La presiunea suporterilor clubului care l-a dat fotbalului pe Nicolae Dobrin, Consiliul Local Pitești a aprobat, la începutul lunii iulie 2019, cesionarea secției de fotbal a FC Argeș către Asociația Club Sportiv Campionii Fotbal Club Argeș, mutare care a transformat clubul din Liga 2 din unul de drept public în altul de drept privat. Asociația Club Sportiv Campionii Fotbal Club Argeș a fost înființată tot în această vară, la propunerea autorităților locale, cu membri fondatori SC Apă Canal 2000 SA și SC Salubritate 2000 SA, cele mai puternice societăți comerciale din punct de vedere financiar din subordinea Primăriei Pitești. Între timp, această asociație a primit CIS-ul, dar și drept de promovare în Liga 1, după modificările în regulament făcute de Comitetului Executiv al FRF.
Însă schimbarea Codului Administrativ, care a intrat în vigoare acum 11 zile și care nu specifică clar dacă autoritățile locale pot finanța structurile sportive de drept privat, a dat peste cap planurile clubului manageriat din această vară de Nicolae Dică. Asociația Club Sportiv Campionii Fotbal Club Argeș nu a primit finanțarea promisă, după ce în ședința de joi, 18 iulie, a Consiliului Local Pitești mai mulți consilieri nu și-au dat acordul.
Cătălin Călugăru, secretarul Primăriei Pitești, a făcut o cerere la Curtea de Conturi pentru a primi un răspuns clar la această problemă apărută după schimbarea Codului Admininstrativ. Astfel, până la aflarea acestuia, municipalitatea nu dă drumul celor 420.000 de euro aprobați ca buget pentru FC Argeș până în luna noiembrie.
Cristian Gentea: „Te lupți cu morile de vând pe aici, prin Primărie. Nu se poate face nimic”
Cristian Gentea, președintele Consiliului de Administrație al FC Argeș, a transmis, după ședință, că reprezentanții Consiuliului Local Pitești se tem să semneze actele până nu primesc răspuns de la Curtea de Conturi. Gentea e de părere că întrebarea adresată de secretarul călugăru este o prostie. Totodată, acesta spune că se luptă cu morile de vânt la Primăria Pitești și că nu se dorește sprijinirea sportului, spre deosebire de alte multe orașe.
„Părerea mea este că FC Argeș poate să primească bani, de vreme ce face parte din acea asociație înființată absolut legal. eu am cerut punct de vedere de peste tot, și de la Ministerul Dezvoltării, și de la Ministerul de Finanțe. Așa cum scrie și în statutul asociației noastre, ea poate fi finanțată în conformitate cu prevederile Ordonanței 26/2000 din cotizații, din donații, din sponsorizări, din sume de la bugetul local, de la bugetul central, dar mă refer aici numai la cotizații. Așa cum se întâmplă la 70 la sută dintre cluburile din România. Sunt profund dezamăgit. Am încercat, m-am zbătut prea mult, mi-am stricat și sănătatea din cauza asta. Nu se dorește aici. Eu, repet, îmi asum. Este lipsă de asumare a responsabilității. Nu au curaj pentru că… (ridică din umeri). Pentru că”, a spus Gentea, care i-a și numit pe cei din cadrul Primăriei care se opun: „Domnul secretar Cătălin Călugăru, doamna director economic Camelia Dăianu și domnul consilier Cerbureanu, care, spre marea mea uimire, a și fost la Chindia Târgoviște și, iată, Chindia joacă mâine al doilea meci în Liga 1.”
Întrebat dacă există riscul ca FC Argeș să nu înceapă campionatul Ligii 2 din cauza acestei probleme, Cristian Gentea a aprobat. „Cu siguranță”, a spus președinte C.A. al FC Argeș.
„Cu siguranță că toți suporterii vor fi nemulțumiți. Eu nu mă gândesc la faptul că mă fac de râs. Am tot promis, am tot făcut. Atâta vreme cât te lupți cu morile de vând pe aici, prin Primărie, nu se poate face nimic. Nu știți cât am intervenit și pentru taxa de habitat. Merge taxa de habitat la Ștefănești, Mărăcineni și Mioveni. La Pitești nu merge. Merge la Mioveni finanțarea lui CS Mioveni, merge la Chindia, merge peste tot, la Pitești nu se poate. Efectiv, nu se dorește. Repet, eu cred că este lipsă de profesionalism. Nu ce spunea domnul secretar Călugăru, că profesionalism înseamnă că a făcut hârtie la Curtea de Conturi să îi spună ăia că e bine. Am aici adresa către Curtea de Conturi. Nu este pusă altă întrebare. O parafrazez: Este legală Ordonanța 26/2000? Deci așa o înțeleg eu. Eu nici nu știu dacă cei de la Curtea de Conturi ne vor răspunde la o asemenea prostie. Asta este…”, a mai declarat Gentea.
Primarul Ionică: „Va fi o nenorocire dacă FC Argeș va avea de suferit din cauza acestui Cod Administrativ”
Primarul Cornel Ionică își dorește, la rândul lui, ca lucrurile să se clarifice cât mai repede. „Eu am făcut toate demersurile ca lucrurile să meargă în direcția cea bună la FC Argeș. Eu îmi asum semnarea acelor acte prin care putem finanța, însă va fi o nenorocire dacă FC Argeș va avea de suferit din cauza acestui Cod Administrativ. Curtea de Conturi poate interpreta la Pitești într-un fel, iar la Cluj în alt fel. Avem exemple concrete. De aceea s-a cerut răspunsul clar al Curții de Conturi”, a spus edilul-șef Ionică, un mare fan al FC Argeș.
Articol scris de Marius ANGHEL