FC Bihor traversează cea mai dramatică perioadă din existența lui. Clubul care cândva era fala județului este acum abandonat de toți, aflându-se la doar un pas de desființare.
La majoritatea jucătorilor de la echipa mare le expiră contractele în 30 iunie, iar aceștia se vor despărți de club, pentru că de vreo prelungire nu poate fi vorba atâta timp cât sunt neplătiți de circa 5 luni de zile.
În această situație sunt 14 jucători: portarii Călin Fildan și Adrian Barabaș și jucătorii de câmp Adam Achim, Cristian Cigan, Raul Ember, Florin Lazăr, Cosmin Letan, Andrei Ludușan, Dorin Mihuț, Claudiu Pascariu, Florin Pop, Alexandru Sorian, Bogdan Țoca și Francesco Zanardini.
Pe lângă aceștia, însă, și cei puțini care mai au contracte cu clubul își doresc să plece. Unii dintre ei sunt ofertați, iar alții chiar au părăsit clubul, fără ca acesta să fi primit ceva în schimb.
Astfel, tinerii jucători Sergiu Bactăr și Zsombor Lukacs, produse ale clubului orădean, au plecat deja, ofertați de Luceafărul. Pentru că nu erau cu salariile la zi, clubul a avut de ales dintre două variante: ori să le dea drumul fără nicio pretenție, ori să nu îi lase să plece, dar atunci aceștia și-ar fi depus memorii la Comisia Statutului Jucătorilor, iar Federația i-ar fi declarat liberi. Mai mult decât atât, clubul orădean ar fi fost amendat, dar și obligat să le plătească restanțele. „Din două rele, am ales răul cel mai mic, le-am dat drumul. Aceștia au renunțat la drepturile salariale, dar din păcate nu am putut încasa nimic pe ei”, a declarat președintele Mircea Fodor.
Bilanțul? Practic, FC Bihor pierde 16 jucători de la echipa mare în această vară, iar jucători de la echipele de juniori care să facă față în competiția seniorilor nu prea sunt. Ce este și mai grav, însă, e faptul că nici pe jucătorii care pleacă nu se pot încasa bani, pentru că aceștia nu sunt plătiți mult timp și, ca urmare, conducerea clubului nu poate negocia.
Faliment voit
Toate acestea se întâmplă sub privirile nepăsătoare ale autorităților locale. În afara unor declarații publice, reprezentanții Consiliului Județean n-au făcut niciun demers concret pentru salvarea FC Bihor, nici eforturi pentru găsirea unor investitori.
În ultimele opt luni de zile clubul a funcționat practic din banii primiți de la clubul italian AS Roma pentru portarul Ionuț Pop și din câteva sponsorizări timide. După retragerea în vara trecută din club a Consiliului Local Oradea, CJ a mai contribuit cu o anumită sumă de bani la începutul campionatului, după care, deși reprezentanții clubului au așteptat o rectificare bugetară, aceasta nu a mai venit. În acest an, cu toate că prin buget au fost alocați 500.000 lei clubului, banii nu au mai fost virați, sub diverse pretexte birocratice. Consecința: angajații clubului, antrenorii și jucătorii, dar și furnizorii de servicii, nu și-au mai primit drepturile din toamna anului trecut.
Activitatea din prezent a FC Bihor, care este legată mai mult de Centrul de Copii și Juniori, unde echipele organizează turnee zonale, este susținută exclusiv de părinții copiilor și anumiți sponsori, care se mai îndură să mai ajute, cu sume infime însă, clubul orădean.
Pe lângă incapacitatea Consiluului Județean, nici alți factori de conducere, nici clasa politică locală, nici societatea civilă nu mai susțin clubul orădean, cu toții așteptând ca acesta să dispară, în pofida strigătului de disperare al practicanților și iubitorilor fotbalului care au fost și mai sunt legați, cel puțin sentimental, de FC Bihor.
Sursa: eBihoreanul