Șapte cluburi din Liga 3 sunt calificate matematic în manșa semifinală a barajului de promovare în Liga 2. CS Hunedoara este prima din cele zece campioane ale acestui sezon

Marius ANGHEL 27 Apr. 2022, 15:12 Liga 3
Șapte cluburi din Liga 3 sunt calificate matematic în manșa semifinală a barajului de promovare în Liga 2. CS Hunedoara este prima din cele zece campioane ale acestui sezon

Cinci etape au mai rămas de disputat din play-off-ului acestui sezon de Liga 3, dintr-un total de nouă, deci fiecare echipă mai poate câștiga un maximum de 15 puncte. Destul de multe, din acest motiv situația în multe dintre cele zece serii nefiind încă sigură până în acest moment.

Chiar și în aceste condiții, sunt șapte cluburi care deja și-au asigurat matematic accederea în manșa semifinală a barajului de promovare în Liga 2, dintre care unul e sigur de încheierea sezonului pe locul 1, deci de titlul de campioană în ediția 2021-2022.

  • Un total de 20 de echipe, primele două clasate din fiecare grupă de play-off din cele zece serii ale Ligii 3, vor merge pentru început în manșa semifinală a barajului de promovare în Liga 2. Ulterior, zece dintre ele vor evolua în manșa finală a barajului, iar cinci vor promova.
  • Primele echipe care și-au asigurat matematic prezența la baraj sunt SC Oțelul Galați, CSM Focșani (ambele din Seria 2), Progresul Spartac (Seria 4), AFC Odorheiu Secuiesc (Seria 5), CSM Reșița, CSM Deva (ambele din Seria 7) și CS Hunedoara (Seria 9).

CS Hunedoara, prima echipă care și-a asigurat locul 1 în acest sezon de Liga 3. E campioana Seriei a 9-a

Singura echipă care până în acest moment, după desfășurarea etapei a 4-a a play-off-ului, și-a asigurat locul 1 în grupa sa este CS Hunedoara.

Aceasta are un total de 60 de puncte acumultate și se află la 23 de puncte în fața celor de la Unirea Ungheni, clasata pe locul 3, respectiv la 18 de Metalurgistul Cugir, formația situată pe locul 2. În această situație, trupa antrenată de Florin Maxim nu mai poate pierde locul 1 din play-off-ul Seriei a 9-a a Ligii 3 și poate primi deja din partea FRF trofeul de campioană a acestui sezon.

CS Hunedoara a încheiat sezonul regular cu 52 de puncte acumulate în 18 meciuri, în care nu a suferit gustul înfrângerii, având 17 victorii și o remiză, golaverajul fiind unul impresionat: 61-15. În cele patru jocuri din play-off desfășurate până acum, formația care joacă acasă pe stadionul ”Michael Klein” a înregistrat două victorii și două remize și un golaveraj 10-3, ajungând, astfel, la un total de 60 de puncte.

Clubul din Hunedoara nu este însă singurul cu 60 de puncte, la fel având și CSM Reșița, liderul din Seria a 7-a, care, de asemenea, nu a pierdut niciun meci în acest sezon.

Pentru ocuparea locului 2 este favorită Metalurgistul Cugir, însă șanse are și Unirea Ungheni, care are cinci puncte mai puțin decât trupa din Alba.

Primele două clasate din seriile 2 și 7 ale Ligii 3 sunt calificate la baraj

În două serii, situația luptei pentru locurile de baraj de promovare este stabilită. Cel puțin în privința încheierii pe primele două locuri, fiindcă în privința clasării pe locul 1 sau locul 2 lupta continuă, această ierarhie finală urmând să determine primul adversar de la baraje.

Este vorba despre Seriile 2 și 7.

În Seria 2, SC Oțelul Galați (58 puncte) și CSM Focșani (51 puncte) și-au asigurat menținerea pe primele două locuri, fiindcă Aerostar Bacău (35 puncte) și Metalul Buzău (33 puncte) nu le mai pot prinde. Gălățenii au șapte puncte în fața Focșaniului, deși sunt mari favoriți să fie campionii acestei serii.

