Preşedintele României, Klaus Iohannis, a anunţat, joi, 28 mai, în cadrul unei declaraţii de presă susţinute la Palatul Cotroceni, în urma discuţiilor avute cu reprezentanţii Guvernului privind stadiul epidemiei de coronavirus, o serie de măsuri de relaxare începând cu data de 1 iunie. Printre acestea se numără posibilitatea organizării de competiții sportive, dar numai în aer liber. În această categorie intră și jocurile de fotbal.
Iohannis a atras însă atenţia asupra faptului că nu s-a înregistrat o reducere semnificativă a noilor cazuri de infectare cu COVID-19. În ciuda acestui lucru, s-a decid adoptarea unor măsuri de relaxare de la 1 iunie. De la această dată se vor putea relua şi competiţiile sportive în cazul în care acestea se practică în aer liber.
”Am avut o ședință destul de lungă, împreună cu premierul Orban, cu mai mulți miniștri și consilieri prezidențiali. Am analizat situația în care ne află, stadiul epidemiei și ce măsuri se impun în perioada imediat următoare. Dați-mi voie să vă spun prima dată. Avem și astăzi 200 de cazuri noi. Avem aproape 200 de persoane la terapie intensivă, deci nu putem să vorbim de o reducere semnificativă a epidemiei. În consecință, în continuare, atenție, atenție, atenție!
În ceea ce priveşte, totuşi, măsurile de relaxare, avem şi câteva veşti pozitive. Începând din 1 iunie, câteva activităţi care până acum au fost interzise vor redeveni posibile. (…)
În ce priveşte competiţiile sportive, avem şi aici o veste bună. Se vor putea relua competiţiile sportive începând din 1 iunie, dar – atenţie! – pentru sporturile care se practică afară, în aer liber, şi mai puţin sporturi de contact. Deci sporturile vor fi, competiţiile vor fi posibile în aer liber, mai puţin sporturile de contact, şi competiţiile se vor desfăşura în această etapă fără spectatori”, a precizat preşedintele.
Alte măsuri de relaxare privesc redeschiderea teraselor, mersul la plajă, reluarea transportul internaţional, rutier şi feroviar sau spectacolele în aer liber cu maximum 500 de spectatori. Totodată, deplasările în afara localității vor fi libere de la 1 iunie.
O decizie care stârnește controverse este modul diferit în care sunt tratate competițiile sportive față de spectacolele permise tot în aer liber. Dacă acestora din urmă, spectacolelor, li se dă dreptul să aibă maximum 500 de spectatori, în schimb, meciurilor de fotbal, de exemplu, nu li se dă voie cu public în tribune.
Măsura e complet bizară. Luând exemplul cluburilor din Liga 2 care vor juca în play-off-ul pentru determinarea echipelor promovate în Liga 1, toate acestea beneficiază de stadioane cu multe locuri, în care distanțarea socială s-ar fi putut respecta cu ușurință pentru ca în tribune să ia loc măcar 500 de spectatori. Cu siguranță, un stadion de fotbal oferă un spațiu mult mai larg decât un spectacol care se va organiza în aer liber!?
”Ilie Oană” din Ploiești are o capacitate de 15.000 de locuri, ”Nicolae Dobrin” are 17.000, stadioanele Regie și Orășenesc din Mioveni au câte 10.000, Motorul din Arad poate găzdui 4.000 de persoane și, în fine, Municipalul din Turnu Măgurele poate primi maximum 2.000 de iubitori ai fotbalului.
Cel puțin 500 de spectatori în tribune ar fi însemnat pentru aceste echipe de fotbal cu siguranță un plus, oferea altă altmosferă pe stadion. Decât să se joace într-o atmosferă dezolantă.
”Tot de la 1 iunie, vor deveni posibile spectacolele în aer liber, cu un număr de până la maximum 500 de spectatori, însă aceştia vor trebui să fie aşezaţi pe scaune, la distanţele care sunt impuse de regulile de distanţare, cu un control foarte strict la intrare şi, evident, cu respectarea tuturor normelor de igienă”, a spus şeful statului, care, în finalul declaraţiilor de presă a avut un noul mesaj către toți românii: ”În final, dați-mi voie să vă repet. Dragi români, dragi tineri, dragi elevi, dragi copii, cu toții vom reuși să trecem cu bine peste această perioadă de epidemie dacă respectăm distanțarea, purtăm mască în spațiile închise și avem grijă să ne scăpăm pe mâini cât mai des. Vă doresc tuturor multă sănătate!”
În Liga 2, echipele care vor juca în play-off și-au reluat antrenamentele de acum două săptămâni (CS Mioveni, UTA, Campionii FC Argeș și Rapid) sau de la începutul acesteia, cazul Petrolului, singura excepție fiind Turris Oltul, care va începe pregătirea de la 1 iunie, deoarece nu a avut condițiile necesare pentru a putea da startul mai devreme și să și respecte protocolul medical.
Play-off-ul e programat să înceapă la începutul lunii iulie, în timp ce barajele din Liga 3 pentru promovarea în Liga 2 ar putea avea loc la începutul lunii august.