Vara cesiunilor în Liga 2! Mai mult de o treime din cluburile care vor evolua în noul sezon au primit dreptul de joc de la alte echipe. Brăila, Ripensia și Constanța, modificări pe ultima 100 de metri

Marius ANGHEL 19 Jul. 2021, 21:51 Liga 2
Vara cesiunilor în Liga 2! Mai mult de o treime din cluburile care vor evolua în noul sezon au primit dreptul de joc de la alte echipe. Brăila, Ripensia și Constanța, modificări pe ultima 100 de metri

Șapte dintre cele 20 de echipe care vor evolua în noul sezon de Liga 2, ediția 2021-2022, au suferit modificări juridice în această vară. Mai mult de o treime. Un procent foarte mare față de cum s-a procedat în anii trecuți în special la Liga 3, unde amatorismul este în floare.

Dacă în situația unora, schimbările erau anunțate de perioade mai îndepărtate, cazul Buzău, sau apropiate, cazul Brașov, Şelimbăr sau ASU Poli, în situația celor de la Ripensia Timișoara a fost o surpriză totală, după ce clubul a păstrat secretă până în ultima clipă această modificare. Aproape la fel a procedat și echipa nou-promovată din Brăila, însă care și-a anunțat planul în urmă cu patru zile.

Schimbări aprobate la Șelimbăr, Brașov, Buzău, Brăila și ambele echipe din Timișoara, ASU Poli și Ripensia. La Constanța urmează

Momentan, în mod oficial, doar șase cereri de schimbare au fost aprobate în ședința de Comitet Executiv al FRF de astăzi, 19 iulie, urmând ca și ultima să fie aprobată probabil într-o ședință de Comitet de Urgență, mai ales că federația a promovat denumirea nouă a clubului la evenimentul în care s-a stabilit prin tragere la sorți programul noului sezon. Este vorba despre Unirea Constanța, care a cesionat locul Farului Constanța.

CS Viitorul Șelimbăr și-a cesionat dreptul de participare în Liga 2 către Clubul Sportiv Comunal 1599 Șelimbăr, CSM Corona Brașov către ACS Fotbal Club Brașov-Steagul Renaște, SCM Gloria Buzău către AS Fotbal Club Buzău, ACS Dacia Unirea Brăila către Asociația Fotbal Club 1919 Dacia Unirea Brăila, ACS ASU Politehnica Timișoara către SSU Politehnica Timișoara, iar ACS Ripensia Timișoara către SC FC Ripensia Timișoara.

”Am avut un subiect pe ordinea de zi referitor la modificări ale formelor juridice ale unor cluburi. Astfel, au fost aprobate câteva modificări de forme juridice ale unor cluburi care au trecut din drept public în drept privat sau invers, din drept privat în drept public. Avem, totodată, și cluburi care și-au schimbat forma de organizare din asociații sportive de drept privat în societăți pe acțiuni. Ca urmare al unui interes mai mare, am putea spune, arătat de mediul privat de la nivel local în susținerea echipelor respective de fotbal”, a comentat președintele FRF Răzvan Burleanu aceste schimbări, după ședința de Comitet Executiv din 19 iulie.

”Aprobă cu majoritate de voturi (o abținere) cesiunea dreptului de participare în competiții (Liga a 2-a) de la CS Viitorul Șelimbăr către Clubul Sportiv Comunal 1599 Șelimbăr. Prin urmare dispune afilierea CS Comunal Șelimbăr și dezafilierea CS Viitorul Șelimbăr.

Aprobă cu majoritate de voturi (un vot împotrivă) cesiunea dreptului de participare în competiții (Liga a 2-a) de la CSM Corona Brașov către ACS Fotbal Club Brașov-Steagul Renaște. Prin urmare dispune afilierea ACS Fotbal Club Brașov-Steagul Renaște și dezafilierea CSM Corona Brașov.

