei ASC Dacia Unirea Brăila. De asemenea, am reluat discuțiile și cu finanțatorul privat Florin Cîrligea, care ne-a transmis că dacă autoritățile locale vor da banii promiși, revine și domnia sa. (…) Într-un final, FRF a acceptat să ne înscriem în Liga a II-a, dar validarea va veni în weekendul care urmează, mai precis în data de 27 iulie, când se va întruni Comitetul Executiv al federației”, a mai spus Popa.
Întrebat cum a rezolvat problema lotului, cunoscut fiind faptul că la finele lunii trecute a pus pe liber toți jucătorii, Vasile Popa a explicat că fotbaliștii au fost contactați și majoritatea au acceptat reeșalonarea sumelor pe care le au de primit, cu titlu de salarii, pentru activitatea din campionatul trecut. De altfel, ieri a avut loc primul antrenament la care au participat 16 fotbaliști, printre care portarul Mitrea, Niță, Dima, Gabriel Gheorghe, Mucuță, Ivan, Olenic, Stănciulescu, Frunză, Stângaciu, Necoară, Ghiocel, Pușcașu, Ion Paul, Zaharia și Leu. Surse din cadrul echipei au explicat că Alin Radu a transmis clubului că, pentru moment, este ocupat cu examenele la facultate, dar că după ce termină, revine la lot. Dintre absenți, Spătaru a plecat la Brașov, iar Petean în Belgia. Spiridon este și el plecat în Anglia, fiind în căutarea unui contract, iar Bârsănel negociază cu Balotești, în timp ce atacantul Ungureanu nu s-a prezentat la antrenamant.
„Avem o listă cu jucători care doresc să activeze la Brăila, dar acest aspect îl vom rezolva după ce vom ști cu exactitate pe ce sume ne bazăm de la autoritățile locale. Ca principiu, vom merge în campionatul următor pe jucători din Brăila, dar și din Galați”, a încheiat Vasile Popa.
Consilierii municipali și județeni vor avea ultimul cuvânt
Contactat de reporterii „Obiectiv” primarul municipiului, Aurel Simionescu, a confirmat că instituția și-a dat acordul de principiu pentru rocada gândită de cei de la clubul sportiv. „Dumnealor au făcut un transfer. De fapt, au constituit o asociație care se cheamă «Dacia Unirea», care a primit, înțeleg eu, acceptul Federației Române de Fotbal pentru a prelua locul CF Brăila și, în sensul acesta, le-a fost solicitat un document din care să reiasă că există o susținere din partea autorităților locale. Noi le-am dat ieri (luni, 20 iulie – n.r.) o astfel de hârtie în care le-am spus că i-am susținut și o vom face în continuare. Dar rămâne să dezbatem în Consiliul Local, să vedem care este posibilitatea de finanțare, pentru că s-au schimbat termenii finanțării. Vom duce în CLM, respectiv, CJ, spre aprobare acest lucru. Probabil în luna august pentru că acum nu mai este timp efectiv”, a declarat edilul, arătând că, din punctul său de vedere, șansele echipei au crescut.
Mai rezervat s-a arătat însă președintele interimar al CJ Brăila, Viorel Mortu, care a punctat că finanțarea instituției va fi acordată în baza unor performanțe demonstrate. „Am luat act de schimbarea numelui echipei de fotbal. Au reluat un vechi nume de tradiție al fotbalului brăilean «Dacia Unirea», asumându-și portofoliul performanțelor vechi, dar luând la nivel financiar de la zero activitatea. În acest context, liderii grupului au cerut Primăriei și Consiliului Județean finanțare «ca la handbal», ca să îi citez. Am cerut răgaz să vedem în ce măsură este posibil ca acest lucru să se întâmple acum, la mijlocul anului. În ce măsură putem să modificăm bugetul și, de asemenea, în ce măsură putem să finanțăm o echipă care, conform legilor în vigoare, trebuie sprijinită pe baza unor performanțe deja demonstrate. Or echipa este de la zero. Vedem ce putem face. Probabil că în luna august vom lua o decizie analizând situația alături de Primăria Brăila”, a spus oficialul.
Reamintim că anul trecut, în contul unei datorii de peste 270.000 lei la bugetul consolidat, Fiscul local a instituit sechestru pe drepturile federative ale jucătorilor echipei de fotbal de la CF Brăila, iar în decembrie același an, clubul a intrat în insolvență. În final, creditorii au aprobat un plan de reorganizare care prevede ca aceste obligații restante să fie stinse în întregime pe parcursul celor 36 de luni de execuție, plățile urmând a fi efectuate trimestrial.
Sursa: Obiectiv Vocea Brăilei