FRF are „grijă” de cluburile cu personalitate din Liga 2! Cine îndrăzdește să refuze transmisia meciului de pe teren propriu va fi sancționat drastic. Noua regulă

Marius ANGHEL 29 Jun. 2018, 16:50 Campionat

La ultima ședință a Comitetul Executiv al Federației Române de Fotbal, care a avut loc pe 4 iunie, membrii acestuia au aprobat cu unanimitate de voturi completarea articolului 83 din Regulamentul Disciplinar al FRF cu un nou aliniat, 15.1. În acesta se specifică sancțiuni dure pentru cluburile care refuză să permită transmisiunea meciurilor de pe teren propriu.

  • Noua regulă a fost publicată pe site-ul FRF, în articolul în care s-au anunțat deciziile CEx din 4 iunie, mult mai târziu decât celelalte subiecte mai puțin importante de pe ordinea de zi avute la ședința respectivă, ca aprobarea clasamentelor finale și programul competițional pentru Liga 2 și 3, perioadele de transferuri sau chestii legate de fotbalul feminin.

 

Astfel, un club căruia nu-i convine data sau ora la care i-a fost programat meciul de pe teren propriu, după bunul plac al federației sau al televiziunii care alege să transmită acel joc, nu mai poate refuza transmisia. Dacă face acest lucru, atunci se alege cu pierderea meciului la „masa verde”, i se scad alte șase puncte din cele acumulate până atunci și va suferi și o penalitate financiară.

Iată decizia adoptată în CEx: „15.1 Refuzul transmisiei televizate a jocului în conformitate cu dispozițiile ROAF coroborate cu prevederile contractelor încheiate între FRF și partenerii media ai acesteia se sancționează cu pierderea jocului prin forfait, scăderea a 6 puncte și penalitate financiară conform prevederilor art. 83 alin. 15 de mai sus.”

Acum două sezoane, Juventus București nu a permis televiziunii care deținea drepturile tv să transmită vreun meci de pe teren propriu, nefiind de acord cu banii obținuți de FRF și modul de împărțire al lor.

La începutul sezonul recent încheiat, UTA a refuzat, la rândul ei, să i se transmită jocuri de acasă, fiind nemulțumită de banii puțini primiți de la FRF după vânzarea drepturilor din campionatul precedent. Arădenii au ajuns apoi la o înțelegere cu federația, însă, chiar și așa, de la Șiria s-a televizat foarte rar.

ASU Politehnica Timișoara a fost un alt club care a refuzat în mai multe rânduri să se transmită jocuri de pe propriul stadion, fie pentru că nu voia să organizare partida pe „Dan Plătinișanu” sau nu-i convenea ora sau ziua de televizare.

În noul sezon, în care vor participa cluburi ca: ACS Poli, Juventus București (care se va numi Daco-Getica), Chindia, FC Argeș, ASU Poli, Ripensia, UTA, Pandurii, Brăila, Aerostar Bacău, SSC Farul, Petrolul sau „U” Cluj, FRF nu vrea să riște ca vreunul dintre aceste nume importante să refuze televizarea. Astfel, noua regulă poate fi considerată un „pumn în gură” dat cluburilor care nu se înclină în fața programărilor făcute după bunul plac de către FRF și televiziunea care va cumpăra drepturile de transmisie din Liga 2. În dese rânduri, echipele s-au plâns față de datele și orele la care au fost stabilite jocurile, dar și de faptul că nu sunt consultați în această privință. Acum, cu noua regulă, nu mai au ce face, dacă țin la puncte și bani.

Luni, 2 iulie, are loc o nouă ședință a Comitetului Executiv, atunci când se va adopta noul sistem competițional al Ligii 2. Cel mai probabil, se va decide ca primele patru clasate să promoveze direct, iar a cincea să joace baraj de promovare, în timp ce ultimele cinci echipe din clasament să retrogradeze.

Articol scris de Marius ANGHEL

Marius ANGHEL 29 Jun. 2018, 16:50 Campionat
Pe aceeași temă