Renaște fotbalul la Piatra-Neamț? Week-end decisiv… pentru mediul de afaceri din Neamț!

Marius ANGHEL 24 Jun. 2016, 16:15 Special
Renaște fotbalul la Piatra-Neamț?** Week-end decisiv... pentru mediul de afaceri din Neamț!

Reprezentanții fotbalului pietrean, ai municipalității, dar și ai mediului de afaceri din oraș s-au întâlnit miercuri la Primăria Piatra Neamț unde au purtat o primă serie de discuții referitoare la baza sportivă și la constituirea încă din această vară a unei echipe reprezentative de fotbal pentru municipiul Piatra Neamț.

Dacă în privința bazei sportive s-a convenit ca aceasta să fie în administrarea municipalității prin societatea Locativ Serv, asta până se vor găsi alte soluții mai viabile (nu trebuie neglijat faptul că adimistrarea unei baze sportive de calibrul stadionului Ceahlăul, ultramodern cu dotări și utilități la nivel înalt pentru România necesită sume importante lunar din bugetul primăriei), în ceea ce privește echipa de fotbal care să benficieze de această bază sportivă, care să se bucure de susținerea mediului de afaceri nemțean și nu în ultimul rând să se bucure de aprecierea și susținerea fanilor, lucrurile sunt în stadiul de discuții, de tatonări.

Principalii „artizani” prezenți la întrunirea de miercuri 22 iunie de la Primăria Piatra Neamț au fost din mediul de afaceri Luigi Bodo și Ioan Strătilă -RIFIL- prieteni de nădejde al fotbalului din Piatra Neamț în toate etapele sale în ultimii 40 de ani, Cătălin Roca de la Ro Com Central și Mihai Bătrânu – Moldocor, acesta din urmă nu a mai ajuns la prima ședință din motive obiective.

Din partea lumii sportive locale au participat Teodor Șteț-directorul Centrului de Copii și Juniori, Ioan Toma – președintele AJF Neamț, Dan Gavril – directorul Liceului cu Program Sportiv.

Concluziile primei întâlniri:

Administrarea bazei sportive va fi făcută, în primă fază, de societatea Locativ Serv, care administrează și Sala Polivalentă din municipiu, urmând ca, în ședința de Consiliu Local din 29 iunie, să fie supusă aprobării o hotărâre privind scoaterea la licitație a serviciilor de gestionare a stadionului Ceahlăul. Până se va găsi un nou administrator, asta dacă licitația nu va fi câștigată tot de Locativ Serv, municipalitatea va plăti costurile ce țin de utilități.

Cătălin Roca de la Ro Com Central și-a luat angajamentul să găsească împreună cu mediul de afaceri local sursele financiare și o formație de fotbal care să reprezinte orașul (cel mai probabil din județ).

„Chiar în acest weekend voi avea o primă întâlnire cu oamenii de afaceri, care se vor arăta interesați de acest subiect. Vom încerca să trasăm, în linii generale, ce ne-am dori, ce variante sunt și, după aceea, să participăm la o nouă întâlnire cu cei de la primărie. În ceea ce privește echipa de fotbal, se caută un club existent deja în județ. Sunt mai multe variante, dar trebuie să le analizăm foarte bine, să vedem cât de fezabile sunt și ce datorii au, să stabilim un buget și niște obiective. Ne dorim ca, în primă fază cel puțin, să promovăm jucători locali, pentru a câștiga opinia publică, dar și pentru a ține banii pe plan local”, a declarat Cătălin Roca.

Ioan Costin Toma și-a exprimat încrederea că noul proiect referitor la o echipă reprezentativă pentru orașul Piatra Neamț trebuie să pornească de la zero, iar pentru început cel puțin să nu se urmărească doar „profitul”: „Totul depinde de grupul de investitori. Dacă este un proiect serios, transparent și nu plecat cu gândul de a face bani din fotbal, va fi realizabil. Primăria face un pas important că asigură baza și utilitățile, e un lucru mare, dar trebuie făcut și pasul doi. Părerea mea e că trebuie luat de la zero si construit, altfel se naște un proiect mort din fașă”.

Misiunea cea mai grea cade pe umerii profesorului Toader Șteț care se află în pericolul de pierde aproape gratis o serie de tineri jucători aduși, crescuți și pregătiți pentru înalta performanță în cadrul clubului Ceahlăul: „Durerea mea este că acum s-ar fi cules niște roade în pragul trecerii de la seniorat și riscăm să-i pierdem pe acești tineri. Avem circa 500 de copii angrenați și 15 tehnicieni care lucrează pentru acest centru. Vrem să păstrăm grupele de Elită cu care am avut rezultate bune în sezonul trecut și erau și mai bune dacă nu interveneau problemele grave financiare de la club. La primărie a fost o primă discuție și am văzut că toți sunt bine intentionați. Mi-a plăcut cum s-a pus problema, adică să ne bazăm pe antrenorii și jucătorii locali, nu la străini, pentru că asta a fost și una din greșelile făcute”.

Concluzia finală aparține primarului ales Dragoș Chitic, aceasta fiind menționată și în mediul online pe un site de socializare: „Așa cum am mai spus, deciziile privind viitorul stadionului și fotbalului din Piatra Neamț trebuie luate prin consultarea factorilor locali cu exepriență în fotbal și dispuși să se implice în susținerea unei echipe. Activitatea de la stadion trebuie să se bazeze pe transparență, seriozitate și să recăștige încrederea publicului. Astăzi am avut o prima rundă de consultări în care am discutat despre baza sportivă și interesul oamenilor de afaceri locali în susținerea unei echipe de fotbal. Sunt încrezator că lucrurile vor intra în scurt timp pe un fagaș normal, că putem vorbi despre un nou început, despre o administrare eficientă a bazei sportive și despre o echipă de fotbal reprezentativă pentru oraș, care să readucă publicul la stadion și performanță fotbalistică în orașul nostru”.

Articol și foto de Dan Eșanu

Marius ANGHEL 24 Jun. 2016, 16:15 Special
Pe aceeași temă