Progresul București, dizolvat la cererea FRF pentru o sumă ridicolă. Burleanu repetă gestul lui Mircea Sandu, care a „ucis” Craiova

Marius ANGHEL 30 Sep. 2019, 10:42 Special

FRF a cerut și a obținut în instanță, după doar câteva luni de proces, dizolvarea clubului Progresul București, unul dintre ultimele de tradiție din România. Motivul invocat pentru acțiunea deschisă la Judecătoria Sectorului 3 a fost o datorie de 7.000 de lei pe care Progresul o avea față de FRF. Patronul „bancarilor”, Tudor Iacov, a fost astfel pedepsit pentru că reclamase la DNA mai multe cheltuieli din fondurile federale și decizii controversate ale lui Burleanu, dar și pentru că deschisese un proces pentru a obține invalidarea alegerilor din 2018.

Sentința de la Judecătoria Sectorului 3 a fost însoțită de mai multe evenimente neobișnuite. Iacov a contestat datoria către FRF, iar procesul se află încă pe rol. Cu toate acestea, judecătoarea a decis să nu mai aștepte sentința din acel proces și a decis dizolvarea clubului Progresul. De asemenea, Iacov a cerut în mai multe rânduri să plătească până când urma să se soluționeze procesul în care contesta datoria. FRF n-a acceptat să i se plătească, iar judecătoarea a respins oferta pârâtului de a da banii.

Sentința a dispărut de pe portalul instanțelor de judecată

Și mai interesant este că sentința, dată acum două săptămâni, a fost inițial publicată pe portalul instanțelor de judecată, dar a fost ștearsă acum câteva zile! În acest moment, sentința din procesul prin care FRF a obținut dizolvarea clubului Progresul nu mai poate fi accesată public.

Patronul „bancarilor” a atacat cu apel această decizie, urmând ca o sentință definitivă să fie dată de Tribunalul București.

În fotbalul românesc există un singur precedent în care federația s-a îndreptat către unul dintre cei mai vechi membri ai săi. În 2011, Mircea Sandu a orchestrat în Comitetul Executiv al FRF dezafilierea echipei Universitatea Craiova. La fel ca și acum, președintele federației s-a răzbunat atunci pe patronul clubului respectiv, care îl contesta vehement.

75 de ani de istorie. De la Ozon la Zenga și Olăroiu

Dacă solicitarea FRF va fi validată și de Tribunal, se va consfinți oficial dispariția unuia dintre puținele cluburi de tradiție care încă nu dispăruseră în România.

Progresul București a fost înființat în 1944 și, de-a lungul celor 75 de ani de existență, a jucat un rol important în istoria fotbalului românesc. În echipă au jucat fotbaliști celebri precum Titus Ozon, Nicolae Oaidă, Viorel Mateianu, Ion Țarălungă, Dudu Georgescu, Țiți Dumitriu, Mircea Sandu, Aurel Beldeanu, Lajos Sătmăreanu, Gino Iorgulescu. După 1990, Progresul – rebotezat o perioadă FC Național – a cunoscut perioada sa de glorie maximă. Președinți au venit mai întâi Cornel Dinu, apoi Gino Iorgulescu. La echipă au trecut antrenori și jucători foarte cunoscuți. Pe bancă au stat Vasile Simionaș, Florin Halagian, Ion V. Ionescu, Florin Marin, Cosmin Olăroiu, Dan Petrescu, Marius Lăcătuș. În teren au intrat Radu Niculescu, Marin Dună, Florin Cârstea, Liviu Ciobotariu, Cosmin Olăroiu, Cătălin Liță, Ionuț Luțu, Dan Potocianu, Adrian Matei, Daniel Prodan, Narcis Răducan, Dan Petrescu, Marius Lăcătuș etc.

Poate cea mai importantă inovație a celor de la FC Național a fost moda antrenorilor și a fotbaliștilor străini. La sfârșitul anilor 90 și începutul anilor 2000, la echipă au venit ca antrenori spaniolul Alexanco și italianul Walter Zenga, iar în teren au fost aduși numeroși jucători de altă naționalitate.

În ultimii 10 ani, clubul a intrat în declin. Echipa de seniori a dispărut acum doi ani, iar în acest moment Progresul mai funcționează doar la fotbal feminin și la juniori.

–––––––––––––––––––

UPDATE: Ulterior, FRF a publicat un comunicat pe tema dizolvării ASFC Progresul București:

„Referitor la materialele apărute azi, 30 septembrie 2019, în mass-media, materiale despre dizolvarea ASFC Progresul București, pentru corecta informare a publicului interesat, departamentul juridic al Federației Române de Fotbal face următoarele precizări:

ASFC Progresul București a deschis și pierdut, rând pe rând, multiple proceduri judiciare inițiate împotriva FRF.

Aceste proceduri au presupus și presupun costuri pentru FRF,  cheltuieli de judecată ce trebuie suportate de ASFC Progresul conform legii. Subliniem faptul că aceste debite ale ASFC Progresul față de FRF nu reprezintă în niciun fel datorii ale ASFC Progresul rezultate din calitatea acestei entități de structură sportivă, ci reprezintă exclusiv debite ale unei persoane juridice care a inițiat litigii în instanțele de drept comun, litigii pe care le-a pierdut și pentru care are obligația de a achita costurile generate de aceste acțiuni.

Precizăm că motivul dizolvării acestei entități nu l-a constituit o simplă datorie, ci starea de insolvabilitate evidentă în care se află asociația. Astfel, conform Încheierii din 1.02.2019 emisă de Biroul Executorilor Judecătorești căruia FRF i-a încredințat executarea silită, „nu au fost identificate bunuri mobile sau imobile aparținând debitoarei [ASFC Progresul] […] în urma adreselor de înființare a popririi nu a fost recuperată nicio sumă de bani”.

Potrivit art. 56 alin. (1) lit. d) al Ordonanței Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociații și fundații, „Asociația se dizolvă, prin hotărâre judecătorească, la cererea oricărei persoane interesate: […] d) când asociația a devenit insolvabilă.”

Starea de insolvabilitate care rezultă din lipsa oricăror bunuri urmăribile, constatată de executorul judecătoresc, a fost consfințită de instanța judecătorească prin Hotărârea din 13.09.2019 a Judecătoriei Sectorului 3.

De asemenea, dorim să mai precizăm următoarele:

    Dispozitivul hotărârii de dizolvare nu a fost „șters”, fiind disponibil pe portalul oficial al instanțelor de judecată.
    Contestația la executare formulată de ASFC Progresul a fost respinsă prin Sentința civilă nr. 2167/5.03.2019, rămasă definitivă prin neapelare la data de 23.04.2019, conform mențiunii exprese a Președintelui Judecătoriei Sectorului pe documentul depus la dosarul cauzei de către FRF.
    Existența unei stări de insolvabilitate constatată în scris de organele abilitate nu poate fi ocolită în fața instanței de judecată, așa cum pare să creadă ASFC Progresul.

Dreptul la liberul acces la justiție este garantat, dar el implică și responsabilitatea patrimonială pentru exercitarea acestuia fără temei.

ASFC Progresul nu deține imunitate față de lege și nu este scutită de plata cheltuielilor pe care le provoacă prin cererile sale nefondate și nici de executarea unor hotărâri judecătorești.

Departamentul Juridic al Federației Române de Fotbal”

Marius ANGHEL 30 Sep. 2019, 10:42 Special
Pe aceeași temă