Unul dintre orașele în care Federația Română de Fotbal vrea să își deschidă un Centru de Excelență în fotbal este Suceava. Edilul Ion Lungu a răspuns afirmativ propunerii de asociere prin intermediul Asociației Județene de Fotbal Suceava și va propune acest proiect în viitoarea ședință a Consiliului Local. Primarul a accepta acest parteneriat după mai multe negocieri în urma cărora s-au scos din contract mai multe puncte care nu-i conveneau. Complexul sportiv de la LPS Suceava va fi cel care va găzdui Centrul de Excelență.
„Este o solicitare venită din partea Federației Române de Fotbal ca să facem un Centru de Excelență în Suceava. Am mai primit o data această propunere, dar era vorba despre niște sume pe transferuri cu care nu am fost de acord. Până la urma au fost scoase. Ca atare, voi propune în următoarea ședința a Consiliului Local, de pe 28 mai, un proiect de hotărâre prin care să ne asociem cu Federația Română de Fotbal. Noi vom intra în acest proiect cu complexul sportiv de la LPS Suceava. Acolo vor fi spații pentru cazare, masă și celelalte atribuții care revin municipalității”, a anunțat, citat de gazetasv.ro, Ion Lungu.
Conform sursei citate, în momentul de față, la campusul școlar din cadrul Liceului cu Program Sportiv se lucrează intens, acesta urmând să fie finalizat cel târziu în luna decembrie. Problema este că proiectul prin care s-a obținut finanțare europeană nu prevede ca terenul de fotbal să aibă tribune și vestiare. „Din păcate, noi lucrăm cu materialul clientului, iar despre proiectul care a fost depus acum șapte ani de zile, noi, cei din Primărie, nici nu am fost întrebați. Încercăm să-l adaptăm din mers, dar o serie de lucrări de acolo nu mai pot fi prinse în proiectul european. Trebuie făcute separat, independent, pe investițiile Primariei. Sunt de acord că ar trebui să facem un lucru bun acolo. Totuși, stadion fără tribune și cabine pentru jucatori parcă nu merge. Sunt mai multe variante. Așteptăm propunerea proiectantului, vom aproba indicatorii tehnico-economici și trebuie să facem modificări în lista de investiții, astfel încât să continuăm lucrările de acolo pe cheltuiala proprie a municipalității”, a mai spus primarul Sucevei.
Formarea unui Centru de Excelență în Suceava presupune ca Liceul cu Program Sportiv Suceava să găzduiască o grupă cu cei mai talentați 25 de copii din regiune care intră în clasa a IX-a. Federația promite o investiție de 250.000 de euro pentru materiale și salarii, plus infrastructură, aici fiind luată în calcul modernizarea stadionului din Ițcani. De cealaltă parte, Consiliul Local Suceava ar urma să suporte cheltuielile cu transportul, masa și cazarea tinerilor fotbaliști. Veniturile rezultate din vânzarea jucătorilor se vor împărți astfel: 50% la clubul de proveniență, 25% la Consiliul Local Suceava și 25% la Federația Română de Fotbal.