Returul Ligii 2 a început în acest weekend și chiar dacă mai sunt multe meciuri de jucat până la finalul sezonului, în ambele serii liderii s-au distanțat ușor în clasament. Dacă antrenorul momentului în ceea ce privește prestațiile din Cupa României este de departe Claudiu Niculescu, în schimb, în campionat, revelația este în mod cert Ilie Poenaru, cel care azi a împlinit 38 de ani.
Voluntariul, de la nou-promovata la lider într-un tur de campionat
La primul său mandat de principal în Liga 2, tehnicianul Voluntariului a reușit să termine turul pe locul 1 în serie, deși echipa sa este nou-promovată și a început sezonul cu stângul, cu două eșecuri în primele trei meciuri jucate. Și în seria a doua, tehnicianul liderului de acolo, Dan Alexa, a făcut o treabă bună, însă o comparație între loturile și bugetele celor două echipe îl scoate în prim-plan tot pe Poenaru pentru parcursul din acest sezon. În plus, Voluntariul are cel mai bun atac din Liga 2, cu 31 de goluri în 12 meciuri, iar Marius Ene este – la egalitate cu Marius Matei – golgheterul competiției.
Cireașa pe tort a constituit-o victoria din prima etapă a returului, înregistrată la Pitești, pe terenul principalei contracandidate la promovare, Academica Argeș, după un thriller cu șapte reușite, golul de 4-3 fiind reușit în minutul 90 printr-o lovitură liberă executată perfect de Adi Bălan. De remarcat că gruparea ilfoveană s-a instalat din nou pe locul 1 de două runde, după ce prima oară a urcat pe acest loc în etapa a noua.
„Am jucat cele mai bune două echipe din serie. A fost un meci cu de toate și e dezamăgitor că meciuri precum acesta nu au putut să fie văzute la TV. E păcat pentru că sunt mulți care vor să vadă echipe precum Voluntariul și Academica. Lumea nu știe cine suntem și de unde venim și nu au cum să ne vadă la TV, ceea ce nu s-a mai întâmplat în sezoanele precedente din Liga 2” a comentat Poenaru despre derbyul de la Pitești.
Poenaru: „Am șters cu buretele victoria cu Academica”
Succesul nu i s-a urcat la cap tânărului tehnician, care consideră că avantajul pe care îl are echipa sa este unul fragil, în condițiile în care de abia a început returul și, pe lângă acesta, vor mai fi și alte zece etape de play-off cu încă o dublă cu Academica.
„Avem un avans de patru puncte față de locul doi, pe care îl merităm în acest moment. Totuși, trebuie să rămânem cu picioarele pe pământ, că altfel oricând poți pierde teren. Eu nu fac calcule în acest moment. Mi-am felicitat jucătorii pentru acest meci, dar am și greșit. Am luat niște goluri pe o lipsă de comunicare, pe care vom încerca să le remediem pe viitor. Am sărbătorit victoria sâmbătă după meci, dar de luni am luat-o de la capăt. Am șters cu buretele victoria cu Academica și acum ne gândim la meciul cu Berceni. Pentru noi fiecare meci este important, nu contează cu cine jucăm” s-a confesat antrenorul liderului
Poenaru: „Niciodată nu voi da vina pe un arbitru dacă pierdem”
Meciul cu Academica a avut și un moment contestat de gazde, la faza golului doi al ilfovenilor, când s-a acordat lovitură de la 11 metri. Piteștenii au acuzat că, în faza premergătoare, Voduț a faultat în atac pe Olariu și dacă se semnaliza acest lucru scorul rămânea 1-1. Principalul ilfovenilor a comentat pe acest subiect că, pe teren, suveran este arbitrul, chiar dacă uneori deciziile acestuia sunt mai mult sau mai puțin corecte.
„Eu nu o să comentez niciodată arbitrajul, nu vreau să intru în polemici cu nimeni, însă consider că a fost penalty. A fost o luptă corp la corp între Voduț și Olariu, apoi jucătorul gazdelor a comis o imprudență. Atât eu, cât și tușierul care era pe partea pe care a avut loc infracțiunea, am văzut că a fost fault. Nu vreau să comentez mai mult. Au fost și meciuri în care am fost dezavantajați, dar niciodată nu voi da vina pe un arbitru dacă pierdem. Noi lucrăm foarte mult la mentalitatea jucătorului, vrem ca toți jucătorii să nu renunțe niciodată. Le cer să credem în șansa noastră până în ultimul minut” a explicat Poenaru
Cheia succesului: muncă multă, liniște la echipă și promovarea tinerilor
Întrebat cum de a ajuns Voluntariul pe primul loc, deși e o echipă care de abia a promovat în prima ligă, tânărul antrenor a dezvăluit că este un merit al grupului, dar și un efect al interesului acordat tinerilor jucători.
„Am un lot de 26 de jucători, de valori apropiate, astfel că pentru orice absență am soluții. Cei care intră pe teren își fac datoria și nu se simte lipsa titularilor. De exemplu, cu Academica am jucat fără Maxim și căpitanul Rădoi, doi oameni cheie în mecanismul echipei, dar înlocuitorii lor au făcut față cu brio. Am format un grup pe care e greu să îl dezbine cineva la acest moment” a explicat Poenaru. „Pe lângă jucătorii experimentați, avem și mulți tineri talentați, ca dovadă și meciul de sâmbătă, acolo unde am avut patru titulari de 19-20 de ani și doi de 22. Să joci cu jumătate de echipă sub 23 de ani, într-un derby pe care îl și câștigi, cred că înseamnă ceva”, a mai adăugat acesta
„Asta demonstrează ce preocupare e la Voluntari pentru creșterea copiilor. Diferența între noi si ceilalți este că noi avem o academie de 500 de copii care nu plătesc taxe, avem o echipă secundă care joacă în Liga 4, unde este pe primul loc, deși are în teren copii de 16-18 ani. Asta inseamnă multă munca, multă liniște, dar și conditii bune din toate punctele de vedere” a încheiat Poenaru.
Articol scris de Mihai ANDRIEȘ