Mărturia publică a unui tânăr fotbalist după ce a aflat că echipa sa se va desființa. Antrenorul le-a cerut jucătorilor să piardă cu 3-0 pentru că el pariase „mulți, mulți bani”

Marius ANGHEL 28 Dec. 2015, 22:27 Seria 2
  • Mădălin Livan (19 ani), fotbalist în Liga 2, la FC Caransebeș, a denunțat public, printr-o postare pe contul personal de Facebook, implicarea fostului antrenor al echipei, Giovanni Pisano, în meciuri trucate.
  • Fotbalistul lui FC Caransebeș a spus răspicat că tehnicianul italian Giovanni Pisano (47 ani) le-a cerut fotbaliștilor să piardă un meci cu 3-0 pentru că el ar fi pariat „mulți, mulți bani”, dar partida în cauză, cu Unirea Tărlungei, s-a terminat la egalitate, 1-1.
  • FC Caransebeș a primit o depunctare record, de 52 de puncte, și e la un pas de desființare.

 

La mai puțin de două luni după ce FRF a demarat prima anchetă oficială împotriva unei echipe de fotbal din România – Gloria Buzău – implicată în meciuri trucate, un nou caz din eșalonul secund iese la iveală. De data aceasta nu este vorba despre o anchetă a federalilor, ci despre un denunț public al unui jucător de la FC Caransebeș. În ziua în care autoritățile locale au votat să își retragă sprijinul financiar, gruparea gugulană are mari șanse să se desființeze în imediata perioadă având în vedere că Primăria era singurul susținător financiar, Mădălin Livan, mijlocașul de 19 ani de la FC Caransebeș, a afirmat public, pe contul personal de Facebook, că fostul antrenor al echipei, italianul Giovanni Pisano le-a cerut fotbaliștilor, la pauza meciului cu Unirea Tărlungeni din etapa a noua a actualului sezon de Liga 2, să piardă partida cu 3-0, pentru că el ar fi pariat „mulți, mulți bani” pe acest pronostic.. În caz contrar, jucătorii, care oricum nu primiseră bani de luni bune, urmau să nu-și mai primească drepturile salariale, iar clubul să se desființeze.


Giovanni Pisano (foto), antrenorul care le propune jucătorilor să piardă un meci cu 3-0 pentru că el a pariat „mulți, mulți bani”

Din nefericire pentru Pisano, care a apelat la o tactică pe care, potrivit dosarului întocmit de FRF, nici Ion Viorel, antrenorul Gloriei Buzău, nu se ferea să o folosească, aceea de a-i amenința pe jucători că nu-și primesc banii și clubul se desființează, planul pus la cale de antrenorul italian a dat greș. Jucătorii nu au fost de acord cu propunerea tehnicianului, iar meciul din etapa a noua, dintre Unirea și FC Caransebeș s-a terminat la egalitate, 1-1, și nu cu scorul de 3-0 pentru gazde, așa cum și-ar fi dorit italianul: „Țin să precizez câteva lucruri prin care să demonstrez susținătorilor orașului Caransebeș, de care eu unul sunt mândru și pe care îi respect pentru tot ajutorul acordar, că s-au înșelat în privința trucării meciurilor de către noi, jucătorii. În primul rând s-a adus un antrenor italian care și-a făcut treaba cum a știut mai bine și a plecat lăsându-ne pe noi cu buzunarele goale și cu multe promisiuni nerespectate. În al doilea rând, noi, jucătorii, am refuzat să pierdem cu 3-0 cum ni s-a spus la pauza meciului dintre Unirea Tărlungeni și FC Caransebeș de către „marele” antrenor Giovanni Pisano, cu toate că ne amenințase că dacă nu facem asta pentru că el a pariat „mulți, mulți bani” nu mai primim niciun ban și clubul se desființează. Meciul s-a terminat 1-1 și chiar puteam învinge în ultimele minute. Aș vrea să vă gândiți că noi jucătorii nu am primit banii de 3-4 luni, unii chiar de mai mult timp. Unii dintre colegii mei au familie acasă, copii care au nevoie de o masă caldă, au venit sărbătorile, iar noi suntem cu buzunarele goale și așteptăm de la părinți să ne ajute ei”, e mărturia publică a mijlocașului de 19 ani, originar din Timișoara.


FC Caransebeș, o echipă în pragul desființării

Între timp, Giovanni Pisano a plecat de la FC Caransebeș, iar echipa trece printr-o situație disperată. Are o penalizare de 52 de puncte și e ultima în clasament, cu un minus de 39 de puncte, iar luni autoritățile locale au anunțat că nu mai vor oferi bani echipei care, cel mai probabil, se va desființa. În acest context, Livan a refulat pe Facebook, unde a transmis un mesaj lung fanilor, vorbind despre condițiile inumane de antrenament, despre faptul că nu au ce mânca, dar și despre blatul care le-a fost propus de antrenorul italian.

Sezonul trecut, Giovanni Pisano a pregătit-o pe CS Balotești, în Seria I a Ligii 2. În acea perioadă, micuța echipă ilfoveană a înregistrat consecutiv șapte rezultate pozitive pe teren propriu, între care șase victorii și un egal.

MAI JOS, MESAJUL INTEGRAL AL FOTBALISTULUI:

În vară, atunci când lăsau clubul pe mâna italienilor, autoritățile locale din Caransebeș credeau că au dat lovitura și se vor face cunoscuți până în peninsulă. Rezultatele dezastruoase înregistrate de echipă în prima parte a campionatului au dus la retragerea acestora unul câte unul și, într-un final, la demiterea antrenorului Giovanni Pisano. Cu directorul sportiv Dan Avram și cu președintele Dorin Micșa, gugulanii n-au fost în stare să achite vechile datorii acumulate în sezonul trecut, atunci când Alin Artimon a fixat prime mari pentru a reușit salvarea de la retrogradare, fapt pentru care foștii jucători și-au depus memorii la FRF. Conducătorii clubului din Caransebeș și-au dovedit incompetența în ultimele luni, au stat cu mâna întinsă la Consiliul Local și nu au obținut nimic, în timp ce Comisia de Disciplină și Etică dicta depunctări și amenzi pe bandă rulantă. În această săptămână federalii au aplicat în cele din urmă aceste penalizări, ajunse la 52 de puncte, astfel că gugulanii s-au trezit că au în clasament -39 de puncte după ce în primele 18 etape au agonisit doar 13 pe teren. Cu un astfel de punctaj, FC Caransebeș a căzut pe ultimul loc în Seria a II-a și este ca și condamnat la retrogradarea în Liga 3, însă oare cum se va mai continua în campionat și ce motivație vor avea jucătorii într-o astfel de situație? O retragere ar însemna retrogradarea directă în ultima ligă a județului Caraș-Severin, iar neachitatea litigiilor ar duce în cele din urmă la excludere, deci tot la retrogradarea în ultima ligă.

Articol scris de Cristian VOICU

Marius ANGHEL 28 Dec. 2015, 22:27 Seria 2
Pe aceeași temă