Toate amănuntele Adunării Generale Extraordinare a LPF 2. Cum văd membrii cluburilor din Liga 2 viitorul sezon, ce cred despre drepturile TV și ce spun despre schimbările din ROAF

Marius ANGHEL 19 Jun. 2015, 14:05 Special
  • Adunarea Generală Extraordinară a Ligii Profesioniste de Fotbal a Ligii 2 (LPF2) de joi, 18 iunie, din localitatea Sărata Monteoru, județul Buzău, a adunat 20 de reprezentanți din cei 28 care ar trebui în mod normal să se alinieze la startul următorului campionat al eșalonul secund. Ședința în care s-a vrut să se discute despre problemele actuale ale cluburilor și ale Ligii 2 a început cu o întârziere de aproximativ o oră din cauza întârzierii reprezentanților Federației Române de Fotbal invitați la această adunare. Pe lângă dezafilierea și afilierea unor noi cluburi la acest organism, în cadrul întâlnirii de ieri s-a discutat despre posibilul format al viitorului campionat din Liga 2, drepturile TV, lotul de jucători pe care îl va avea fiecare club și despre sistemul de promovare și retrogradare. Discuțiile au fost mai mult formale, hotărârile urmând a se lua abia la viitoare întâlnire din cadrul LPF2, după ce termenul limită de înscriere a echipelor în Liga 2, 20 iulie, va expira. Viitorul sezon al Ligii 2, 2015-2016, ar putea începe din 22 august.

 

Ședința de joi a Ligii Profesioniste de Fotbal a Ligii 2 a debutat cu discursul invitatului Răzvan Burleanu, președintele Federației Române de Fotbal, care a întârziat cu mai bine de o jumătate de oră la Adunarea Generală Extraordinară din cauza unei întâlniri pe care a avut-o la Ministerul Tineretului și Sportului. De altfel, șeful fotbalului românesc a dezvăluit unele dintre discuțiile pe care le-a avut la această întâlnire, spunând că a vorbit despre rezolvarea problemelor care țin de finanțarea mult mai ușoară a cluburilor de fotbal din bani publici.

Conducerea LPF2 solicită FRF să semneze convenția ce ar crea unitate

Mai departe, discuția a fost continuată de președintele LPF2 și reprezentantul echipelor din Liga 2 în Comitetul Executiv al FRF, Auraș Brașoveanu, care a solicitat federalilor să semneze convenția dintre părți prin care organismul în care sunt înscrise echipele din liga secundă să poată organiza campionatul. Astfel s-ar păstra un echilibru care ar forma un grup unit ce ulterior va purta negocieri în privința drepturilor TV.

Se vrea preluare modelului echipelor din Liga 1 și împărțirea banilor din vânzarea drepturilor TV, astfel nu se va ajunge iar la negocieri separate doar cu unele echipe participante în competiție. Brașoveanu a spus că există discuții cu DigiSport în această privință, însă conducătorii acestei televiziuni vor ca Liga 2 să se structureze pe o singură serie, fără a da însă asigurări că toate echipele vor beneficia ulterior de bani din aceste drepturi TV și nu numai una, două sau trei care sunt mai atractive. Ca exemplu s-a dat cazul FC Rapid București, care a fost deja ofertat.

În cazul în care vor fi două serii, RCS&RDS va merge aproape sigur pe varianta de a-și rezerva dreptul de a selecta echipele pe care vrea să le televizeze. Tocmai această unitate cerută de membrii LPF2 ar împiedica acest lucru și astfel s-ar forța negocierea la comun a drepturilor TV. Totul urmează a se stabili ulterior termenului limită de înscriere în Liga 2, atunci când se va știi cum va fi format următorul sezon.

Sistemul cu două serii e favorit, însă se ia în calcul și varianta uneia singure

În privința structurării următorului campionat al Ligii 2 se preconizează că acesta va fi format tot din două serii, dintre cele 28 de echipe care ar trebui să ia startul nefiind prea multe semnale că multe dintre ele nu s-ar înscrie. Doar despre „U” Cluj, Metalul Reșița și FC Bihor nu se știe nimic la această oră.

În cazul în care se vor înscrie toate echipele sau mai mult de 22 se va merge pe un sistem cu două serii a câte 14 echipe. Vor promova primele două clasate, iar o a treia promovată se va decide în urma unui baraj între ocupantele locurilor secunde din Liga 2, câștigătoare urmând ulterior să joace încă un meci de baraj cu ocupanta locului 12 din Liga 1. În privința reprogradării, vor retrograda direct locurile 13 și 14 din ambele serii, iar între locurile 12 va avea loc un baraj care va desemna a cincea retrogradată. Cinci retrogradate în situația în care campionatul Ligii 3 va fi format tot din cinci serii.

În cazul în care se vor înscrie 22 de echipe sau mai puțin de atât, se va merge pe un sistem cu o singură serie din care vor promova locurile 1 și 2, iar a treia clasată va susține un baraj cu ocupanta locului 12 din Liga 1. În privința reprogradării în această situație se va merge pe căderea în Liga 3 a ultimele cinci echipe din clasament.

