Campionatul Ligii 2 se pregătește de cel mai inedit sezon din ultimii ani, poate din întreaga sa existență. O singură serie cu 22 de echipe au gândit oficialii Federației Române de Fotbal, doar că noul sistem devine greu de pus în practică. Multitudinea de echipe aflate în prag de faliment sau care se confruntă cu condiții financiare le dau bătăi de cap federalilor.
Situația cea mai gravă este la Petrolul. Clubul ploieștean a intrat în faliment, a fost abandonat și nu se va mai înscrie în campionat. Într-o situație apropiată se află și FC Brașov sau Farul Constanța. În cazul „marinarilor” s-a decis intrarea în faliment, dar decizia a fost contestată, în timp ce „Steagului” și s-a prelungit agonia.
Alte patru echipe care și-au câștigat sportiv dreptul de a juca în noul sezon al Ligii 2 nu au o situație mai roz. FCM Baia Mare, ACS Berceni, Șoimii Pâncota sunt în situații financiare disperate și au șanse infime să se înscrie în liga secundă, în timp ce SC Bacău și-a reluat pregătirile, însă are tot o situație extrem de delicată din cauza întârzierilor venirii banilor de la autoritățile locale.
În această situație, Liga 2 are doar 15 echipe aproape sigure de participarea în noul sezon: ACS Poli Timișoara, Dunărea Călărași, Dacia Unirea Brăila, FC Academica Clinceni, UTA Bătrâna Doamnă, Chindia Târgoviște, CS Mioveni, CS Balotești, CSM Râmnicu Vâlcea, Olimpia Satu Mare, Sepsi OSK Sfântu Gheorghe, Juventus București, CS Afumați, ASU Poli Timișoara și Luceafărul Oradea.
Retrogradatele ar putea continua în Liga 2
Oficialii FRF au început să ia legătura, telefonic, cu reprezentanții echipelor care au retrogradat, ca la mica publicitate. Aceștia au fost întrebați dacă situația lor financiară le-ar permite înscrierea în liga secundă și dacă doresc acest lucru. E cazul celor de la Rapid CFR Suceava, Bucovina Pojorâta, Universitatea Cluj, Unirea Tărlungeni și Metalul Reșița, formații care au retrogradat în sezonul recent încheiat. Dintre aceste, Auraș Brașoveanu, reprezentantul cluburilor din Liga 2 în Comitetul Executiv al FRF, spunea că Rapid Suceava și Unirea Tărlungeni și-au depus deja cereri pentru a juca în noua ediție a eșalonul secund dacă se va ivi ocazie unei retrageri.
„Am avut o discuție cu cineva din cadrul FRF care ne-a recomandat să facem această cerere pentru a jucat în Liga 2, deoarece există probleme cu numărul de echipe, pe care am și făcut-o oficial. Am depus-o astăzi. Clubul poate fi pregătit pentru Liga 2. În momentul ăsta nu pot să spun că este pregătit pentru că nu am luat în calcul decât într-o măsură foarte mică să evoluăm tot în Liga 2. Mai rămâne să vedem și unde, deoarece la Reșița s-a schimbat conducerea primăriei și încă nu a fost validat noul primar și trebuie să discut cu dumnealui să vedem ce intenții are vizavi de Metalul. Reșița este, normal, prima opțiune”, a spus principalul acționar al echipei Metalul Reșița, Cătălin Rufă.
„Am făcut noi cerere către federația română ca în cazul unui loc vacant în Liga a 2-a într-un format cu 22 de echipe suntem doritori să participăm în continuare. Noi și cei de la Suceava am avut propria inițiativă. Noi încercăm să ne reorganizăm mai departe, dar încă nu putem da încă un răspuns sigur până în 15 iulie, data ultima de înscriere. Așteptăm să vedem, în primul și în primul rând, pe ce criterii financiare ne situăm. Dorim, acum să vedem la ce numitor comun o să ajungem în următoarele două săptămâni. Atâta timp cât avem un buget bine conturat ca să putem, puținul ăla, să-l oferim cu siguranță pe parcursul unui campionat, asta e politica noastră și a fost din totdeauna, plecăm la drum. Momentan se clatină ideea asta. Dacă vom reuși să ne conturăm un buget pentru Liga a 2-a, cu siguranță ne veți vedea în Liga a 2-a, altfel nu știu ce se va întâmpla”, a spus și Claudiu Cazan (foto mic, în stânga), directorul sportiv al clubului Unirea Tărlungeni.
Astfel, singurul criteriu pentru a evolua în liga secundă devine cel financiar, criteriul sportiv fiind în umbră. Regulamentul competiției spune că în cazul în care o echipă nu se înscrie în eșalonul doi, locul ei va fi luat de echipa retrogradată, clasată cel mai aproape de locurile care asigurau salvarea în sezonul precedent.
Gloria Buzău și Ceahlăul Piatra Neamț, alte echipe care au jucat în play-out, nu au cum să continue în Liga 2, deoarece au fost retrogradate în ultimele ligi ale județelor din care fac parte. Oricum, cele două cluburi se vor desființa.
Articol scris de Vlad MĂ‚CICĂ‚ȘAN și Marius ANGHEL