Aprobă cu majoritate de voturi (o abținere) cesiunea dreptului de participare în competiții (Liga a 2-a) de la SCM Gloria Buzău către AS Fotbal Club Buzău. Prin urmare dispune afilierea AS Fotbal Club Buzău și dezafilierea SCM Gloria Buzău.

Aprobă cu majoritate de voturi (un vot împotrivă) cesiunea dreptului de participare în competiții (Liga a 3-a) de la ACS Dacia Unirea Brăila către Asociația Fotbal Club 1919 Dacia Unirea Brăila. Prin urmare dispune afilierea AFC 1919 Dacia Unirea Brăila și dezafilierea ACS Unirea Brăila.

Aprobă cu majoritate de voturi (o abținere) cesiunea dreptului de participare în competiții (Liga a 2-a) de la ACS ASU Politehnica Timișoara către SSU Politehnica Timișoara. Prin urmare dispune afilierea SSU Politehnica Timișoara și dezafilierea ACS ASU Politehnica Timișoara.

Aprobă cu majoritate de voturi (o abținere) cesiunea dreptului de participare în competiții (Liga a 2-a) de la ACS Ripensia Timișoara către SC FC Ripensia Timișoara. Prin urmare dispune afilierea SC FC Ripensia Timișoara și dezafilierea ACS Ripensia Timișoara”, au fost deciziile Comitetului Executiv al FRF.

Modificări și în Regulamentul de certificare al Ligii a 2-a

În urma atâtor cereri de schimbare primite în această vară, FRF a aprobat și propunerea președintelui Concordia Chiajna, Auraș Brașoveanu, unul dintre cei doi reprezentanți ai Ligii 2 în Comitetul Executiv, de modificare a unor prevederi din ”Regulamentul de certificare al Ligii a 2-a” astfel:

”Aprobă cu unanimitate de voturi modificarea art 12 alin 4 din Regulamentul de certificare al Ligii a 2-a, acesta urmând a se completa astfel: Certificatul de participare la campionatul național Liga a 2-a nu poate fi transferat către altă persoană juridică (club sportiv) dacă structura sportivă care a fost certificată își pierde identitatea. Prin excepție, în cazul transferării în orice mod a activității sportive către o altă structură (club sportiv), care astfel devine continuatoarea de fapt și de drept a clubului certificat, aceasta dobândește ca efect al transferului (cesiunii) și certificatul eliberat clubului al cărui continuator este.
Aprobă cu unanimitate de voturi modificarea art 4 alin. 5 teza finală din ROAF în sensul că:
Cu excepția situației în care se constată că nu sunt încălcate criteriile de integritate a competițiilor prevăzute de art. 3 din prezentul Regulament, precum și principiile arătate în prezentul articol, vor fi considerate modificări ale formei juridice care încalcă prevederile de mai sus:
– schimbarea denumirii, a sediului și asociaților/acționarilor clubului, dacă sunt efectuate concomitent sau la mai puțin de 24 de luni;
– cesiunea drepturilor de participare în competiții ale mai multor structuri sportive către o singură structură sportivă;
– cesiunea dreptului de participare de la un club sportiv de drept privat către un alt club de drept privat;”

Echipele care participă în noul sezon de Liga 2, ediția 2021/2022:

  • FC Hermannstadt, Astra, Politehnica Iași, Dunărea Călărași, FK Csikszereda, SSU Politehnica Timișoara, Unirea Constanţa, Petrolul Ploieşti, Viitorul Pandurii Târgu Jiu, Metaloglobus Bucureşti, Universitatea Cluj, Ripensia Timișoara, FC Buzău, Concordia Chiajna, Unirea Slobozia, Dacia Unirea Brăila, Steaua Bucureşti, FC Brașov Steagul Renaște, CS Comunal Șelimbăr și Unirea Dej.

https://liga2.prosport.ro/seria-1/se-trage-la-sorti-programul-noului-sezon-de-liga-2-editia-2021-2022-19192427

Marius ANGHEL 19 Jul. 2021, 21:51 Liga 2
Pe aceeași temă