ACTE | Rapid, lupte de stradă. Violeta Moraru: „Administratorul special e un escroc și un hoț, ne-a șantajat. Azuga Waters a plătit 8,4 milioane de lei la Rapid”

Marius ANGHEL 17 May. 2016, 00:47 Liga 2
ACTE | Rapid, lupte de stradă.** Violeta Moraru:

Telefonul Violetei Moraru a sunat, duminică, poate a 40-a oară în ultimele săptămâni, apelantul fiind reporterul ProSport. Două discuții se mai purtaseră, de când au apărut primele dezvăluiri în publicația noastră despre situația de la Rapid, ambele scurte: o dată, la inițiativa lui Valerii, soțul Violetei și acționarul majoritar al Rapidului, dornic să facă niște precizări privindu-l pe Dinu Gheorghe. A doua oară, demersul i-a aparținut ziaristului. Violeta a răspuns, a spus că este într-o ședință și poate discuta mai târziu. „Mai târziu” a însemnat, de fapt, trei săptămâni, interval în care telefonul a sunat în gol.

„Soțul meu l-a adus”

Violeta Moraru, soția acționarului majoritar și directoarea firmei Azuga Waters, care este creditorul principal al Rapidului, a decis să rupă tăcerea, după cum a mărturisit în dialogul cu ProSport, pentru că n-a mai suportat. Au fost momente în care, pe parcursul discuției, a părut că pufnește în râs, dar era clar o reacție nervoasă. Spune că „s-a ajuns prea departe” și acuză un complot. Fostul administrator special Radu Birlică, împreună cu oamenii aduși de el în club, cu acționarul minoritar Adrian Matei și cu administratorul judiciar Aurel Brihac, s-ar fi pus de acord să încerce un șantaj. Violeta Moraru nu s-a ferit de cuvinte grele. A pronunțat răspicat „șantaj”, „amenințări”, „furt”, „abuz în serviciu”. Culmea e că omul acuzat acum de aceste ticăloșii a fost propus și numit chiar de familia Moraru! „Soțul meu l-a adus”, a comentat, pe un ton nemulțumit, doamna Moraru. „Se ținea de capul lui de vreun an, spunea că s-a ocupat de marketing și la alte cluburi. Nu ne e prieten sau cunoscut. A promis că aduce 200.000 de euro din publicitate. N-a făcut asta. Când soțul meu i-a spus că încetăm contractul pentru că n-a făcut nimic, a început scandalul”, a detaliat patroana Azuga Waters.

Au apărut și informații noi: în acest moment, este în derulare o acțiune de executare silită a Azuga Waters pentru două bilete la ordin în valoare de 600.000 de lei introduse de fostul administrator special. Cele două bilete, cu care Azuga garanta că Rapid se va achita de datorii în principal către bugetul de stat, trebuiau onorate pe 3 și 10 mai. Nu s-a întâmplat asta, așa că Rapid execută silit firma patronilor săi! Violeta Moraru acuză un abuz în serviciu al lui Radu Birlică și anunță că Azuga Waters a virat în conturile clubului, din 2014 până în prezent, 8,4 milioane de lei. Dintre aceștia, 3,1 milioane doar în sezonul 2015-2016.

Rețeta insuccesului: aproape 13 milioane de lei intrați în club și datorii neonorate de peste 18 milioane în nici doi ani

Și explicațiile privind contractul de publicitate expirat din 30 septembrie 2015 au fost neobișnuite. Imposibil de trecut cu vederea este însă concepția originală a Violetei Moraru în ceea ce privește obligațiile de plată la bugetul de stat. Aceasta consideră că Fiscul „nu are absolut niciun drept” de a cere ceva până anul viitor, când Rapid va ieși din insolvență.

Din 2014, de când clubul s-a pus la adăpost de datornici prin procedura judiciară a insolvenței, Rapid a strâns la bugetul de stat, din impozite neplătite, o sumă uriașă: 9 milioane de lei. Dacă ar fi să judecăm după modul în care s-a referit patroana Azuga Waters la aceste obligații către buget, am putea spune că impozitele pe salarii sunt facultative.


