Sechelariu, viața și opera!

Marius ANGHEL 18 Feb. 2013, 11:38 Special
Sechelariu,** viața și opera!

Fostul primar al Bacăului și patron al echipei FCM va fi înmormântat mâine, în orașul natal

Dumitru Sechelariu a murit sâmbătă dimineață, la 54 de ani, într-o clinică din Viena. Acesta fusese operat săptămâna trecută la coloana vertebrală, dar a intrat în comă în urma unor complicații. Problema de fond a decesului a fost însă cancerul pulmonar. „Fuma și cinci pachete pe zi”, au povestit apropiații acestuia.

  Ieșit din viața publică în urmă cu un an, Sechelariu a fost un membru marcant în Cooperativa din fotbalul românesc, lucru recunoscut chiar de el: „Ne ajutam cu puncte, nu erau blaturi. Voiam să facem un anumit număr de puncte”.

În 2001, tot Sechelariu a fost primul patron de club care a reușit să cumpere un loc în prima divizie atunci când numărul de puncte nu a ieșit cum trebuia. În ”96 a devenit primar al Bacăului, post pe care l-a ocupat opt ani, și a îmbinat aproape perfect lupta pentru câștigarea voturilor cu cea pentru câștigarea punctelor. Abuzuri, schimburi ilicite de terenuri și „mafiotism”, așa cum îl caracterizează Ioan Becali, fac din Sechelariu un personaj care în România poartă numele de „baron local”. Acest lucru s-a întors împotriva sa odată cu terminarea mandatelor, în 2004. Un an mai târziu a fost în arest 45 de zile pentru luare de mită, schimburi și achiziții dubioase de terenuri, acțiuni petrecute în cel de-al doilea mandat (2000-2004) și de pe urma cărora fostul primar și persoane juridice apropiate lui au beneficiat de 80.000 de mp de teren din proprietatea Consiliului Local. Ulterior, a fost achitat.

Și-a pierdut fotbaliștii la poker

A continuat să finanțeze FCM Bacău până în 2007, când a cerut un milion de euro în schimbul pachetului majoritar. Dar asta după ce și-a pierdut trei dintre cei mai buni fotbaliști (n.r – Goian, E. Baciu și Lovin) la un joc de poker în fața prietenului de atunci, Gigi Becali, așa cum susțin oameni din fotbal. Legătura sa cu sportul nu s-a rezumat doar la sportul rege. A văzut în fiul său, Doruleț, un talent al curselor de karting și i-a construit acestuia un circuit în Bacău. Visa să îl vadă în Formula 1.

Mi-a lăsat cu limbă de moarte să nu îl las în pace pe Gigi Becali pentru că el niciodată nu s-a lăsat îngenuncheat de un cioban
Daniel Scânteie, președinte FCM Bacău

Sechelariu a trăit cu toată forța, a ars cu aceeași viteză ca o țigară
Adrian Porumboiu, finanțator Vaslui

Articol scris de Cristian Voinea și Sorina Oprițescu

Marius ANGHEL 18 Feb. 2013, 11:38 Special
Pe aceeași temă