Unchiul său a scris istorie la Steaua, dar el respiră pentru Dinamo! Dorinel Rotariu vrea în echipa mare a „câinilor” la numai 17 ani

Marius ANGHEL 28 Dec. 2012, 16:45 Special
Unchiul său a scris istorie la Steaua, dar el respiră pentru Dinamo!** Dorinel Rotariu vrea în echipa mare a

Unchiul său a scris istorie la Timișoara și la Steaua, dar el a ales să joace la Dinamo

Dorinel Rotariu a făcut un salt enorm ca fotbalist în ultima jumătate de an, de când a plecat din Banat în București

A practicat mai întâi tenisul, dar i-a fost foarte greu să stea departe de fotbal, când atât tatăl, cât și unchiul său au făcut carieră în acest sport. A jucat la juniorii Politehnicii, dar a primit foarte puține șanse de a evolua măcar la echipa a doua a alb-violeților. Apoi, destrămarea clubului timișorean l-a determinat în vară să își încerce norocul în Capitală. „Am vrut să caut ceva care să mă motiveze mai mult. Ceea ce s-a întâmplat cu Poli a fost regretabil și am căutat un alt loc în care să mă afirm, să încep totul de la zero, să am un anturaj nou”, a explicat tânărul mijlocaș ofensiv.

Rezultatele se văd deja: Dorinel a ajuns titular în Liga a II-a, la Dinamo II și la naționala de juniori, pentru care a reușit să și marcheze un gol important în jocul din deplasare, cu Israel.

„E mai rapid decât Ozil”

Dorinel mai are mult de tras până când antrenorul de la prima echipă a „câinilor” îl va selecta pentru marile meciuri, însă antrenorii care l-au crescut (tatăl și unchiul său) sunt convinși că va ajunge un mare fotbalist.

„De la vârsta de patru-cinci ani am văzut că e talentat la toate sporturile, mergea împreună cu mine și cu Ilie peste tot, la tenis de camp, tenis cu piciorul, fotbal. Am făcut multe antrenamente de individualizare cu el, pe perioadele de vacanță am lucrat împreună. Are foarte multe calități, are o inventivitate în joc și o tehnică în regim de viteză cu mingea la picior. Și e un executant bun de faze fixe, cum în România sunt din ce în ce mai puțini. Nu seamănă nici cu mine, nici cu Ilie. E mai bun. E mai înalt decât noi și are o tehnică mai bună. Noi am avut o agresivitate mai mare. Eu l-aș compara, păstrând proporțile, cu Ozil. Au același stil de joc, dar pe Dorinel îl văd mai rapid decât Ozil, atunci când are mingea la picior” – așa îl descrie Iosif Rotariu, omul care l-a anihilat pe Maradona la Mondialul din ”90. „Eu aș mai adăuga că mai are o calitate, aceea de marcator. Are sânge rece și are execuții foarte bune”, a completat Ilie, tatăl lui Dorinel.

Nu i-a plăcut la Academia lui Hagi

Roti ar fi vrut să-și vadă nepotul în tricoul uneia dintre echipele la care a jucat și el (Poli sau Steaua), însă respectă alegerea făcută de Dorinel. „A fost opțiunea lui. Lui i-a plăcut la Dinamo și a hotărât să rămână. El a mai fost și la Gică Hagi, dar la Dinamo s-a acomodat mai repede, având acolo și câțiva colegi de la Timișoara”, a spus Iosif Rotariu.

„Un salt fantastic în ultimul an”

Chiar dacă Dorinel este primul și singurul dinamovist din familie, Ilie Rotariu recunoaște că plecarea în Capitală a însemnat un mare atu pentru cariera fiului său. „Dinamo, în ultima perioadă, s-a axat foarte mult pe jucătorii tineri. A luat cei mai valoroși jucători din țară la nivel de copii și juniori. Îi e dor de casă, dar în primul rand îi e dor de fotbal. La el s-a văzut în ultimul an un salt calitativ deosebit. Eu, care sunt mult mai aproape de el, pot să spun că a făcut un salt fantastic, cel puțin în ultimele patru luni, de când a plecat la Dinamo. A început să joace titular la lotul național, a început să marcheze și acolo și, din discuțiile pe care le-am avut cu antrenorii lui de la Dinamo și de la națională, toți îi prevăd un viitor frumos”, a declarat Ilie Rotariu.

Probabil că unchiul meu era mai bucuros dacă aș fi jucat la Poli. La Steaua, mai greu, acolo sunt jucători foarte buni și posturile sunt ocupate
Dorinel Rotariu, mijlocaș Dinamo II

La Timișoara a avut destul de puține șanse și, dacă ar fi rămas, s-ar fi plafonat, nu cred că ar fi făcut un progres
Iosif Rotariu, unchiul lui Dorinel, fost internațional român

Nu este frumos ce se întâmplă la Dinamo, sunt probleme cu banii, sper să se rezolve cât mai curând. Pentru mine, banii sunt pe al treilea loc, după fotbal și familie
Dorinel Rotariu, mijlocaș Dinamo II

„Timișoara s-a mutat la București”

Dorinel se simte foarte bine la Dinamo, mai ales că joacă împreună cu alți patru jucători care au ajuns în curtea „câinilor” tot de la Timișoara: Roman, Filip, Buia și Dobrosavlevici. „Se poate spune că Timișoara s-a mutat la București. Mă bucur că nu sunt singur, mă înțeleg foarte bine cu băieții. Ei sunt toți cu un an mai mari decât mine, dar asta mă motivează și mai mult”, a declarat Dorinel Rotariu.

Nu visează la Barcelona

Dorinel îi admiră pe fotbaliștii de la Barca și Real Madrid, însă visul lui nu e acela de a juca pentru cele două superputeri din Spania. „Orice jucător visează să joace la Barcelona, dar eu aș vrea să joc la o echipă mai jos cu un nivel, de exemplu Atletico Madrid sau Bilbao, Marseille, Olympique Lyon sau o echipă din Germania, nu contează care. Jucătorii mei preferați, pe care îi am ca exemple, sunt Pedro și Di Maria”, a spus mijlocașul care își va serba majoratul vara viitoare.

Articol scris de Radu FAUR

Marius ANGHEL 28 Dec. 2012, 16:45 Special
Pe aceeași temă