Revoltător! Cum arată acum statuia lui Mircea Chivu, tatăl lui Cristi Chivu. „Dacă tata nu mă trimitea acasă cu tramvaiul, aș fi rămas probabil un veșnic băiat cu potențial”

Marius ANGHEL 22 Jul. 2017, 17:00 Special

Autoritățile din Reșița privesc cu o nonșalanță revoltătoare cum un monument important al orașului se degradează în fiecare zi.

Ridicată în urmă cu șapte ani lângă stadionul din localitate, în dreptul intrării la vestiare, statuia lui Mircea Chivu (1954-1998), jucător reprezentativ al echipei – tatăl fostului căpitan al naționalei Cristi Chivu (37 de ani) -, arată jalnic. Plăcile din marmură de la baza monumentului s-au dezlipit, iar praful de un deget de pe sculptură dezvăluie dezinteresul oamenilor de sport din Valea Domanului. În 2010, la dezvelirea bustului din marmură, Cristi Chivu a fost prezent alături de mama sa, Mariana, lângă președintele din acea perioadă a CSM-ului, Cristi Bobar. Fostul fundaș de la CSM și Universitatea Craiova sosise în 2010, la Reșița, împreună cu mama sa și cu soția sa, Adelina, imediat după ce câștigase trofeul Ligii Campionilor cu Inter Milano.

„Prin clasa a șasea, tata a anunțat-o pe mama că voi ajunge un mare fotbalist. Tata nu voia să fiu considerat în Reșița băiatul lui. Îmi cerea mult, iar eu voiam să-i arăt cât de bun sunt. Dacă nu aș fi avut ceva de demonstrat mie și tatălui meu, dacă tata nu mă trimitea cu tramvaiul acasă în timp ce el pleca cu mașina, aș fi rămas probabil un veșnic băiat cu potențial. Îmi pare rău că n-a apucat să mă vadă mai departe de Reșița, aveam doar 17 ani când a murit”, spunea Chivu, la dezvelirea monumentului.

ProSport nu a reușit să-l contacteze nici pe primarul orașului, Ioan Popa, fost sponsor la CSM Reșița în perioada în care echipa activa în primul eșalon, nici pe Viorel Lolea, președinte la AJ Caraș Severin și președinte al echipei CSM, care evoluează în Liga a treia.

17 e numărul cu care juca pe tricou Cristi Chivu la CSM

3.000 de fani au fost prezenți la stadionul din Valea Domanului la evenimentul din 2010


De izbeliște! Autoritățile locale sunt prea ocupate pentru a păstra intactă statuia lui Mircea Chivu. Foto: Andru Nenciu

Mircea Chivu a jucat la CSM Reșita pe postul de fundaș dreapta în perioada anilor 70-80, iar între 1994 și 1998 a antrenat gruparea bănățeană din funcția de antrenor principal și secund. După Revoluție, tatăl lui Cristi Chivu a pregătit formația de amatori a clubului german Munchen 1860.


Așa arăta monumentul în vara lui 2010, când Cristi Chivu, pe atunci la Inter, a venit special de la Milano. Foto: ProSport


Așa arată acum statuia lui Mircea Chivu. Foto: Andru Nenciu

Cu 435 de meciuri de-a lungul carierei, Cristi Chivu a jucat la echipe precum: Inter Milano, AS Roma, Ajax și în România la Universitatea Craiova și la CSM Școlar Reșița. 

12 trofee a cucerit fostul căpitan al naționalei, cele mai importante fiind Liga Campionilor cu Inter, în 2010, trei titluri ale Italiei cu aceeași echipă (2008, 2009 și 2010) și titlul în Olanda cu Ajax (2002). De asemenea, fostul fundaș a fost desemnat jucătorul anului în Olanda în sezonul în care a cucerit și campionatul cu „lăncierii”, dar și cel mai bun fotbalist român în 2002, 2009 și 2010.

Articol scris de Andru NENCIU

Marius ANGHEL 22 Jul. 2017, 17:00 Special
Pe aceeași temă