Violeta Moraru a trimis la ProSport documente care atestă că Azuga Waters a virat 7.004.459 și, respectiv, 1.349.286 lei pentru diverse cheltuieli ale Rapidului începând din vara lui 2014

O altă problemă se naște din discuțiile cu Violeta Moraru. Datoriile totale strânse de Rapid de când a venit familia Moraru sunt foarte mari: circa 18 milioane de lei. Dacă Azuga Waters a virat, în nici doi ani, 8,4 milioane de lei, iar din drepturile TV s-au încasat, sezonul trecut, alți aproximativ 4,5 milioane de lei, rezultă că, din vara lui 2014 până în primăvara lui 2016, Rapid ar fi avut nevoie de o sumă colosală pentru a fi pe zero cu cheltuielile. Necesarul ar fi fost de aproape 31 de milioane de lei (peste 6,5 milioane de euro) în nici doi ani, rezultatele fiind foarte slabe: retrogradare în 2015 și pericolul de a rata revenirea în Liga 1 în acest sezon.

În condițiile în care alte echipe din Liga 1 reușesc, cu un buget de 2,5 milioane de euro pe sezon, să evite retrogradarea și să-și plătească la timp furnizorii, impozitele și jucătorii, rămâne întrebarea ce s-a întâmplat la Rapid.

Violeta Moraru a avut explicații pentru toate întrebările. O primă parte din dialogul cu reporterul ProSport o puteți lectura în continuare.

ProSport: Domnul Măndoiu, director de marketing la Rapid, spune că sâmbătă, după meciul cu Brăila, ați trimis pe cineva de la Azuga Waters la Fan Shop, să ridice încasările de la meci. Dânsul acuză o ilegalitate și afirmă că demisionează din acest motiv.
Violeta Moraru:
Vreau să spun că domnul Măndoiu e adus de domnul Birlică. Și vă imaginați ce calitate au acești oameni…

La ce vă referiți când vorbiți de calitatea lor?
Păi, sunt niște escroci.

Niște escroci?
Domnul Birlică a încercat să obțină niște bani de la noi ca să nu ne terorizeze, să nu dea informații eronate în presă și multe altele. A încercat să obțină beneficii, noi n-am fost de acord și continuă… Dar o să-i facem o plângere penală luni pentru toate… Furturile pe care le-a făcut din companie și multe altele.

Deci a comis furturi.
Da. Împreună cu domnul Măndoiu.

Cu directorul de marketing.
Da, pe care l-a adus dânsul.

„Se facturau 2.000 de euro lunar pentru carne. Domnul Birlică a semnat. Din această carne, o proporție foarte mică a ajuns la club”

Puteți să-mi spuneți și ce furturi?
Ă‚… În principiu, pot să vă spun, nu există o taină comercială. S-au semnat niște contracte de marketing fără aprobarea comitetului și aceste contracte de marketing au fost strict pe barter, produsele care s-au adus s-au semnat… S-au primit în gestiune de către Birlică. De fapt, nu există niciun fel de gestiune. Când am aflat noi acest lucru, că se face publicitate și nu există… Nu se facturează nimic, nu se încasează, contractele de publicitate fiind la domnul Birlică, respectiv directorul economic nu factura, nu încasa, ulterior a spus că toate sunt pe barter și dânsul a… În ultima zi, când și-a depus demisia, joi seara, a pus sub ușa directorului economic actele privind aceste contracte. Deci, cum ar fi facturi semnate de către el, avize semnate de către el că a primit marfa. Toată această marfă bineînțeles că nu a ajuns la club!

Aha.
Servicii primite de către dânsul. Compania „Fit for you” a făcut o factură de 71.000 de lei. Servicii despre care nu știe nimeni. Altă companie a făcut foarte multe avize pentru carne. De… Nu știu… De 2.000 de euro lunar era factura. Dânsul a semnat că a primit această carne. Din această carne am înțeles că ceva, într-o proporție foarte mică, a ajuns la club.

