UTA vrea să desfacă șampania pe „Gloria”, în timp ce „Motorul” se pregătește de Liga 1! Cât ar urma să investească primăria pentru modernizarea arenei unde s-a jucat în ultimii ani

Marius ANGHEL 18 Jan. 2017, 21:08 Liga 2
UTA vrea să desfacă șampania pe

În sfârșit, Primăria Arad, proprietara bazelor sportive din municipiul Arad a venit cu un plan de bătaie pentru echipa emblemă a orașului, condamnată să joace în noroi în toamna anului trecut. Prin vocea vicelui Călin Bibarț am aflat că UTA va avea două case în stagiunea de primăvară, respectiv „Motorul” pentru primele două meciuri acasă și „Gloria” pentru lunile aprilie și mai. În rest, s-a vorbit despre certitudinea transformării arenei din Aradul Nou într-una de Liga 1 până la 1 iulie, în așa fel încât „Bătrâna Doamnă” să-și poată trăi visul accederii în elită.

De ce doar din aprilie la Bou” Roșu?

…este întrebarea la care Bibarț a fost rugat să răspundă, în condițiile în care starea gazonului de pe „Motorul” era demult cunoscută și s-a pierdut timp prețios în demararea lucrărilor de amenajare a „Gloriei”. „Asta a fost situația, nu vă pot da un răspuns concret. O să încercăm să ne mobilizăm pentru a termina lucrările de amenajare a tribunelor, cu o capacitate în jur de 2 mii de locuri, a vestiarelor și tot ce se mai cere pentru omologarea stadionului > pentru Liga a 2-a cât mai repede. Dar, am dorit să dăm un termen realist pentru finalizarea lor. Dacă le vom termina mai repede cu atât mai bine”, a menționat viceprimarul Aradului.

Conform acestui grafic, UTA urmează să joace partidele de acasă, cu Metalul Reșița și FC Brașov, tot pe „Motorul”, iar Luceafărul Oradea e prima echipă ce va fi găzduită de „roș-albi” pe „Gloria”, pe 1 aprilie.

„Motorul”, bun de joc pentru Liga 1

…ar fi pariul administrației locale arădene pentru vara acestui an. Călin Bibarț susține că în momentul în care bugetul pe 2017 va fi bătut în cuie, urmează demararea lucrărilor la arena din Aradul Nou. „Să sperăm că Guvernul domnului Dragnea nu ne va întârzia cu bugetul. În momentul în care îl avem aprobat, facem licitația și demarăm lucrările la Motorul, pe care îl dorim la nivel de Divizia A. Vor fi lucrări la gazon, drenaj, irigații, iar numărul de locuri din tribune se va ridica la 4.000. Investiția este de 600.000 de euro, pentru că ulterior dorim să rămână al doilea teren al echipei UTA”, a mai susținut vicele lui Falcă.

Gazon de invidiat, unic în țară

Alexandru Meszar, în calitate de părinte al proiectului UTA, deține detaliile tehnice privind gazonul ce va „răsări” pe „Motorul” până în vară. „Vorbim despre un gazon de ultimă generație, fără pământ sub el, deci noroiul e exclus din start. Va fi un gazon unic în România, pe care o să-și dorească mai toate echipele să-l calce. Eu, personal, am călcat pe un gazon asemănător la Manchester City. E din iarbă naturală perfectă, fără smocuri, fără pământ, nu se îngălbenește, nu îngheață. După finalizarea acestei lucrări, sunt sigur că arena Motorul va rămâne în continuare pe canalele media naționale, la modul pozitiv, de această dată”, a explicat Meszar, care știe ce e de „cârpit” pe „Gloria”: „Vom umple micile gropi din gazon, îl vom nivela și-l vom tunde scurt, căci acum iarba nu corespunde meciurilor sau antrenamentelor de fotbal”.

Revenind la tipul de gazon ce se va monta pe „Motorul” și – probabil – și pe arena „Francisc Neuman” va fi Mastergrass. Acesta este folosit îndeosebi în Premier League și în țările nordice pentru a rămane intact la ploaie și la temperaturi cu minus. Noul gazon (în care procentul de iarbă artificială ajunge până la 4%) va costa aproximativ 200.000 de euro.

