Ilie Stan a demisionat de la Farul. Rezultate slabe, conflictul cu suporterii și jucătorii l-au determinat să plece de la Constanța după doar 8 meciuri

Marius ANGHEL 25 Apr. 2016, 17:27 Liga 2

O lună și jumătate, atât a rezistat Ilie Stan ca antrenor principal la Farul Constanța. Instalat pe 16 martie pe banca grupării de la malul mării, în locul lui Constantin Gache, fostul antrenor al Stelei a demisionat astăzi, 25 aprilie, după o serie de rezultate negative care au redus la minim șanse la promovare. Înfrângerea de duminică, de pe teren propriu, cu FC Academica Clinceni, scor 2-3, conflictul cu jucătorii, cât și scandările violente ale galeriei Farului la adresa sa l-au determinat pe Ilie Stan să plece de la Constanța.

Opt meciuri a apucat astfel Ilie Stan să o conducă pe Farul, perioadă în care a înregistrat patru victorii consecutive, toate în finalul sezonului regulat, și patru înfrângeri, toate în play-off. Cu 19 puncte în clasament, Farul e ultima echipă din play-off-ul Seriei I, Dunărea Călărași și Rapid București, primele două clasate care pot ajunge în Liga 1, având 31 de puncte.

Ruptură între Ion Barbu și Ilie Stan

Demisia lui Ilie Stan îi readuce în prim-plan pe Ion Barbu și Gheorghe Mina, cei doi antrenori care o vor conduce pe Farul până la finalul sezonului. Cei doi i-au fost secunzi atât lui Constantin Gache, cât și lui Ilie Stan. Conflictul dintre Barbu și Ilie Stan, de dinaintea meciului cu FC Clinceni, a fost un alt motiv care a determinat galeria grupării constănțene să nu-l mai dorească deloc pe „Iliesta” pe banca Farului.

Colaborarea dintre Ilie Stan și Ion Barbu s-a rupt înaintea meciului cu FC Clinceni. „Secundul” a anunțat că nu mai vrea să colaboreze cu Stan după ce acesta l-a jignit, însă la meciul de duminică a luat loc pe banca tehnică, fără să mai însă indicații. „N-am plecat de la echipă, dar, în urma unei discuții cu Ilie Stan, în care am fost jignit grav din punct de vedere profesional, am considerat că nu mai pot lucra cu el. Sunt în continuare la dispoziția clubului. Am avut ieri (n.r. sâmbătă) o întrevedere în trei, cu Ilie Stan și cu Auraș Brașoveanu. Nu mai există cale de întors”, a spus Ion Barbu, citat de Ziua de Constanța. La finalul meciului, Ilie Stan a vorbit despre situația lui Barbu: „Eu am avut o discuție cu el, iar el a plecat. Nu l-a dat nimeni afară. Dacă el crede că așa trebuie să fie o relație antrenor principal – antrenor secund, e treaba lui. I-am spus că una e când ești fotbalist și alta când ești antrenor. Trebuie făcută diferența. Cu ce l-am jignit? Că i-am spus exact ce a trebuit să-i spun? Eu am lucrat cu Iordănescu. Am învățat și am fost umil. Uitați-vă la Dan Petrescu, Reghecampf, Șumudică, Rednic. Așa trebuie să fii dacă vrei să ai performanță. Dar acest subiect e încheiat. Nu pot să mai continui o discuție cu cineva din grupul meu care nu mă respectă. Pe de altă parte, Ion Barbu nu și-a luat salariul de șapte sau opt luni. Cum poți să accepți așa ceva? Dacă ai personalitate, pleci. Nu am avut nimic cu el. Dacă era așa, când am venit, spuneam că am secundul meu și că nu am nevoie de altcineva”, a precizat Ilie Stan.

Ion Barbu nu este la prima experiență ca antrenor principal la Farul, fostul fundaș al „marinarilor” fiind cel la care s-a apelat de fiecare dată atunci când un antrenor era demis sau pleca de la gruparea constănțeață.

Galeria s-a mutat la meciul cu FC Clinceni în spatele băncii de rezerve. Brașoveanu și Ilie Stan, ținta fanilor

Un alt motiv care dus la demisia lui Ilie Stan a fost scandările suporterilor constănțeni la adresa sa. Nemulțumiți că de la echipă au fost îndepărtați mai mulți jucători cu experiență precum Adrian Pătulea, Ovidiu Vezan sau Florin Popa, dar și faptul că Ion Barbu a avut un conflict cu principalul, galeria Farului s-a poziționat la meciul cu FC Clinceni în stânga băncii de rezerve, la tribuna I, și a scandat pe toată durata jocului împotriva lui Ilie Stan și a președintelui Auraș Brașoveanu. În peluză, în locul unde stăteau de obiciei, au lăsat un banner în care îl ironizau pe Auraș Brașoveanu, „Brașoveanul”, iar la tribuna I, unde au stat de această dată, au afișat un mesaj cu trimitere la același președinte, „Blatșoveanu”. Ilie Stan a fost huiduit și i s-a cerut demisia în momentul în care a venit pe banca de rezerve, la începutul jocului, în timp ce Ion Barbu și Gică Mina au fost aplaudați și li s-a scandat numele.

„Nu am mai trăit un asemenea tratament din partea suporterilor. Dar mă întreb de ce m-au înjurat. Pentru că vreau să schimb ceva? Că vreau să arăt orașului Constanța și suporterilor că trebuie să vină o schimbare, că nu se poate să trăim de atâția ani în minciună și să acoperim contraperformanța? Să spunem că vrem nu știu ce, dar noi nu avem să plătim un consult la un jucător. Dar astea sunt alte discuții. Și spun încă o dată, îl respect extraordinar de mult pe Giani Nedelcu, că a făcut eforturi fantastice, incredibile. Ține echipa vie, dar nu se mai poate, e greu singur. Iar atunci când se ia o decizie pozitivă, pentru viitorul echipei, îți dau toți în cap. De ce? Acești suporteri au fost mințiți tot timpul. Iar atunci când vine cineva, că sunt eu sau altul, și pune punctul pe i, nu sunt ajutat. Nu înțeleg ce vor acești oameni. Am fost înjurat ca la ușa cortului. De ce? Ce am făcut, am omorât pe cineva? Am dat pe cineva afară, în afară de Vezan? Nu-i normal însă ca într-un grup să nu vii la masă, la refacere, să faci ce vrei tu și să ai 15 kilograme în plus. Mâine – poimâine, procedează așa și X, și Y. Vii și găsești echipa cum o găsești, vrei să iei decizii pozitive pentru club, pentru oameni și pentru suporteri și nu ești susținut”, a spus Ilie Stan, citat de Ziua de Constanța, la conferința de presă de după meciul cu FC Clinceni.

Altfel, președintele Auraș Brașoveanu și-a prezentat demisia înaintea meciului cu Rapid, însă a fost convins apoi de Giani Nedelcu să revină.

Rezultatele obținute de Ilie Stan la Farul:

Oțelul Galați – Farul Constanța    2-5
Farul Constanța – ACS Berceni    4-1
CS Balotești – Farul Constanța    1-2
Farul Constanța – Gloria Buzău    2-0

play-off

Dacia Unirea Brăila – Farul Constanța    4-0
Farul Constanța – Dunărea Călărași    0-6
Rapid București – Farul Constanța    1-0
Farul Constanța – FC Academica Clinceni    2-3

Foto: Alexandru RAITA

Marius ANGHEL 25 Apr. 2016, 17:27 Liga 2
Pe aceeași temă