Foarte interesant.
Da. Vitamine, tot așa. De la „Hofigal”. Care au fost semnate tot… Avizele, facturile, pe recepția dânsului. Și la club nu a ajuns nimic.

„S-a înțeles cu unul din acționarii minoritari. În această plasă a intrat și administratorul judiciar, care a obținut beneficii din produsele barter”

Spuneți-mi…
…Deci dânsul a încercat toată această filieră de acum o lună, să ne terorizeze pe noi, că noi am făcut o AGA pentru a-l demite. S-a înțeles cu unul din acționarii minoritari, care are 1%, să nu fie prezent. Și știa că e un termen de 30 de zile legal pentru a convoca AGA… Ori este prezență 100% și-l poți demite imediat, ori convoci cu publicare în Monitorul Oficial, cu 30 de zile înainte, cu majoritate, ca să-l poți demite.

Am înțeles.
Noi având 99%, nu s-a putut întruni legal atunci, a doua zi, când a început el acțiunile astea de șantaj față de noi. Și împreună cu Adrian Matei, cu acest acționar minoritar, au decis să ne șantajeze în continuare. Deci au făcut multe lucruri, nu doar astea. Foarte multe. Respectiv, în această plasă a intrat și administratorul judiciar. Care, din sursele pe care le avem noi, a obținut și el niște beneficii din produsele barter care au ajuns.

Pare incredibil.
Împreună cu dânsul a reușit să… Destul de multe lucruri.

„A zis că o să se răzbune prin toate metodele. În cuvinte mult mai urâte”

Practic, ce urmăreau să obțină de la dumneavoastră?
Domnul Birlică a fost inițial categoric împotrivă ca să fie semnat contractul cu directorul sportiv, domnul Dinu Gheorghe. Acesta a fost începutul războiului. Când noi am insistat ca dânsul să rămână, Birlică a semnat contractul, deoarece comitetul a aprobat această angajare, și a doua sau a treia zi i-a trimis cerere de demisie, transmițându-i că e în conflict de interese. Deci, nu știu… Și i-a trimis demiterea lui. Noi am notificat administratorul judiciar că nu acceptăm această demitere, în calitate de creditor principal, și… Am notificat și administratorul judiciar nu a aprobat această demitere nu era avizat această acțiune. Noi l-am notificat că, dacă acceptă această demitere, toată responsabilitatea sportivă, în caz de nepromovare, și-o asumă el. Inclusiv faptul că Rapid nu va primi banii din această promovare.


Violeta și Valerii Moraru au înaintat acum două săptămâni un raport către administratorul judiciar, semnalându-i că din cauza războiului cu Birlica există pericolul ca Rapid să nu se poată prezenta la meciul din deplasare cu Dunărea Călărași

Da, din drepturile TV.
Din drepturile TV, din publicitate și altele. Respectiv, el atunci… Când a văzut că nu se poate în felul acesta lupta, a început să lupte împotriva noastră. A început să ne trimită contracte cu salarii și cu prime foarte… Pe care noi n-am acceptat să le semnăm. De fiecare dată, suma creștea! A zis că o să se răzbune prin toate metodele ca să obțină ce dorește. În cuvinte mult mai urâte. Ne-a transmis chestia asta cu cuvinte mult mai urâte.

Stați puțin…
Dar asta nu e tot! De fapt…

Stați puțin, să mai lămurim unele lucruri, pentru că mi-ați povestit foarte multe. Scopul care era? De ce nu ar fi vrut Birlică să fie angajat Dinu Gheorghe?
(oftează) Dânsul voia să aibă control total. La un moment dat și-a imaginat că este patron, voia să decidă tot. Nu are experiență, nu cunoaște nimic.