„Angajament ambițios, sincronizarea trebuie să fie perfecta”

Pe de altă parte, șeful UTA-ei a atras oarecum atenția asupra importanței respectării termenelor de lucru. „Apreciem eforturile Primăriei, partenerul de nădejde și pilonul cel mai important în acest proiect, care – practic – asigură 80% din bugetul clubului. În acest context, e normal și firesc să vină soluția pentru infrastructură din partea ei. Angajamentul e ambițios, trebuie să existe o sincronizare perfectă, în așa fel încât să repectăm întocmai termenele. Vorbim despre două omologări, una pentru > până pe 30 martie și alta, pentru >, până undeva pe 15 iulie”, a adăugat Meszar, care a ținut să mai spună că transformarea Gloriei în arenă de Liga 1 nu era o soluție „din alte motive”. „Decât să începem sezonul în afara Aradului, la Șiria sau Pîncota, am preferat să rămânem pe >, a completat Alexandru Meszar.

Răspunde cineva pentru aruncarea în noroi a zeci de mii de euro?

Călin Bibarț a promis că revine cu un răspuns după ce studiază contractul încheiat în luna octombrie cu GreenField Sport Oradea. Practic, firma de pe Crișul Repede s-a angajat că după înțeparea gazonului și umplerea sa cu un nisip special și semințe de iarbă ce germinează rapid,  gazonul de pe „Motorul” va fi bun de joc. Dar, s-a întâmplat exact contrariul, UTA jucând – practic – în noroi derby-u cu ASU Poli. Toate astea contra a câtorva zeci de mii de euro din banii arădenilor, pe care Primăria ar trebui să-i recupereze, măcar o parte dintre ei, având în vedere dezastrul din Aradul Nou. Asta dacă au inclus anumite clauze în contract, iar dacă nu au inclus cineva trebuie să răspundă pentru aceată omisiune.

Precizarea Primăriei privind „speța” GreenField Sport Oradea a venit în cursul după-amiezii și este următoarea: „La arena Motorul, în toamna anului 2016, au fost executate lucrări de îmbunătățire a gazonului (a fost introdus nisip care să dreneze). Din păcate aceste lucrări nu au dat rezultatul scontat, dar investiția nu este pierdută, deoarece nisipul introdus rămâne ca suport pentru viitorul gazon. Valoarea acestor lucrări a fost de aproximativ 15.000 euro, pentru ambele terenuri ale bazei Motorul.”

Conviețuire cu atleții

Așadar, începând cu partida cu Luceafărul Oradea, UTA se mută în casa provizorie „Gloria”. Se știe că atleții care-și desfășoară activitatea pe stadionul de la Bou” Roșu și-au manifestat deja public nemulțumirea față de faptul că fotbaliștii ar putea distruge cu crampoanele lor pista de tartan. „Sunt destule arene din lume cu piste de atletism, în care fotbalul și atletismul conviețuiesc bine mersi. Pe lângă asta, o să avem grijă să nu afectăm acea suprafață de tartan, care, după părerea noastră, și așa este puțin uzată. Până la urmă, vorbim doar de două luni de zile de conviețuire, căci echipa UTA se va întoarce pe > din vară”, a explicat Alexandru Meszar.

„Indiferent de ceea ce spunem noi acum, vor fi contestatari în special din rândul practicanților atletismului. Dar, e o decizie pe care Primăria și-o asumă, iar în cazul în care se deteriorează ceva suntem dispuși ca într-un viitor mai apropiat sau mai îndepărtat să finanțăm reabilitarea acelei piste”, a completat Călin Bibarț.

Când se întoarce UTA pe „Francisc Neuman”?

…este o altă întrebare la care Călin Bibarț nu are un răspuns clar. Dincolo de lucrările la tribune, ce sunt finanțate din fonduri locale, viceprimarul Aradului atrage atenția asupra unui alt aspect ce ar putea „înghiți” timp prețios. „După cum se știe, Compania Națională de Investiții ne-a promis o co-finanțare de 2,5 milioane de euro. Noi sperăm ca banii să vină la timp, ei fiind destinați în special pentru gazonul special pe care-l pregătim și acolo. Așadar, cumva depindem și de aceste fonduri. Oricum, eu zic că în 2018, echipa va juca pe stadionul nou”, a încheiat Bibarț.

Text: Sport Arad

Marius ANGHEL 18 Jan. 2017, 21:08 Liga 2
Pe aceeași temă