Vara trecută marca de opt ori în teste pentru ACS Poli dar nu a fost reținut în trupa de Liga a II-a. După un tur la Flacăra, Alin Andronic a ales calea Germaniei și e mulțumit de turnura vieții sale. Joacă în ligile inferioare dar se află într-o comunitate în adevăratul sens al cuvântului și plănuiește să se facă ofițer de poliție. La amatorii de la VfR Wenings evoluează alături de ex-lugojenii Ramon Anghel și Mirel Drăguț.
Ca junior Andronic a avut și ghinion, deși a ajuns la FC Național după terminarea liceului Banatul, tânărul atacant a avut parte de accidentări pe bandă rulantă. Nu a mai apucat să debuteze în „A” sub comanda lui Sorin Cârțu și s-a întors în Timișoara, la Calor, apoi la Recaș. Echipă cu care a promovat, marcând cinci goluri într-un sezon în care a fost din nou deranjat de accidentări. Nu a fost reținut la ACS Poli deși a marcat de opt ori în amicale. Și, după o scurtă perioadă la Flacăra, echipă rău-platnică cu care a terminat turul pe 1 în C, a luat calea Germaniei. „Eu tot voiam să plec din România, eram scârbit de ceea ce se întâmplă la noi in fotbal și ce fel de antrenori și oameni sunt la conducerea cluburilor”, spune Andronic.
Wenings, altă civilizație
Alin avea să ajungă în februarie la VfR Wenings, echipa unui orășel din landul Hesse, aflat în centrul Germaniei. Cel care i-a intermediat sosirea a fost noul coechipier Ramon Anghel. Fost jucător la Auxerre Lugoj, acesta era deja stabilit acolo și juca pentru formația locală. Micuțul club se află în liga numită Kreisoberliga, undeva la nivelul 8 în stufosul sistem german. Condițiile de la echipa din Wenings sunt însă mai bune ca la multe divizionare B de pe la noi.
„Am vorbit cu Ramón, care e în Germania de un an și ceva, și el a vorbit la echipa aceasta. Oamenii de aici vor la anul să facă o echipă bună, să promoveze și așa am ajuns aici. Ca și condiții pot să zic că sunt la fel ca-n Liga a III-a la noi, poate chiar mai bune. Echipa are două terenuri de antrenament și ambele cu nocturnă, clădirea unde sunt vestiarele e cu două etaje. Jos vestiare, sus, barul echipei și al suporterilor, unde după fiecare meci stau echipele și urmăresc Bundesliga sau meciuri din Champions League. Bei bere, se afișează rezultatele celorlaltor echipe din serie, mănânci, etc. Echipa e foarte iubită iar ei sunt foarte pasionați. La meciuri se plătește intrare numai din dragul de a ajuta echipa”, povestește timișoreanul Alin Andronic.
Fostul jucător al Recașului s-a integrat rapid la noua echipă și în comunitatea orășelului german. Andronic a răsplătit ospitalitatea devenind golgheter, a marcat nouă goluri pentru VfR Wenings în retur. De altfel, în ultimul joc, românii gazdelor au marcat toate golurile în victoria, scor 4-1, cu SSV Lindheim II. Mirel Drăguț, celălalt fost jucător al Auxerre-ului lugojean aflat la echipă, a marcat o dublă, iar Andronic și Ramon Anghel, au înscris o dată. „Alb-verzii” ocupă doar locul 8 din cauza parcursului din tur, dar au planuri mari. Portughezul Pedro Rufino (40 ani), aflat la Kickers Offenbach în 3. Liga, urmează să preia echipa ca antrenor-jucător.
Ofițer, cu ochii pe compatrioți
Cei din Wenings i-au propus lui Alin să fie chiar profesor în localitate dar limba a fost un impediment. Acum, timișoreanul e sprijinit de stat pentru a ajunge polițist, nemții îi plătesc inclusiv cazarea și un curs de germană pentru a urma Academia de Poliție. În acest caz, cetățenia română e un avantaj, motivele nu sunt măgulitoare din păcate…
„Eu am venit cu gândul să și lucrez. Până acum mai lucram în weekend dar de acum o să încep un curs de germană sponsorizat de stat, pentru că am fost la Poliție și vreau să fac Academia. Ei m-au verificat și mă vor. Un avantaj e că sunt mulți români care fac probleme în Germania și eu vorbesc și engleza. De acolo s-a mers mai departe și primesc cursul plătit de stat și bani de chirie și de trăit, tot de la stat, ca sa învăț, și anul viitor o să mă înscriu la Poliție” Alin Andronic, jucător VfR Wenings
Despre ACS Poli: „Au rămas alții, pe criterii care nu au legătură cu fotbalul”
Alin Andronic a fost unul dintre atacanții remarcați la trialurile organizate vara trecută pentru formarea scheletului lui ACS Poli. Deși a marcat multe goluri în teste, atacantul de 25 de ani nu a fost reținut și acuză că selecția nu a fost făcută tocmai corect atunci. Totodată, el nu regretă că nu a rămas sub comanda lui Vali Velcea, fiind convins că tot răul a fost spre bine și se bucură de perspective mai bune în Germania.
„ACS Recaș era o echipă foarte bună, mă rog, nu sunt eu în măsură să zic pe cine trebuiau sa țină, dar au fost multe mâncătorii cu alți jucători veniți. Trebuiau să rămână unii de la Recaș și au rămas alții, pe criterii care nu au legătură cu fotbalul. Am avut opt goluri, dar degeaba, mulțumită unor oameni care au avut grijă sa pună multe vorbe „bune”. Dar e mai bine așa, că altfel nu ajungeam aici”, a conchis Andronic.
„Vreau ca în câțiva ani, după ce termin studiile, să-mi aduc părinții în Germania. Ei m-au sprijinit mereu cu orice si vreau ca măcar la bătrânețe să îi ajut cât pot de mult”, Alin Andronic
Articol de Cornel BIHOLARI (BanatSport)