Petrolul revine în Liga 2 după cinci sezoane petrecute pe prima scenă. Echipa ploieșteană e prima retrogradată matematic din Liga 1

Marius ANGHEL 22 May. 2016, 01:01 Special
Petrolul revine în Liga 2 după cinci sezoane petrecute pe prima scenă.** Echipa ploieșteană e prima retrogradată matematic din Liga 1

Petrolul Ploiești e prima echipă retrogradată matematic din Liga 1 în acest sezon, după ce formația antrenată de Ionel Gane a fost învinsă, sâmbătă, în deplasarea de FC Voluntari, scor 1-0, în cadrul etapei a 12-a din play-out. Gruparea prahoveană revine în Liga 2 după cinci sezoane petrecute în Liga 1.

Primul gol al partidei de la Voluntari a fost marcat de Adrian Bălan, în minutul 10, după ce a transformat în penalty dictat de arbitrul Balaj la un henț stupid comis de Benga. Fundașul „lupilor” a văzut și cartonașul galben la faza respectivă, iar 25 de minute își lăsa echipa în inferioritate numerică, după o intrare dură la Rus, sancționată de asemenea cu cartonașul galben. Același Bălan a făcut 2-0 la ultima fază a partidei.

Benga: „Eu sunt principalul vinovat pentru această înfrângere”

Alexandru Benga, fundașul Petrolului care se afla în lotul echipei și atunci când se reușea promovarea în Liga 1, se consideră principalul vinovat pentru înfrângerea ce a dus la retrogradarea matematică în Liga 2. „Am făcut două greșeli foarte mari, am pierdut acest meci și am retrogradat. Am dezamăgit foarte multă lume… Eu sunt principalul vinovat pentru această înfrângere. Mă doare sufletul, vreau să-mi cer scuze suporterilor, colegilor și antrenorilor. Nu am ce face decât să-mi asum acest lucru și să merg înainte. Am făcut două greșeli de începător. Mă doare sufletul când retrăiesc acele momente și nu pentru mine, ci pentru acești oameni minunați care au venit aici să ne încurajeze. Îmi cer scuze și sper că voi trece cât mai repede peste acest meci”, a declarat Alexandru Benga, fundașul Petrolului, la flash-interviul de după partidă.

Ionel Gane: „Sunt trist că se încheie aventura cu două etape înainte”

Antrenorul Ionel Gane consideră că echipa prahoveană ar trebui să revină cât mai repede în primul eșalon al fotbalului românesc. În ciuda contraperformanței înregistrate de Petrolul, Gane a fost mulțumit de prestațiile elevilor săi în ultimele două luni de când a preluat echipa. „Sunt trist că se încheie aventura cu două etape înainte. Nu ne-am fi dorit nici eu, nici băieții mei, ne-am fi dorit să câștigăm, să ne apropiem la un punct și să încercăm acest miracol pe care ni l-am propus în aceste două meciuri. De două luni, de când sunt sunt la echipă, jucătorii s-au pregătit exemplar și am încercat să câștigăm, am jucat un fotbal frumos. Chiar dacă Petrolul merge în B, ar trebui să intre rapid în Liga 1, pentru că aici îi este locul”, a declarat Gane în direct la DolceSport.

Echipa prahoveană ocupă ultimul loc în clasamentul din play-out, cu 18 de puncte și nu mai are nicio șansă de a evita retrogradarea, cu două etape rămase de disputat până la finalul sezonului.

Liga 1, Cupa României, Europa League, retrogradare…

Petrolul revine astfel în Liga 2 după cinci ani petrecuți în primul eșalon, perioadă în care prahovenii mai întâi au reușit să se salveze in extremis de la retrogradare, apoi au avut trei ani excelenți, iar în cele din urmă au luat drumul ligii secunde. În acest interval, ploieștenii au cucerit și un trofeu pe plan intern: Cupa României, în 2013, după o finală cu CFR Cluj. Mai mult, galben-albaștrii au bifat două prezențe consecutive în play-off-ul Europa League, din care au ieșit cu capul sus [2013/2014: Víkingur (3-0 a, 4-0 d), SBV Vitesse (1-1 a, 2-1 d), Swansea (1-5 d, 2-1 a) / 2014/2015: Flamurtari Vlorë (2-0 a, 3-1 d), Viktoria Plzen (1-1 a, 4-1 d) și Dinamo Zagreb (1-3 a, 1-2 d)].

În acest sezon, pe lângă problemele financiare și insolvența, trupa din Ploiești a avut de înfruntat și o decizie care i-a îngreunat enorm misiunea de a se menține în Liga 1: o depunctare de 6 puncte primită din partea FRF pentru datoriile acumulate.

Locul ocupat de Petrolul în ultimele cinci ediții de campionat ale Ligii 1:

sezon – loc (număr de echipe participante în campionat)
2015-2016 – 14 (14)
2014-2015 – 6 (18)
2013-2014 – 3 (18)
2012-2013 – 3 (18)
2011-2012 – 14 (18)

Foto: Răzvan Păsărică (FC Petrolul / sportpictures.eu)

Marius ANGHEL 22 May. 2016, 01:01 Special
Pe aceeași temă