Primul român printre canguri!

Marius ANGHEL 29 Jul. 2013, 11:54 Special
Primul român** printre canguri!

La primul meci jucat pentru Southern Stars FC, Cristea a dat gol și a fost ales ca rezervă în echipa etapei!

Salariile din Liga a II-a australiană sunt cuprinse între 2.000 și 7.000 de euro pe lună

Fotbaliștii români au cucerit planeta reușind să ajungă la cluburi din cele mai exotice locații de la Malaysia, Myanmar sau Reunion, până la Indonezia și Iran. Până acum câteva săptămâni, însă, nu am avut niciun reprezentant în Australia. Cel care a spart gheața a fost Cristian Cristea, un atacant de 25 de ani, care a evoluat ultima dată pentru FCM Târgu Mureș și s-a legitimat la Southern Stars FC din Victoria, o suburbie al Melbourne-ului.

I-a convins după două antrenamente și un amical

Ispitit de un agent cu o ofertă de la o echipă din Liga a II-a australiană, plăcut impresionată de CV-ul jucătorului, vârful de lance a plecat să dea probe pentru o săptămână. „După două zile de antrenamente și un meci amical, am semnat. Sincer nu am crezut că voi rămâne să joc în Australia”, s-a confesat atacantul pentru ProSport.

„Aici nu se simte criza: salariile sunt peste Liga I”

Factorul financiar a fost un stimul în plus pentru a accepta transferul. „Vorbim de echipe care oferă salarii între 2.000 și 4.000 de euro pe lună, iar cele care au sponsori puternici ajung să dea și 7.000 de euro pe lună. Eu zic că e destul de bine, având în vedere ce salarii modeste sunt în Romania, în Liga I. Aici nu prea se simte criza!” a explicat Cristi ce l-a determinat să plece la 15.000 de kilometri depărtare de București.

Primul meci oficial l-a jucat pe 14 iulie

Posesor și al cetățeniei franceze, mutându-se cu părinții în Hexagon de la doi ani, Cristea a jucat primul meci oficial în Australia chiar pe 14 iulie, ziua națională a țării sale adoptive. Debutul a fost spectaculos: a înscris al doilea gol al echipei sale, în remiza cu South Melbourne, scor 2-2. Deși a fost schimbat la pauză din cauză unei accidentări, prestația lui nu a trecut neobservată în presa de specialitate. Site-ul CornerFlag l-a ales ca rezervă în echipa etapei, notând sângele rece de care a dat dovadă la faza în care a marcat.
 
I s-a propus deja prelungirea contractului

Absența lui Cristea nu va fi una de durată, el fiind apt pentru a-și relua postul de titular în atacul echipei Southern Stars. Contractul conaționalului nostru va expira în octombrie, pentru că sezonul din Victorian Premier League, liga a II-a australiană, se apropie de final. Însă, Cristea are o opțiune de prelungire pentru încă un sezon, iar oficialii clubului l-au anunțat deja că vor să o activeze, fiind foarte mulțumiți de el.

La începutul verii, Cristi Cristea a venit la unul dintre trialurile organizate de Gigi Mulțescu în „Ștefan cel Mare”, însă prestația lui nu l-a convins pe antrenorul dinamovist

În Australia, fotbalul reprezintă un interes mai scăzut din partea iubitorilor de sport, fiind devansat de cricket, rugby ori de fotbalul australian

CV Cristea
Data nașterii: 31.05.1988
Localitatea: București

Carieră:
Străinătate: Le Mans; Cesena; Poggibonsi; Triestina; Juve Stabia
România: FC Snagov 36 meciuri / 17 goluri (2010-2011); FC Viitorul 4 meciuri / 1 gol (2012); FCM Tg. Mureș 18 meciuri / 5 goluri (2012-2013)

Cetățenia franceză i-a deschis frontiera din Australia!

O problemă majoră pentru angajarea în Țara Cangurilor o constituie obținerea dreptului de muncă. În mod normal, pentru un cetățean român, formalitățile durează destul de mult, între 6 și 18 luni, însă în cazul lui Cristea, pașaportul său francez a făcut minuni. Astfel, clubul australian a avut nevoie doar de câteva zile pentru a-i obține viza și restul de acte necesare pentru a putea juca în fosta colonie britanică.

Se schimbă sistemul competițional din 2014

În acest moment, din eșalonul secund al fotbalului Australian – care cuprinde mai multe campionate statale – nu se poate promova în A-League, prima ligă australiană. Finalul sezonului viitor va înlătura această problemă, motiv pentru care interesul va crește și deja multe echipe din ligile secunde își aduc deja întăriri din Europa.

15.000 de kilometri separă Melbourne de București

18 ore a durat drumul cu avionul

4 milioane de locuitori are Melbourne

„Sunt peste Liga a II-a de la noi!”

Vârful a fost impresionat de condițiile de viață din Melbourne

Australia era una dintre puținele țări unde nu am trimis jucători…
Știu și mă simt onorat să fiu primul român care evoluează în Țara Cangurilor, chiar dacă în liga secundă. Iar acum, că am și debutat cu gol, mă simt în al nouălea cer. Vreau să înscriu cât mai mult și să demonstrez că în România sunt jucători valoroși, care pot ajuta fotbalul de la Antipozi să crească. Deja m-au întrebat dacă am ceva jucători buni să le propun.

Care este nivelul fotbalului de acolo?
Am jucat în Franța, Italia și, evident România, însă ce am găsit în acest eșalon m-a surprins din multe puncte de vedere. Se joacă în foarte mare viteză și destul de fizic, pe angajament, e peste Liga a II-a de la noi. Însă nu se compară cu Serie B sau Ligue 2… Poate doar după ce va fi schimbat sistemul competițional și aducerea de străini mai valoroși.

Ești la 7 ore distanță pe fusul orar și 15.000 de km față de țară. Cum ai făcut față acestui impediment?
Am făcut 18 ore cu avionul, cu escală la Doha, în condițiile în care plecasem din țară pe la 6 seara. A fost greu în primele zile, însă m-am obișnuit repede. Îmi e dor de familie, vorbesc cu ei pe Internet, dar asta e viața de fotbalist.

Ce te-a impresionat cel mai mult în Melbourne?
Este un oraș magic, care are și mare și munte. Sunt 4 milioane de locuitori, de toate națiile, iar lumea trăiește într-un adevărat lux. Acum înțeleg de ce australienii nu prea își părăsesc țara. Au un nivel de trai foarte bun, cu salarii foarte mari.

Să înțeleg că vrei să rămâi aici?
Momentan, vreau să îmi recâștig încrederea pe care o cam pierdusem în România. Mi-am propus să ajung în A-League și după aia mai vedem. După ultimul meci de campionat, avem un turneu în Malaysia și Singapore, apoi vin în țară, în vacanță. Îmi e dor de mâncarea de acasă, chiar dacă am găsit un restaurant românesc și aici.

Articol scris de Mihai ANDRIEȘ

Marius ANGHEL 29 Jul. 2013, 11:54 Special
Pe aceeași temă