În Seria a 7-a, CSM Reșița (60 puncte) și CSM Deva (49 puncte) sunt și ele matematic la baraj, deoarece Pandurii Târgu Jiu (34 puncte) și Voința Lupac (32 puncte) nu le mai pot depășit. Reșița are un avans de 11 puncte față de Deva, astfel că, în curând, va fi desemnată și ea campioana seriei.

Progresul Spartac și AFC Odorheiu Secuiesc sunt și ele matematic la baraj

În Seria a 4-a, Progresul Spartac este lider cu 55 de puncte și cu un avans de 18 puncte față de Rapid 2 (37 puncte), clasata pe locul 3, astfel că echipa din București și-a asigurat matematic locul de baraj.

Este mare favorită și la menținerea pe locul 1, fiindcă are un avans de șase puncte dață de CS Tunari (49 puncte), situata pe poziția a 2-a.

În schimb, în Seria a 5-a, matematic la baraj este calificată AFC Odorheiu Secuiesc, care are 53 de puncte adunate în acest sezon, cu 21 mai mult decât clasata pe locul 3, Olimpic Cetate Râșnov (32 puncte). Harghitenii sunt aproape siguri și de menținerea pe locul 1, deoarece au nouă puncte peste FC Pucioasa (46 puncte).

Play-off și play-out, noutatea acestui sezon de Liga 3

Actualul sezon al campionatului Ligii 3, ediția 2021-2022, început cu 100 de echipe în componență, împărțite în mod egal în zece serii, se desfășoară în trei faze.

În Faza I a avut loc sezonul regular, 10 serii, cu 10 echipe fiecare, cu meciuri tur-retur, iar acum se desfășoară Faza a II-a, în care în fiecare serie se joacă un play-off, între primele patru clasate, și un play-out, între celelalte șase echipe din clasamentul de la finalul sezonului regular. Play-off-ul se joacă în format tur-retur-tur, iar play-out-ul se joacă în format tur-retur.

După încheierea Fazei a II-a se trece la ultima partea de campionat. În Faza a III-a vor participa doar primele două clasate din play-off-uri, 20 de echipe în total. Se vor disputa două runde de baraj, exact cum a avut loc și în ediția trecută de Liga 3.

În runda semifinală – cele 20 de echipe vor fi împerecheate în zece dueluri în dublă manșă. De această dată, nu se va mai trage la sorți pentru stabilirea primei echipe gazdă, ci echipele de pe locurile 1 vor fi gazde în manșa retur.

Ordinea desfășurării meciurilor din runda semifinală a barajelor de promovare în Liga 2:

  • B1: Locul 1, Seria 1 v Locul 2, Seria 2
  • B2: Locul 1, Seria 2 v Locul 2, Seria 1
  • B3: Locul 1, Seria 3 v Locul 2, Seria 4
  • B4: Locul 1, Seria 4 v Locul 2, Seria 3
  • B5: Locul 1, Seria 5 v Locul 2, Seria 6
  • B6: Locul 1, Seria 6 v Locul 2, Seria 5
  • B7: Locul 1, Seria 7 v Locul 2, Seria 8
  • B8: Locul 1, Seria 8 v Locul 2, Seria 7
  • B9: Locul 1, Seria 9 v Locul 2, Seria 10
  • B10: Locul 1, Seria 10 v Locul 2, Seria 9

Ulterior, cele zece câștigătoare ale primei runde vor fi împerecheate în cinci dueluri ce vor fi decise în dublă manșă. De această dată însă, gazda meciului tur va fi decisă prin tragere la sorți. Baraje semifinale au loc în zilele de 25, respectiv 28 mai 2022.

Meciurilor din runda finală a barajelor de promovare în Liga 2:

  • Învingătoarea B1 v Învingătoarea B2
  • Învingătoarea B3 v Învingătoarea B4
  • Învingătoarea B5 v Învingătoarea B6
  • Învingătoarea B7 v Învingătoarea B8
  • Învingătoarea B9 v Învingătoarea B10

Cele cinci învingătoare ale rundei finale vor promova în sezonul 2022-2023 de Liga 2. Baraje finale au loc în zilele de 4, respectiv 8 iunie 2022.

Foto text: Corvinul Hunedoara, CSM Reșița și Progresul Spartac

Marius ANGHEL 27 Apr. 2022, 15:12 Liga 3
Pe aceeași temă