Băcăul amenință Steaua în cazul Baciu: amendare, depunctare, dezafiliere!

17 Sep. 2012, 09:13 Special

Reprezentanții clubului FCM Bacău, condusde Dumitru Sechelariu, anunță că au luat noi măsuri pentru a încerca să recupereze de la Steaua suma de 800.000 de euro plus TVA, în litigiul cu privire la fotbalistul Eugen Baciu. Printr-un comunicat oficial, aceștia cer public FRF să ia măsuri împotriva Stelei și condamnă decizia forului din România de a abroga Regulamentul de Aplicare a Deciziilor TAS.

„Având în vedere :
– Notificările noastre anterioare prin care solicităm concursul FRF și a Comitetului Executiv în vederea executării și punerii în aplicare a Deciziei TAS nr. 2011/A/2642 în cazul FCM Bacău vs Steaua București ;

– Răspunsul FRF comunicat prin adresa nr. 2566/30.08.2012, conform căruia ne înștiințați asupra faptului că Anexa la Statutul FRF prin care se reglementa Regulamentul de aplicare a Deciziilor TAS nu mai este în vigoare începând cu data de 5.03.2012, ca urmare a intrării în vigoare a unui nou Statul FRF, așa cum a fost acesta modificat prin hotărârea AG a FRF din 9.05.2011

formulează prin prezenta NOTIFICARE prin care vă comunicăm următoarele:

1. Conform art.61 alin.1 din Statutul FRF „Comitetul Executiv al FRF decide în toate cazurile neprevăzute în prezentul Statut, corespunzător dispozițiilor în materie ale FIFA și UEFA” , iar potrivit alin.2 „deciziile Comitetului Executiv sunt obligatorii pentru toate persoanele juridice cărora li se aplică prevederile prezentului Statut”.
În această ordine de idei, deși ni se pare regretabilă atitudinea FRF de a abroga un Regulament de Aplicare a hotărârilor TAS, adoptat tocmai la solicitările și presiunile repetate ale organismelor FIFA/UEFA, ca urmare a evitării unor situații de acest gen, în care se pot crea premisele imposibilității punerii în aplicare a unei hotărâri TAS datorită nereglementarii unor pârghii coercitive asupra debitorilor care nu execută respectivele hotărâri, vă amintim următoarele reglementări statutare ale FIFA /UEFA și respectiv ale FRF, care obligă în continuare FRF ul și Comitetul executiv în asigurarea aplicării deciziilor forurilor internaționale:

– Art.13 alin.1 lit a din Statutul FIFA reglementează obligația membrilor afiliați, deci inclusiv a FRF, de a respecta întru totul Statutele și Regulamentele FIFA și UEFA , în caz contrar fiind aplicabile sancțiunile prevăzute la art.10-12 din Regulamentul Disciplinar al FIFA , respectiv art.13.2 din Statutul FIFA , conform căruia asociațiile naționale afiliate, vinovate de nerespectarea reglementărilor FIFA /UEFA/TAS vor fi sancționate până la excluderea din respectivele foruri.
– Art.60-62 din Statutul FIFA reglementează jurisdicția și obligativitatea deciziilor pronunțate de TAS, raportat și la art.R46-R59 din Codul TAS, iar art.14 și 15 din Statutul FIFA stabilește condițiile excluderii unor membrii afiliați care nu execută hotărârile organismelor sus menționate”

Trebuie precizat că Gigi Becali a declarat public că nu va plăti datoria către FCM Bacău. Patronul Stelei spune că nu recunoaște decizia TAS și că aceasta nu se poate aplica în România

„Este condamnabilă atitudinea dvs. de a încuraja revenirea fotbalului românesc în parametrii fostei cooperative […] Am formulat sesizări la organismele FIFA/UEFA în contexul în care influența și «aroganțele» unui singur patron de echipă au dezactivat un întreg sistem regulamentar și statutar de aplicare a hotărârilor”, se mai arată printre altele în respectivul comunicat. Mai mult, FCM Bacău cere FRF să aplice sancțiuni în cazul în care Steaua refuză în continuare să plătească, printre acestea fiind menționate amendarea, depunctarea și dezafilierea.

17 Sep. 2012, 09:13 Special
Pe aceeași temă