Antrenorul echipei Rapid, Viorel Moldovan, a declarat, vineri, că este dureros ceea ce i se întâmplă lui Gheorghe Popescu, dar a precizat că legea trebuie să primeze, iar aceasta a decis ca fostul său coleg de la echipa națională să intre la închisoare.
Întrebat dacă este dispus semneze o petiție pentru grațierea lui Gheorghe Popescu, Moldovan a răspuns: „Ca fost coleg, da, aș semna petiția. Dar ca cetățean, consider că nu suntem mai presus de lege. Legea trebuie să primeze și legea a decis ca Gică Popescu să intre la închisoare. Îmi pare rău să vorbesc… Chiar nici nu vreau să mai vorbesc ca să nu se interprezete. Asta e viața. E dureros și pentru el și pentru familia lui, dar nu sunt lucruri de comentat”.
Moldovan a adăugat că nu a avut „un șoc” când a aflat decizia în Dosarul Transferurilor. „Pentru Gică Popescu îmi pare sincer foarte rău. Ca fost coleg, pentru că am mâncat o pâine împreună, am trăit bucurii și deziluzii în același timp, este dureros. Dar până la urmă asta e viața. Există o vorbă, «cum îți așterni așa dormni». Îmi pare sincer rău pentru el, dar nu am ce face. Eu nu am avut niciun șoc când am aflat”, a precizat Viorel Moldovan.
Burleanu: „Nu voi semna petiția de grațiere a lui Popescu”
Deasemenea, președintele FRF, Răzvan Burleanu, a declarat, vineri, într-o conferință de presă susținută la baza sportivă de la Mogoșoaia, că nu va semna petiția de grațiere a lui Gheorghe Popescu, condamnat la închisoare în Dosarul transferurilor, chiar dacă foștii fotbaliști ai generației de aur se vor supăra.
„Nu voi semna acea petiție, nu vreau să se înțeleagă altceva. Decizia justiției e un act normal la bunul mers al societății. Cu toată supărarea colegilor de generație ai domnului Gheorghe Popescu, nu o voi semna”, a declarat Burleanu.
Moldovan spune că Burleanu trebuie să asculte sfaturile lui Mircea Sandu
Moldovan a mai declarat că noul președinte al FRF, Răzvan Burleanu, nu are experiență și de aceea trebuie să asculte sfaturile fostului șef al federației, Mircea Sandu.
„Chiar dacă multă lume l-a contestat pe Mircea Sandu, eu cred că noul președinte are nevoie de consilierea acestuia. Cu bune, cu rele, Mircea Sandu rămâne un președinte extraordinar, are o greutate aparte, o experiență foarte mare și contacte internaționale. De aceea cred că noul președinte trebuie să asculte, normal, deciziile să le ia el, dar e important să ai un consilier lângă tine. Iar eu consider că Mircea Sandu are capacitatea de a-i da sfaturi foarte bune”, a spus Moldovan.
Tehnicianul speră ca Răzvan Burleanu să reformeze fotbalul românesc. „Eu am salutat aceste schimbări chiar de la instalarea noului președinte al LPF. Acum s-a schimbat și la FRF. Burleanu este un președinte tânăr cu un proiect ambițios. Într-adevăr îi lipsește experiența, totul depinde de echipa din jurul său. Sper să reușească să reformeze fotbalul românesc pentru că este nevoie. Stagnăm de foarte mult timp și este nevoie. Îi urez noroc în noua postura”, a adăugat antrenorul formației din Liga a II-a.
Un senator UNPR buzoian a inițiat joi o petiție on-line pentru grațierea fostului fotbalist Gheorghe Popescu, acțiuni similare, de strângere de semnături, fiind inițiate și de un consilier local brașovean, dar și de președintele de la Dunărea Calafat, primul club la care a jucat Popescu.
Ulterior, premierul Victor Ponta, președintele PNL Crin Antonescu și președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea au declarat că vor semna petiția către șeful statului, Traian Băsescu, privind acordarea grațierii individuale pentru Gheorghe Popescu.
Curtea de Apel București i-a condamnat definitiv, marți, la închisoare cu executare pe toți cei opt oameni din fotbal judecați în dosarul transferurilor.
Astfel, fostul acționarul majoritar al FC Rapid, George Copos, a primit trei ani și opt luni, managerul general al FC Steaua, Mihai Stoica – trei ani și șase luni, fostul acționar al FC Dinamo, Cristian Borcea, și fostul impresar Ioan Becali – câte șase ani și patru luni, impresarul Victor Becali – patru ani și opt luni, fostul președintele al clubului Gloria Bistrița, Jean Pădureanu – trei ani și patru luni, fostul fotbalist Gheorghe Popescu, candidat la șefia Federației Române de Fotbal – trei ani, o lună și zece zile, iar fostul acționar al FC Dinamo și U Craiova, Gigi Nețoiu – trei ani și patru luni de închisoare cu executare.
Potrivit Legii 546/2002, grațierea este măsura de clemență ce constă în înlăturarea, în total sau în parte, a executării pedepsei aplicate de instanță ori în comutarea acesteia în una mai ușoară.
Grațierea individuală se acordă la cerere sau din oficiu, după rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare.
Cererea de grațiere individuală se adresează președintelui și poate fi făcută de persoana condamnată, apărătorul ori reprezentantul legal al acesteia sau de soțul persoanei condamnate, ascendenții, descendenții, frații, surorile ori copiii acestora, precum și de aceleași rude ale soțului persoanei condamnate.
În vederea exercitării prerogativei de grațiere, președintele poate solicita avize consultative de la Ministerul Justiției, care este obligat să le înainteze în termen de 30 de zile de la data solicitării. De asemenea, atunci când consideră necesar, Președintele României poate solicita informații organelor administrației publice locale, conducătorului locului de detenție, organelor judecătorești și ale parchetelor, organelor de poliție și altor instituții publice, precum și comandantului unității, pentru condamnații militari.
Articol scris de Marius Țone (Mediafax)