„De fapt, contractul de publicitate a fost pe un an. L-am făcut pe două luni ca să putem plăti cei 100.000 de euro într-o singură tranșă”

Spuneți-mi despre contractul de publicitate cu Azuga Waters. A expirat pe 30 septembrie 2015…
De fapt, acest contract n-a expirat pe 30 septembrie, contractul a fost făcut pe un an. Ca să se emită factură fiscală. Rapidul avea nevoie de 100.000 de euro și trebuia să emitem factură fiscală. Nu exista contract, administratorul judiciar, la momentul ăla, își dăduse demisia și… Nu mai știu. Nu se aproba contractul de împrumut. Și clubul avea nevoie urgentă de bani, trebuia să facem plată și nu exista nicio variantă decât să se facă un contract de publicitate. Și publicitate, dacă se face contract pe un an, se facturează în zece tranșe. Noi l-am făcut pe două luni și s-a facturat o singură tranșă de 100.000 de euro.

Ca să puteți da banii atunci.
Da. Dar vă puteți imagina că nu dă nimeni pe lună 100.000 de euro.

Dar banii ăia…
Nici în Liga 1 nu dă nimeni 100.000 de euro pe lună.

„În sezonul acesta, Azuga Waters a virat 3,1 milioane de lei în conturile Rapidului”

Dar am văzut raportul administratorului judiciar. Scrie acolo că acești bani nu au fost dați, până la urmă, acei 100.000 de euro.
Nu știu în ce raport scria chestia asta dar Azuga Waters a virat în conturile Rapid 8,4 milioane de lei, din care 2,4 milioane pe publicitate.


Pagina 4 a raportului întocmit în decembrie 2015 de fostul administrator judiciar al Rapidului. În josul paginii se poate observa mențiunea „potrivit documentelor contabile (…) Azuga Waters nu și-a îndeplinit până în prezent obligațiile asumate prin acest contract de publicitate”

De-a lungul timpului. Din 2014.
Da. Și anul acesta, doar în sezonul acesta, din august până acum, s-au virat 3,1 milioane de lei.

Acum, pe 20 mai, ce așteptări aveți la înfățișarea de la tribunal, cu judecătorul sindic? Sunt creditori care cer falimentul Rapidului.
Se va amâna. Nu se va lua nicio decizie. Este imposibil ca un club să intre în insolvență în condițiile în care creditorul majoritar nu vrea asta. Deci o decizie de faliment se ia prin votul majorității creditorilor. Ori astăzi creditorul majoritar este Azuga Waters. Doar Azuga poate decide acest faliment.

„Până în aprilie 2017, ANAF nu poate pretinde nimic!”

Nu este și ANAF? Are de recuperat 9 milioane de lei.
Are de recuperat, dar nu este creditor majoritar.

Nu este majoritar?
Nu. ANAF are o creanță curentă. Noi suntem pe Legea 85, nu suntem pe legea nouă a insolvenței. Pe Legea 85, creditorii cu creanțele istorice au… Sunt cei care decid soarta companiei. ANAF-ul doar după ce se termină această insolvență poate pretinde la ceva. Dar până în aprilie 2017 ANAF nu poate pretinde nimic, nici la o cerere de faliment. Orice cerere de faliment care e introdusă de un creditor minoritar nu are valoare decât morală. Că face un scandal, că… Deci până în aprilie 2017 clubul nu poate să intre în faliment. De fapt, noi suntem pe legea veche.

Spunea administratorul special că introduce două bilete la ordin garantate de Azuga Waters de 600.000 de lei. Care ar fi trebuit până pe 10 mai onorate.
Administratorul special vă explic ce-a făcut. Deci administratorul special a vrut să ne șantajeze cu aceste instrumente de plată pe care Azuga Waters le-a emis pentru a garanta plățile. De fapt, Azuga Waters trebuia să plătească 2,7 milioane de lei și a plătit 3,1 milioane de lei.

