Ianca nu-l uită pe Ștefan Vrăbioru!

Mihai Andries 24 Jul. 2013, 08:00 Special

Azi se împlinesc 14 ani de când inima foarte tânărului fotbalist Ștefan Vrăbioru s-a oprit. Tragicul eveniment s-a petrecut chiar pe terenul de fotbal. Era prima (și ultima) apariție a lui Fane Vrăbioru pe prima scenă a fotbalului românesc, promițătoarea sa carieră încheindu-se încă înainte de a începe cu adevărat.

Ștefan Vrăbioru a debutat în Liga a III-a la Petrolul Ianca, unde a fost adus de „impresarul” Alexandru Sterian, un văr al său care era secretarul orașului Ianca. A făcut apoi pasul, repede, în Liga a II-a, la Dacia Unirea Brăila. Evoluțiile sale foarte bune au atras atenția mai multor cluburi din Liga I. A ajuns la Astra Ploiești și, chiar la debutul pe prima scenă, a părăsit scena vieții, ironia sorții, pe gazonul Stadionului Giulești, contra Rapidului, unde făcuse primii pași în fotbal.

Au trecut, cum spuneam, 14 ani de când Fane Vrăbioru a plecat dintre noi. În 2009, un fost coleg de echipă de la Petrolul Ianca, Viorel Ciucașu, în prezent consilier orășenesc în Ianca, a avut inițiativa organizării Memorialului Ștefan Vrăbioru, singura manifestare din țară, ajunsă la ediția a IV-a, care-l omagiază pe fostul fotbalist plecat din Siliștea Snagovului. Având, și în acest an, sprijinul Primăriei orașului Ianca, al primarului localității, Fănel George Chiriță, dar și al directorului Casei de Cultură „Ion Theodorescu – Sion”, domnul Glicherie Stanciu, Viorel Ciucașu i-a invitat duminică, 21 iulie, la Stadionul „Ștefan Vrăbioru”, pe mulți dintre cei care i-au fost lui Fane antrenori, coechipieri, prieteni din Ianca și din Brăila.

Au răspuns invitației antrenorii Șerban Trofin și Cristi Rusu, foști fotbaliști la Petrolul Ianca și Dacia Unirea, precum Nicu Ciorășteanu, Vasilică Gheorghe, Mihai Hrincă, George Sterpu, Relu Tăbârcă, Sorin Melțer, Nicolae Nehoianu, Daniel Meiroșu, Fănel Bardaș, dar și actuali jucători la CF Brăila – Laurențiu Ivan, Gabriel Bosoi, persoane care s-au aflat la Petrolul Ianca în diferite funcții – Jan Moroianu, Tică Satnoianu, Șefan Mocanu. Au dat curs invitației, de asemenea, secretarul orașului, domnul  Alexandru Sterian – văr al lui Fane Vrăbioru și care a reprezentat familia celui comemorat, dar și conducerea AJF Brăila – președintele Laurențiu Vărgatu și secretarul Mihai Ianoș.

Două echipe de copii din Ianca și câte una din satele Plopu și Perișoru au luat parte la un mini turneu, după care a fost oficiată, chiar la stadion, o slujbă de pomenire. Primarul orașului, domnul Fănel George Chiriță a înmânat copiilor participanți la turneu câte un tricou, o medalie și o diplomă. Au primit câte o diplomă, de asemenea, invitații, iar domului Alexandru Sterian i-au fost oferite un tricou, o diplomă, o medalie și o plachetă, care au ajuns la familia Vrăbioru, împreună cu o minge și o diplomă oferite de AJF Brăila.
Comemorarea s-a încheiat cu promisiunea foștilor colegi ai lui Fane Vrăbioru ca în 2014, când se vor împlini 15 ani de la moartea fotbalistului, să meargă la Siliștea Snagovului pentru a se reculege la mormântul lui.
 

 

Articol scris de Emil DOBRESCU

Mihai Andries 24 Jul. 2013, 08:00 Special
Pe aceeași temă