Realitățile fotbalului românesc. Jucător de Liga 2 plecat la cules de roșii în Belgia pentru a-și plăti facultatea. „Am muncit în seră și câștigam mult mai mult decât de la fotbal”

Marius ANGHEL 07 Jan. 2016, 11:50 Special
Realitățile fotbalului românesc. Jucător de Liga 2 plecat la cules de roșii în Belgia pentru a-și plăti facultatea.**

Răzvan Bîgu este la doar 22 de ani un bărbat trecut prin multe. E fotbalist în liga a doua, la Rapid CFR Suceva, însă tocmai s-a întors de la muncă din străinătate. A plecat din țară pentru că avea probleme cu banii, dar și pentru că a fost accidentat o lungă perioadă de timp și a găsit înțelegere la clubul care nu îl mai putea folosi. Răzvan spune că sucevenii au fost corecți și că i-au plătit salariul în toată perioada în care a fost accidentat, a doua mare problemă din carieră după ce și-a fracturat tibia și peroneul în perioada liceului. Banii din fotbal nu sunt mulți, cel puțin nu pentru a susține un tânăr înscris la cursurile de master la Facultatea de Educație Fizică și Sport care plănuiește să se căsătorească în curând. Soluția pentru Răzvan s-a numit Vlimmeren, o localitate minusculă din nordul Belgiei, la 40 de kilometri est de Anvers.

Mama lui i-a găsit acolo un contrac pe o perioadă determinată, trei luni și jumătate, la cules de roșii într-o seră. Deși pare greu de crezut pentru un fotbalist aflat la început de carieră, perspectiva muncii pământului în străinătate sună mai bine decât cea a unei vieți în fotbalul mic. Răzvan Bîgu a acceptat să vorbească pentru ProSport despre motivele care l-au făcut să lase România pentru Belgia. Am plecat în septembrie, pe 5 septembrie din România în Belgia, am prins un contract de 3 luni și jumătate la cules de roșii. În seră munceam, era destul de bine. Am plecat pentru că nu mai jucam fotbal de circa 8 luni. Eu am fost accidentat o perioadă mai lungă de timp, am tot umblat pe la doctori, am fost și prin București la o clinică. Până la urmă m-am operat, dar am forțat în cantonament și au reapărut durerile. Și dacă tot n-am putut juca am vorbit să mă lase să mă duc la muncă, spune Răzvan care continuă dialogul cu reporterul.

Aveai nevoie de bani pentru ceva anume sau ai vrut să câștigi mai mult decât câștigai deja?
Da, păi pentru asta m-am dus. Eu am o situație mai dificilă acasă, ai mei sunt divorțați, mama e și ea la muncă în Belgia și eu aveam nevoie de bani aici, în Suceava. Am terminat Facultatea de Educație Fizică și Sport și am nevoie de bani să îmi plătesc masterul. Plus că m-am logodit, îmi trebuie bani să trăiesc.

Ai câștigat mult acolo?
Am câștigat destul, cel puțin după standardele din România. Rămâneam cu 900 – 1000 de euro pe lună după ce dădeai la o parte mâncarea, cazarea și cheltuielile. Am avut și șansa să joc fotbal pentru o echipă locală de amatori.


Răzvan (primul din stânga) în tricoul echipei belgiene de amatori pentru care a jucat în perioada petrecută la muncă în seră. Foto: arhivă personală

Chiar și cu accidentarea?
Nu am mai avut probleme, chiar m-am simtit foarte bine. Când am ajuns acolo ei nu bătuseră pe nimeni și în primul meu meci am reușit să batem cu 7-2. A fost frumos.

Mai mult de cât luai ca fotbalist la Rapid CFR?
(râde) Bineînțeles!

Mult mai mult?
Da, cu mult mai mult.

Și de ce ai revenit în țară?
Pentru că s-a terminat contractul de muncă acolo și mai am cu Rapid Suceava, am zis să mai dau ultima șansă fotbalului. Mai stau un an, cam atât, după care o să decid definitiv dacă mă țin de fotbal sau mă duc la muncă. Gata, nu mai mult de un an pentru că am o vârstă și nu mai pot aștepta. Vreau să termin și cu studiile pentru că nu ar fi rău, mai la bătrânețe, un post de profesor sau antrenor ceva.

Răzvan Bîgu se va prezenta la mijlocul acestei luni la reunirea clubului Rapid CFR Suceva pentru a participa la cantonamentul de iarnă al echipei antrenate de Costel Ilie. Rapid Suceava e în acest moment pe locul 8 în prima serie a ligii secunde.

Articol scris de Cristian SCUTARIU

Marius ANGHEL 07 Jan. 2016, 11:50 Special
Pe aceeași temă