Când?
Din august. În Liga 2. În sezonul 2015-2016. În această perioadă s-au plătit 3,1 milioane, garanțiile fiind e 2,7 milioane. Pe lângă aceasta, domnul Birlică a vrut să ne șantajeze pe noi, să obțină acele beneficii care mereu, în fiecare zi, creșteau. Și a introdus aceste bilete la ordin abuziv. Deci făcând un abuz în serviciu care nu se mai întâlnește. Ca să execuți un creditor care benevol ți-a dat 3,1 milioane de lei. Deci, în total, la ora asta, avem plătiți 8,4 milioane de lei. Benevol am făcut chestia asta. Dar doar ca să ne aprobe judiciarul acele contracte am emis aceste garanții. Dar am plătit mai mult decât aceste garanții. Dânsul nu a trimis o notificare prin care spune că Azuga are datorie sau ceva, că nu exista această datorie. El a introdus aceste bilete abuziv, cu gândul ca să obțină acele beneficii pe care voia să le obțină de la noi. A înțeles că scandalul pe care l-a început nu e suficient și noi nu cedăm și nu avem de gând să-l plătim cu nimic pentru scandalul pe care-l face și îl considerăm absolut inutil. În situația asta a înțeles să introducă aceste bilete și, mai mult decât atât, le-a investit cu titlu executoriu. Acum facem un dosar penal și pe chestia asta.

„Birlică a cerut executarea noastră! Voia beneficii. Să-i mărim salariul de la 1.000 de euro la 2.500 și să-i dăm 10.000 de euro primă de promovare”


Forma finală a actului adițional pe care Radu Birlică l-ar fi trimis soților Moraru conținea un bonus de promovare de 22.000 de lei. Violeta Moraru spune că, în primă fază, administratorul solicitase un bonus de 10.000 de euro

Stați puțin. Acest titlu executoriu înseamnă că a cerut executarea silită a Azuga Waters.
Executarea creditorului. El a cerut executarea noastră. Nu există creanță, deci nu… Este un caz penal, deoarece toată răspunderea este a lui. Este abuz în serviciu și șantaj. Tot ce a făcut el este abuz în serviciu și șantaj. Nu exista o datorie. Obligațiile pe care și le-a asumat Azuga le-a îndeplinit. Dânsul a refuzat ca să… Dânsul nici nu ne-a informat, noi n-am știut de chestia asta. N-avea cum să ne informeze, că nu există o datorie. Când există o datorie poți să informezi clientul că introduci un instrument de plată. Dar tot nu ești obligat să-l introduci. Având aceste instrumente care s-au dat acum un an, el le-a introdus fără să ne notifice, fără să ne informeze. Dar nu putea să facă chestia asta pentru că nu exista o datorie. Tot ce a făcut dânsul a fost ca să ne intimideze, ca să ne șantajeze, ca să obțină beneficiile pe care le ceruse.

Mi-ați spus din nou de beneficii. Vreau să clarificăm. La ce beneficii vă referiți?
Inițial ne-a trimis un contract cu salariul… De prelungire pe doi ani, cu un salariu mult mai mare decât a fost aprobat în AGA și bonus de promovare.

Bonus de promovare în Liga 1.
Da. Lucru pe care nu-l avea în contract. Și un salariu de trei ori mai mare decât l-a avut în…

De trei ori mai mare.
Da. Scuze, 2.500 de euro era salariul. Și noi am refuzat.

2.500 de euro era salariul vechi sau cel nou?
Salariul vechi era de 1.000 de euro. De 2.500 era contractul nou pe care a insistat să-l semnăm, și noi am refuzat pentru că nu avem de unde să plătim și nu înțelegem să plătim și, cel mai bine, în acest caz, să încetăm colaborarea, mai ales că dânsul nu avea idee de noțiuni de management. Și a făcut prea multe gafe în perioada asta, a reușit să se certe cu toată lumea, dar în afară de aceasta… Și mai voia un bonus de promovare de 10.000 de euro. Pe care inițial nu l-a avut în contract și a insistat să se facă act adițional.

Au dispărut „costumele”!

Este bine că am reușit să vorbim. Încerc de mult timp și…
M-ați întrebat ce-a făcut Radu Birlică. De exemplu acum, în 31 martie, am avut AGA când s-a schimbat sediul și la această AGA domnul Birlică ne-a prezentat, la toți acționarii, costumele pe care le-a obținut de la „Fit for you”. Barter. Și a spus că sunt foarte valoroase, 9.000 de euro, și îi e frică să le dea la gestionar ca să nu dispară. Ei, ca să înțelegeți, aceste costume au dispărut din birou de la dânsul. Dânsul le-a luat, nu le-a mai dat la magaziner, și a modificat pagini din contract…

…Ce costume?
Niște costume de stimulare. Stimulare electrică.

