La 15 ani, focșăneanul Carlos Băiculescu se anunța a fi una dintre speranțele de viitor ale fotbalului juvenil din Vrancea, județ în care sportul-rege se confruntă cu o criză fără precedent la nivelul ligilor superioare. Legitimat la clubul CSM Focșani și component al echipei de juniori republicani B a LPS Focșani, Carlos a fost unul din golgeterii seriei în turul Campionatului Național, cu 12 reușite și jucător de bază în partidele pe care echipa antrenată de Alin Samoilă și Puiu Oprișan le-a disputat în toamna anului trecut.
Evoluțiile de excepție ale mijlocașului focșănean au atras atenția și antrenorilor federali, și, anul trecut, tânărul fotbalist din Focșani a fost selecționat în Lotul Național Under 15 al României, unde a participat la șase selecții. Parcursul către o carieră de excepție a lui Carlos Băiculescu a fost întrerupt de o accidentare stupidă. Apoi, după recuperare, mintea tânărului fotbalist s-a îndreptat spre muzică. Provine dintr-o familie în care toți membrii au cochetat cu muzica și a decis să continue tradiția. A fost premiat de multe ori la concursuri naționale la pian: locul I la Brăila și Focșani, iar în 2010, la Olimpiada județeană s-a oprit la faza județeană.
La fotbal, cu echipa CSM-ului Focșani, a obținut alte rezultate meritorii: două prezențe la turneul final al Campionatului Național, de trei ori cu echipa pe locul 3 la turneul internațional care se desfășoară anual la Brașov și locul I cu echipa la un turneu de la Zalău.
„Duc pasiunea tatălui meu mai departe”
Carlos Băiculescu a început să joace fotbal la vârsta de 6 ani, la clubul Știința Focșani, sub îndrumarea antrenorului Gică Canaragiu, vârstă la care a început să descopere și tainele pianului. „Am continuat cu amândouă până la vârsta de 10 ani, când a decedat tatăl meu și o perioadă m-am lăsat de fotbal. La două săptămâni după decesul tatălui meu, antrenorul Mircea Lazăr mi-a propus să merg cu echipa CSM Focșani la Năvodari, în cantonament, apoi m-a întrebat dacă vreau să vin la antrenamente cu echipa. După câteva luni, am fost la primul turneu cu echipa și am început antrenamentele cu domnii Alin Samoilă și Puiu Oprișan. Am jucat în continuare pentru CSM și am ținut și muzica cu multe concursuri și premii. Anul trecut a venit cea mai mare bucurie din viața mea. Am fost chemat la Naționala României în cantonament, dar nu am putut să dau tot ce pot din mine, pentru că venisem după o accidentare. Am trăit cu impresia că voi mai fi chemat de antrenorii federali, dar am așteptat în zadar și mi-am dat seama că nu pot ajunge la nivelul celorlalți colegi de la lot. Demoralizat, după toate acestea, am decis să continui cu muzica și să îi duc pasiunea tatălui meu mai departe”, ne-a declarat Carlos Băiculescu.
„Nu mă mai întorc la fotbal”
Carlos Băiculescu nu vrea să mai audă momentan de „sportul-rege”. „Momentan, am sâmbăta concerte și mi-ar fi greu să fac față a doua zi la un meci de fotbal. Nu pot da un rezultat pe teren. Unchii mei m-au îndrumat spre fotbal, mama mea mi-a spus să aleg eu ce este mai bine și am ales muzica. Toată familia mea a cântat și am moștenit acest talent. Mulțumesc tuturor antrenorilor pe care i-am avut și care m-au învățat cât au putut și în special lui Mircea Lazăr”, ne-a spus tânărul Carlos Băiculescu.
Alin Samoilă: „Regret că pierdem un talent”
Antrenorul lui Carlos Băiculescu de la formația de juniori republicani B a LPS, Alin Samoilă a precizat că plecarea de la echipă a lui Carlos este o pierdere importantă pentru gruparea de pe Milcov. „Regret că pierdem un talent. I-am spus și eu de mai multe ori un lucru. Să-i cânte alții când ajunge fotbalist profesionist și să-și ajute familia. Era unul din golgeterul seriilor de juniori republicani, cu 12 goluri marcate și mereu am fost întrebat de antrenorii federali de ce nu mai apare în rapoartele de arbitraj. Sper să se răzgândească și să se întoarcă la fotbal. Voi avea o discuție cu el și poate îl voi convinge să se reîntoarcă la echipă deoarece avem nevoie de el”, a spus antrenorul Alin Samoilă.
Acesta a vorbit și despre viitorul echipei de juniori B în retur. „Lupta pentru calificare va fi grea, pentru că sunt cinci echipe în partea superioară a clasamentului: Dinamo Onești, Petrolul Ploiești, LPS Focșani, Astra Ploiești, FC Brașov și Csikszereda Miercurea Ciuc. Anul trecut, am făcut în cantonament la Tîrglungeni și asta s-a văzut, ne-a ținut tot sezonul 2012-2013. În vară, ne-am antrenat doar pe o latură de la Stadionul Tineretului și pe terenul trei de la Stadionul Milcovul. Sperăm să avem și noi bani alocați de către Primărie și Consiliul Local Focșani către LPS pentru cantonament și, poate, vom face o figură frumoasă la finalul campionatului”, a mai spus Alin Samoilă, antrenorul echipei de juniori republicani B de la LPS Focșani.
Locul 3 după 14 etape și speranțe mari
În toamna care tocmai a trecut, din campionatele juniorilor republicani (A – născuți după 1 ianuarie 1995 și B – născuți după 1 ianuarie 1997) s-au disputat 14 etape, dintre care trei runde au fost din retur. În competiția mai sus menționată, județul nostru a fost reprezentat de echipele Liceului cu Program Sportiv Focșani, ambele repartizate fiind în seria a II-a. După consumarea etapelor amintite anterior, la nivelul juniorilor B, LPS Focșani se află pe locul III (25 de puncte), la un punct de prima clasată, în timp ce juniorii A ocupă locul V, doar primele două clasate urmând să obțină calificarea la etapa intermediară, astfel că, lupta se anunță una foarte aprigă, între primele clasate de acum.
Partea a doua a campionatului este programată să înceapă pe 9 martie. În primele meciuri oficiale din acest an, LPS Focșani va evolua pe Stadionul Milcovul împotriva echipei CSȘ Brașovia Brașov. În tur, la juniori A, LPS Focșani s-a impus cu 5-1, iar juniorii B s-au impus cu 2-1 pe terenul brașovenilor.
Articol scris de George DUMITRU (Monitorul de Vrancea)