SPECIAL | „Am crezut că-l văd pe Cristi Chivu”. Ogăraru e mândru de singurul român de la Ajax. Cum arată o zi de fotbalist la Academia Ajax | VIDEO

Marius ANGHEL 02 Jan. 2017, 15:04 Special

Puțini români au reușit performanța de a ajunge să evolueze pentru prestigiosul club olandez Ajax Amsterdam. Îi putem număra chiar pe degetele unei singure mâini. Cristian Chivu, Bogdan Lobonț, Nicolae Mitea sau George Ogăraru au jucat pentru „lăncieri” și au făcut mii de români mândri atunci când conaționalii lor impresionau în Champions League. Ar mai fi și legendarul antrenor Ștefan Kovacs, timișoreanul care a intrat în istoria clubului după ce a cucerit Cupa Campionilor Europeni de două ori, Supercupa Europei și Cupa Intercontinentală. Acum, în zilele noastre, un puști orădean e pe cale să-i urmeze pe cei tocmai amintiți și să ne facă din nou mândri.

Ricardo Farcaș (16 ani), căpitanul echipei naționale Under 17 a României, este singurul român care în viitorul apropiat ar putea juca pentru Ajax Amsterdam. Internaționalul orădean este considerat unul dintre cei mai talentați juniori ai Academiei Ajax, drept dovadă că zilele trecute a fost protagonistul unui filmuleț realizat de Ajax TV. Ricardo le-a povestit și arătat fanilor echipei olandeze modul în care decurce o zi normală din viața sa, în cadrul Academiei. 

  • Născut pe 24 iunie 2000, Ricardo este fiul lui Florin Farcaș, fost fotbalist al FC Bihor, actualmente coordonator la secția de fotbal a CSM Oradea și fost antrenor în acest sezon la echipa din Liga 2 Luceafărul Oradea. Încurajat de tatăl său, juniorul a început fotbalul la Luceafărul Oradea, timp de doi ani a activat la Arsenal Elite Academy din Salonic, iar din luna iulie a anului 2016 a semnat un contract pe trei ani cu Ajax Amsterdam.

 

Filmulețul în care Ricardo Farcaș e „vedetă” începe cu prezentarea părinților săi adoptivi din Olanda. Clubul Ajax pune mare preț pe acomodarea cât mai ușoară a jucătorilor săi străini, astfel că îi plasează în familii olandeze, unde să crească sănătos. „Ricki”, așa cum este poreclit Ricardo, a ajuns la familia Van Bruggen, care îl tratează ca pe propriul lor copil. „Mergem la meciuri împreună, la cumpărături, jucăm diverse jocuri împreună. E super! Mă simt foarte bine și compensează lipsa familiei mele de care îmi este foarte dor tot timpul”, spune în filmuleț orădeanul, care își începe ziua cu mersul la școală. „Zilnic facem câte între două și patru ore de limbă olandeză. Am progresat mult, vorbesc bine, dar încă nu la perfecție”, declară Farcaș, care, pe lângă neerlandeza pe care o învață de la profesoara Juf Marie, mai poate vorbi în engleză și greacă.


Ricardo Farcaș, singurul român de la Academia Ajax, a fost vedetă pentru o zi la Ajax TV

Ogăraru: „Îmi place foarte tare de el și mă bucur că am reușit să-l aducem la Ajax”

La Ajax, Ricardo Farcaș este încurajat și are tot sprijinul și din partea lui George Ogăraru. Fostul stelist este „secundul” lui Marcel Kaizer la Jong Ajax, echipa a doua a grupării batave, după ce în vară a fost promovat de la echipa Under 18, acolo unde era antrenor principal.

„Sunt fratele lui mai mare! De fapt, el e fratele meu mai mic, dar e mai mare de înălțime. Prima dată când l-am văzut mi-a dat impresia că-l văd pe Cristi Chivu. Îmi place foarte tare de el și mă bucur că am reușit să-l aducem aici la Ajax. Este, după cum probabil știți, singurul jucător român din Academia Ajaxului. E o mândrie pentru noi, în special pentru mine”, spune Ogăraru în care filmuleț atunci când se întâlnește cu Ricardo. „George este alături de mine tot timpul, mă ajută în tot ceea ce fac și îi mulțumesc pentru asta”, afirmă și juniorul orădean.


George Ogăraru îl ajută pe Roberto Farcaș să se acomodeze cât mai repede la Ajax

Românul a fost folosit la început de antrenorii săi ca fundaș central, iar în ultimele meciuri a evoluat ca mijlocaș la închidere, post ce i-a permis să avanseze mai mult și chiar să înscrie de două ori pentru echipa Under 17.

  • Cristian Chivu este unul dintre cei mai iubiți jucători care au îmbrăcat tricoul lui Ajax. Reșițeanul a evoluat timp de patru ani pentru echipa olandeză, între 1999 și 2003, perioadă în care a evoluat alături de jucători precum Ibrahimovici, Van der Vaart sau Sneijder și cărora le-a fost căpitan. În cele 107 meciuri jucat la Ajax, Chivu a înscris 13 goluri și a reușit să câștige campionatul, cupa și supercupa.

 

După câteva cadre în care Ricardo Farcaș este filmat la antrenamente, clipul continuă cu prezentarea casei și părinților adoptivi care îl găzduiesc în Olanda. În final, orădeanul merge în camera sa și ia legătura telefonic cu tatăl său, Florin Farcaș, care tocmai ce îi trimisese un mesaj de încurajare prin SMS.


Părinții adoptivi ai lui Roberto Farcaș din Olanda


Roberto vorbește la telefon cu părinții săi din România


Juf Marie e profesoara care îl ajută pe Roberto Farcaș să învețe cât mai repede limba neerlandeză

Articol scris de Marius ANGHEL

Marius ANGHEL 02 Jan. 2017, 15:04 Special
Pe aceeași temă