Deci aparatură de recuperare.
Da. Aceste costume sunt scumpe. Eu nu știu, aceste costume costau într-adevăr 9.000 de euro? Așa a comunicat el. Că prin contractul de publicitate el a adus aceste costume și că acum jucătorii se vor recupera mult mai ușor. Și, în final, ce s-a întâmplat? Pagina din contract… După ce dânsul a plecat m-am uitat pe acest contract și am văzut că pagina întâi… Deci contractul avea două pagini. Pagina întâi a fost schimbată și au dispărut costumele. Au rămas doar serviciile. Pe servicii a semnat dânsul, că a primit servicii de 71.000 de lei. Și nimeni nu știe ce servicii au fost de banii ăștia. Așa dânsul a lucrat. Și nu e singurul caz. Vă spun că toate contractele barter au fost la el, nu a știut nimeni, nu a facturat nimeni. Și în ultima zi, când dânsul și-a depus demisia, i-a pus sub ușă directorului economic. El singur a făcut facturi de prestare servicii și ceilalți, în contravaloare, i-au făcut facturi de marfă sau de servicii. Și el a semnat pe aceste facturi, pe aceste avize. Tot. Semnătura lui. S-a încărcat cu niște gestiuni… Dânsul nici nu înțelege ce înseamnă asta. Deci, nu… Eu am impresia că, pe lângă faptul că e un escroc și un hoț, nici nu înțelege că legal… Eu n-am înțeles cum putea el să se încarce cu aceste proceduri care nu au intrat în gestiune și nu au fost predate nimănui la club.

„Nu ținem de acest club. Dacă vine cineva și are posibilitate mai mare decât noi, ne dăm la o parte. Dar, până acum, nimeni n-a adus un leu. Doar scandaluri”

OK. Este bine că ați acceptat să răspundeți la telefon și că v-ați spus punctul de vedere.
Nu am vrut să îmi spun opinia în presă, nu am vrut să… Dar acum atât de mult lucrurile au luat un aspect că nu puteam să nu intervin. Și o să facem și o conferință de presă. Sunt prea multe lucruri care s-au întâmplat și… Nu se mai poate așa. Am gândit că nu e bine să începem acest război ca scandal în presă dar s-a ajuns prea departe. Dacă s-a ajuns să se spună că eu am luat banii de la Fan Shop, vă dați seama că… Câți bani erau la Fan Shop, că s-au plătit cheltuielile de meci! 1.000 de lei sau cât o fi fost.

Încă o ultimă chestiune. Simțiți că încearcă să vă ia cineva clubul?
Mm… Nu știu. De fapt, eu nici nu înțeleg. Noi am spus că dacă este cineva interesat să ia, și care consideră că poate să aducă acest club unde… Și are posibilitate mai mare ca noi, noi întotdeauna am spus chestia asta, că noi ne dăm… Ori suntem de acord să fim împreună, ori ne dăm la o parte dacă e cineva mai puternic. Cu mare plăcere. Nu ținem de acest club. Doar că la ora aceasta, în afara scandalului, n-a venit nimeni să aducă un leu. Deci asta e problema mare. Deci, poate încearcă, dar nu încearcă să vină să aducă ceva, ei încearcă să ne discrediteze pe noi. Dar niciunul n-a venit să spună: uite, iau clubul și investesc. Că nu era o problemă. Dar să fie, într-adevăr, cu o potență financiară, nu să vină un suporter de pe stradă să spună că ia clubul. Ce face suporterul ăla mâine cu el? Deci, asta e ideea: nu știu dacă există interes, noi mereu am spus că nu ne ținem de acest club, doar că în afara scandalurilor nu a existat nimic!

Articol scris de Matei UDREA

Marius ANGHEL 17 May. 2016, 00:47 Liga 2
Pe aceeași temă