Totul urmează a se stabilit exact abia după 20 iulie, data limită de înscriere a cluburilor în Liga 2.

Lot din maxim 25 de jucători, însă și acesta trebuie să respecte anumite condiții

Conducătorii FRF și LPF2 au adus la cunoștință și modificările ROAF legate de obligativitatea de a avea în noul sezon un lot format din maxim 25 de jucători. Printre acești 25 trebuie să se regăsească obligatoriu șase fotbaliști formați pe plan național și doi în propriul centru. În acest lot se acceptă maxim doi extracomunitari, în timp ce pe parcursul meciurilor de campionat sau cupă trebuie să fie în teren cel puțin doi jucători Under 19. Mai mult, în lotul de 18 ce vor fi trecuți pe foaia de joc la un meci oficial, zece dintre ei trebuie să fie formați pe plan național.

În privința celor doi jucători sub 19 ani pe care fiecare echipă trebuie să-i includă în primul „11” în toate meciurile, Ionel Ganea, antrenorul nou-promovatei Dunărea Călărași, s-a arătat nemulțumit. Acesta a spus la Sărata Monteoru că jucătorii respectivi nu au forța necesară să joace la un asemenea nivel, deoarece trecerea directă de la juniori la eșalonul secund este prea bruscă.

Se așteaptă răspunsurile cluburilor în privința contractului cadru dintre cluburi și jucători

La Adunarea Generală Extraordinară a LPF 2 de joi li s-a adus la cunoștință membrilor prezenți și dorința implementării contractului cadru dintre cluburi și jucători, cerut de AFAN. Reprezentanților echipelor din Liga 2 li s-au înmânat aceste acte pentru a fi studiate, urmând ca ulterior aceștia să-și spună punctul de vedere ce va fi prezentat în viitoarea ședință a Comitetului Executiv al FRF.

Trei cluburi din cele nou-venite în Liga 2 s-au înscris deocamdată în LPF 2

În altă ordine de idei, cluburile FC Brașov, Gaz Metan Mediaș și Chindia Târgoviște au depus cererea pentru afilierea la LPF 2, în timp ce Dunărea Călărași e și ea de acord, însă actul a fost uitat la sediul echipei. Celelalte grupări trebuie să obțină aprobarea administratorilor judiciari pentru a se afilia, deoarece se află în insolvență și procedurile sunt mai complicate. FC Voluntari și ACS Poli Timișoara au fost dezafiliate, fiindcă au promovat în Liga 1. Înscrierea în LPF 2 va continua până pe 30 iunie.


 

Echipele care ar trebui să se înscrie în noul sezon al Ligii 2, 2015-2016 + cine a fost prezent la Adunarea Generală Extraordinară a LPF 2:

– cele retrogradate din Liga 1:

Gaz Metan Mediaș absent motivat
FC Brașov – Vasile Dochița, președinte
Universitatea Cluj – absent nemotivat
Rapid București – Mihai Ianovschi, antrenor
Oțelul Galați – Ovidiu Burcă, director sportiv
Ceahlăul Piatra Neamț – Ioan Mironaș, director executiv

– cele rămase în Liga 2:

Academica Argeș Pitești – Sorin Parancea – director executiv    
Gloria Buzău
– Dan Tulpan – președinte
SC Bacău – Cristian Ciocoiu – președinte
Rapid CFR Suceava – Dumitru Moldovan, președinte
CF Brăila – Valentin Avramescu, președinte
FCM Dorohoi – Vespazian Colban, antrenor principal
CS Balotești – Liviu Gulie, președinte
ACS Berceni – Ștefan Stana, președinte
Farul Constanța – Auraș Brașoveanu, președinte

CS Mioveni – Constantin Stancu, director tehnic
Metalul Reșița – absent nemotivat
Unirea Tărlungeni – Claudiu Cazan, director sportiv
Olimpia Satu Mare – absent nemotivat
CSM Râmnicu Vâlcea – Bogdan Medrea, președinte
FC Caransebeș – Dorin Micșa, președinte
Șoimii Pâncota – absent nemotivat
FC Bihor Oradeaabsent nemotivat

– cele promovate din Liga 3:

Bucovina Pojorâta – Dumitru Vițelaru, antrenor secund
Dunărea 2005 Călărași – Ionel Ganea, antrenor principal
Chindia Târgoviște – Marcel Ghergu, președinte
UTA Bătrâna Doamnă – absent motivat
FCM Baia Mareabsent nemotivat

– invitați:

Răzvan Burleanu – președinte FRF
Gheorghe Chivorchian – secretarul general FRF
Gabriel Bodescu – consilier președinte FRF

Articol scris de Marius ANGHEL
Foto: Adi SOARE

Marius ANGHEL 19 Jun. 2015, 14:05 Special
Pe aceeași temă